Crida de voluntariat per protegir el corriol camanegre

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
El corriol camanegre nidifica a les paltges.  Font: GEPEC-EdC
El corriol camanegre nidifica a les paltges. Font: GEPEC-EdC
Els voluntaris faran seguiment de l’espècie i recollida de dades. Font: GEPEC-EdC ©Jaume Martín
Els voluntaris faran seguiment de l’espècie i recollida de dades. Font: GEPEC-EdC ©Jaume Martín
Durant la pandèmia el corriol camanegre va recuperar territori. Font: GEPEC-EdC ©Javier Mora
Durant la pandèmia el corriol camanegre va recuperar territori. Font: GEPEC-EdC ©Javier Mora

Crida de voluntariat per protegir el corriol camanegre

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) busca persones interessades a fer un seguiment d’aquest petit ocell a la costa central i sud de Catalunya.

El corriol camanegre és una espècie protegida a Catalunya, ja que cada cop n’hi ha menys al nostre territori a causa de la regressió del seu hàbitat: les platges. Aquest petit ocell nidifica a la sorra entre els mesos de febrer i agost, just la temporada en la qual el litoral català té més afluència de visitants.

La pressió turística a la costa no és l'única amenaça d’aquest ocell de la família dels limícoles, també s’hi ha de sumar el perill que suposen els altres animals, com els gats, els gossos, les rates i altres ocells, com les garses, que són depredadors dels seus ous i pollets.

La pandèmia de Covid-19 i el confinament van donar un respir a aquesta au tan vulnerable i va aprofitar per recuperar territori. Durant l’època de nidificació de l’any 2020 es van poder veure exemplars a diversos indrets on feia dècades que no hi niava. En total es van comptabilitzar vint-i-vuit postes, vuitanta-quatre ous i vint-i-set exemplars volanders de corriol.

El GEPEC-EdC busca voluntaris i voluntàries

Perquè l’època de cria d’enguany també sigui un èxit, l’equip del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) -que treballa per recuperar, protegir i estudiar el corriol camanegre a la costa central i sud de Catalunya- ha fet una crida al voluntariat per persones que vulguin col·laborar en el seguiment de la població d’aquesta espècie a les comarques del Garraf, Baix Penedès, Tarragonès i Baix Camp.

La resposta “està sent molt positiva” ens explica el Xavier Pedro, del GEPEC-EdC, que anima a totes les persones interessades a apuntar-se abans del 9 de març. Per participar en aquest voluntariat no cal tenir experiència prèvia, ja que l’equip del GEPEC-EdC serà l’encarregat de dona tota la informació necessària a les persones voluntàries per dur a terme la seva tasca.

“Nosaltres expliquem com reconèixer aquesta espècie i diferenciar-la d’un altre tipus d’ocell. També ensenyem com trobar un niu i què és el que hem de fer per ajudar”, informa el Xavier sobre la formació de voluntaris i voluntàries.

Durant els pròxims mesos, les persones participants faran prospeccions a les platges de diversos municipis per localitzar exemplars i nius de corriol i avisaran a les autoritats pertinents per instal·lar proteccions provisionals per evitar-ne la predació. Al mateix temps també faran un seguiment del nombre d’ous i corriols i duran a terme una campanya per sensibilitzar la població sobre la necessitat de protegir aquesta au i l’espai natural on viu.

Una campanya amb més persones voluntàries, però amb menys exemplars

Des del GEPEC-EdC esperen que la campanya d’enguany funcioni molt bé, ja que els voluntaris i voluntàries podran participar amb més facilitat que la temporada anterior, truncada pel confinament i les restriccions.

Tot i que també estan bastant segurs que, tot i la tasca dels voluntaris i voluntàries, “hi haurà menys èxit” pel que fa al nombre de nous exemplars, ja que les parelles de corriols que tornin al mateix lloc on van nidificar l’any passat, en ple confinament, segurament “trobin molt moviment i marxin a un lloc amb més tranquil·litat”.

Afegeix un comentari nou