El sistema de producció alimentària, a debat
Comparteix
Les Jornades Sobirania Alimentària celebrades a la UAB ofereixen l'espai de debat i qüestionament dels paràmetres de producció d'aliments i posen damunt la taula possibles alternatives.
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acull el divendres 15 de novembre i el dissabte 16 les Jornades de Sobirania Alimentària: somni o realitat?, on a través de taules rodones, ponències, debats, visionats de documentals, explicacions de les entitats i el mercat d'idees, es posa en qüestió l'actual sistema de producció d'aliments.
Les jornades es creen amb un doble objectiu: d'una banda, el de fer arribar a l'estudiantat universitari una visió crítica dels actuals models productius i també alternatives al sistema imperant. En paraules d'un dels col·lectius que hi participa, Ambient crític, "cal fer front a la manca d'informació i desconeixement respecte de qüestions ambientals i és necessari divulgar visions crítiques del que avui és una ciència dogmàtica simplista". Cal, explica en Marc, "donar a conèixer els processos econòmics i de poder que regeixen el món i que porten a un sistema insostenible".
D'altra, aquests dos dies serviran per difondre alternatives a un sistema de producció mediambientalment insostenible. Alguns i algunes membres de L'Hortet de l'Autònoma expliquen que cal avançar cap a un "model d'autoproducció local i pròxima". Model que requeriria d'un canvi d'hàbits en les persones que consumim aquests productes. Parlen d'opcions com conrear en la mesura del possible aquells aliments que necessitem o de consumir el que podem conrear segons l'època de l'any i les condicions del medi ambient. "Viure en consonància amb el medi ambient".
Així doncs, si durant el S.XX ha imperat una forma de producció de menjar que volia abastir un món allunyat del camp i que s'ha sustentat en la globalització, l'explotació i l'ús necessari de transgènics i elements químics per acomplir amb els objectius de tal sistema, des de les Jornades es vol oferir la visió que existeix una alternativa real a la manera de produir majoritària. Producció per abastir les necessitats alimentàries però respectant les persones, el medi, els pobles, les cultures i la biodiversitat.
Incorpora la universitat aquesta perspectiva alimentària dins els seus estudis, investigacions i forma de vida? És aquest el punt pel qual les jornades se celebren a les instal·lacions de l'Autònoma, ja que les jornades pretenen ser també un espai de reflexió no només del sistema en si mateix, sinó també de com la universitat hauria d'abordar el paradigma de la sobirania alimentària.
Tres entitats principalment, Grup de Recerca en Agricultura, Ramaderia i Alimentació (ARAG), L’Hortet de l’Autònoma i Ambient Crític, han impulsat les jornades; amb la col·laboració de Fundació Autònoma Solidària, UAB, Revista Soberania Alimentaria, biodiversidad y culturas.
Afegeix un nou comentari