El sector ambiental alerta de l'impacte del 155 sobre el medi ambient

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Entitats del sector ambiental alerten riscos sobre el sector a causa de la situació política
Entitats del sector ambiental alerten riscos sobre el sector a causa de la situació política
La creació de l'Agència de la Natura ha estat pendent a Catalunya des de fa molts anys
La creació de l'Agència de la Natura ha estat pendent a Catalunya des de fa molts anys
L'Agència de la Natura ha de fer front a problemes històrics de la gestió del patrimoni natural de Catalunya
L'Agència de la Natura ha de fer front a problemes històrics de la gestió del patrimoni natural de Catalunya
El moviment per la Justícia Climàtica ha lamentat la suspensió de la llei
El moviment per la Justícia Climàtica ha lamentat la suspensió de la llei

El sector ambiental alerta de l'impacte del 155 sobre el medi ambient

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

L'Obrador del Tercer Sector Ambiental, el col·lectiu Conservació.cat i la Plataforma per la Qualitat de l'Aire prevenen sobre la situació del medi ambient a Catalunya.

L'Obrador del Tercer Sector Ambiental de Catalunya va alertar el passat 27 d'octubre que diversos programes per a la defensa del medi ambient s'estan veient amenaçats a causa del conflicte Generalitat–Estat. Es tracta de programes estratègics en els quals hi ha una elevada participació de les entitats ambientals: les Escoles Verdes, el seguiment de fauna, els ajuts per a la sensibilització ambiental o la custòdia del territori s'han posat en entredit per la intervenció de l'Estat. No només es veu perjudicada la protecció de la natura, sinó els llocs de treball del personal tècnic de les entitats ambientals vinculat amb els projectes suspesos. Avui alguns d'aquests programes, però no tots, ha estat desbloquejat.

El mateix Departament de Territori i Sostenibilitat va fer públic el passat 24 d'octubre de 2017, que l'impacte econòmic de la intervenció sobre les polítiques ambientals, s'ha traduït en el bloqueig d'actuacions compromeses per un valor d'uns 12 milions d'euros.

El Col·lectiu Conservació.cat, compost per persones professionals i entitats del sector de la conservació de la natura, també ha alertat en una nota de premsa el passat 3 de desembre que l'article 155 també afecta negativament la conservació de la natura. En defensa de la natura, demanen a tots els partits polítics que concorren en les eleccions del 21 de desembre que incorporin en els seus programes electorals els compromisos assumits la legislatura anterior en conservació del patrimoni natural i la biodiversitat.

Conservació.cat expressa la seva preocupació dels impactes negatius sobre un àmbit que ja pateix greus dèficits històrics, com és el de les polítiques de conservació de la natura els darrers anys. També recullen la dada de que la intervenció està perjudicant directament organitzacions i entitats que treballen pel bé comú i la natura, de la qual depenen l'economia, la salut i el futur com a societat.

El col·lectiu demana a totes les organitzacions polítiques que continuïn impulsant les iniciatives engegades pel Govern de la Generalitat el darrer any per desenvolupar instruments estructurals indispensables per a les polítiques de conservació a Catalunya. En especial, l'aprovació de l'Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, la creació de l'Agència del Patrimoni Natural, que es trobava en tràmit en el Parlament de Catalunya en el moment de ser dissolt per l'aplicació de l'article 155, i l'activació del Fons del patrimoni natural, que permetria incrementar el finançament de les polítiques de conservació de la natura.

Suspensió de la llei del canvi climàtic de Catalunya

Aquest darrer instrument clau està justament vinculat amb la Llei del canvi climàtic aprovada Parlament de Catalunya el 27 de juliol passat. En el seu articulat aquesta llei preveu la creació del Fons del patrimoni natural i en determina el funcionament i els instruments impositius que l'han de finançar.

El passat 4 de desembre el Tribunal Constitucional ha suspès la llei catalana del canvi climàtic. Ecologistes en acció i el Moviment per la Justícia Climàtica, compost per entitats i persones implicades en la lluita contra el canvi climàtic, ha lamentat​ ​la​ ​suspensió​ ​de​ ​la​ ​Llei​ ​Catalana​ ​de Canvi​ ​Climàtic​. Per aquestes organitzacions la llei, tot i que dista de ser perfecta, és un gran avanç per a la lluita contra l'escalfament global.

Conservació.cat remarca que la suspensió d'aquesta llei deixa sense finançament les polítiques de conservació que s'hi vinculaven, així com la lluita per "Reduir la vulnerabilitat de la població, dels sectors socioeconòmics i dels ecosistemes terrestres i marins davant els impactes adversos del canvi climàtic, i crear i reforçar les capacitats nacionals de resposta a aquests impactes" tampoc es podrà assolir.

El col·lectiu de professionals de la conservació de la natura considera que l'aplicació de l'article 155 ha impactat en aspectes administratius que no tenen a veure amb el procés polític, entre les quals la conservació de la natura. Per aquest motiu manifesten el seu rebuig a la intervenció del Govern espanyol en les institucions democràtiques catalanes, que consideren desmesurada i extralimitada en relació amb el marc constitucional espanyol.

Afegeix un comentari nou