El vídeo participatiu com a eina innovadora per treballar l’educació i l’acció climàtica

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
Una de les sessions participatives del projecte 'Climatubers' a Granollers. Font: Instagram Climatubers
Una de les sessions participatives del projecte 'Climatubers' a Granollers. Font: Instagram Climatubers
'Climatubers' és un projecte europeu que coordina Ecoserveis i que s'ha desenvolupat a Granollers i altres ciutats europees. Font: Instagram Climatubers
'Climatubers' és un projecte europeu que coordina Ecoserveis i que s'ha desenvolupat a Granollers i altres ciutats europees. Font: Instagram Climatubers
El vídeo participatiu és una eina innovadora molt adient per treballar l’educació i l’acció climàtica. Font: Instagram Climatubers
El vídeo participatiu és una eina innovadora molt adient per treballar l’educació i l’acció climàtica. Font: Instagram Climatubers

El vídeo participatiu com a eina innovadora per treballar l’educació i l’acció climàtica

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

En el context del projecte ‘Climatubers’, parlem amb Ecoserveis sobre les oportunitats que ofereix la metodologia del vídeo participatiu aplicada a l’acció contra el canvi climàtic.

Més d’una trentena de veïns i veïnes de Granollers, de totes les edats i condicions, s’han unit per crear col·lectivament una sèrie de vídeos en què exposen les seves inquietuds, idees i propostes sobre aspectes ambientals que afecten la seva ciutat. Tots a l’una, han posat el focus en temes com la manca de zones verdes, la gestió dels residus, la mobilitat o la neteja de l’espai públic, entre altres.

Ho han fet a través de vídeos participatius, una metodologia innovadora que ja és segell característic del projecte ‘Climatubers’, la iniciativa europea coordinada per Ecoserveis que vol promoure la participació ciutadana i implicar col·lectius diversos en la lluita contra l’emergència climàtica a través de l’audiovisual. Granollers ha estat una de les cinc ciutats europees que han participat en el projecte.

Per aprofundir en la metodologia del vídeo participatiu, Ecoserveis ha organitzat una conferència sobre metodologies innovadores per a l'educació i l'acció climàtica a través del vídeo participatiu. Tindrà lloc a l'Espai Jove La Fontana de Barcelona el matí del 24 de novembre, oberta al públic, i també s’hi podrà participar en línia.

Es durà a terme en anglès i comptarà amb ponents d'arreu d'Europa, que tindran l’oportunitat de presentar els seus coneixements i experiències en la implementació del vídeo participatiu com a eina innovadora per abordar l'educació en el canvi climàtic, fomentar l'acció climàtica i promoure la inclusió social. Així, es presentaran casos d'estudi, lliçons apreses i un resum de recomanacions polítiques, alhora que s’avaluarà l'impacte del vídeo participatiu en la inclusió i l'empoderament de les comunitats locals.

A més, les oportunitats i els reptes d'aquesta metodologia es debatran en una taula rodona amb expertes i agents rellevants, amb intervenció i preguntes del públic. A la segona meitat de l'esdeveniment, les assistents podran fer sentir la seva veu i compartir coneixements en una sessió de treball i posada en comú, per tal de millorar l'adopció de la metodologia, així com complementar i contrastar les recomanacions polítiques presentades.

Una eina adient per actuar contra l’emergència climàtica

El vídeo participatiu s’ha consolidat com una eina fàcil i accessible per implicar grups de persones a l’hora d’explorar temàtiques, expressar inquietuds o simplement explicar històries des de la creativitat i la innovació. En el cas de ‘Climatubers’, s’ha enfocat a l’educació i acció climàtica, però es pot aplicar a molts altres temes.

“Es tracta d’una metodologia pedagògica, que s’empra des dels anys setanta del segle passat, basada en les tecnologies de la informació i la comunicació, per crear vídeos de manera participativa i grupal amb el propòsit de donar veu a col·lectius que sovint no la tenen”, detalla Marc Vallverdú, tècnic d’Ecoserveis.

Des d’Ecoserveis creuen que és una eina molt adient per tractar un tema tan complex com el canvi climàtic i pot ser de gran utilitat per implicar persones i col·lectius que potser, a priori, no se senten interpel·lats per la lluita contra l’emergència climàtica.

“La idea era involucrar no només estudiants, que ja estan força mobilitzats per aquesta causa, sinó també col·lectius a nivell local, com per exemple associacions de veïns i col·lectius vulnerables en l’àmbit climàtic i energètic, i treballar amb elles per donar-les veu i que puguin explicar les seves experiències i vivències relacionades amb el canvi climàtic a través del vídeo participatiu, amb l’objectiu de difondre el seu missatge”, diu Vallverdú en referència a ‘Climatubers’.

Així, gràcies a la capacitat d’inclusió social i empoderament del vídeo participatiu, es pot donar la paraula a col·lectius que habitualment no la tenen i obrir un camí d’activisme local generant continguts elaborats de manera grupal i que tindran un recorregut i un nivell de compartició que ampliarà l’abast del missatge.

“L’objectiu és que després dels vídeos es generin espais de debat públic i de reflexió que no només arribin a altres persones de la comunitat que es puguin veure reflectits en les situacions que s’hi expliquen, sinó també a les administracions i decisors finals perquè ho tinguin en compte a l’hora de fer polítiques i prendre decisions”, exposa el tècnic d’Ecoserveis.

A nivell d’inclusió social, el vídeo participatiu cerca treballar amb grups diversos, que incloguin col·lectius en risc d’exclusió social i persones de la comunitat o del barri, per tal de generar un espai inclusiu i participatiu. Relacionat amb això, un dels punts forts de l’eina és que permet desenvolupar i treballar habilitats digitals amb persones que sovint també estan en situació d’exclusió digital, com la gent gran, per exemple, i continuant amb aquest col·lectiu, combatre la solitud no volguda des de la participació a nivell de comunitat.

“L’eina té vocació de transversalitat pel que fa a gènere, edat, origen, situació socioeconòmica, entre altres, per conformar grups diversos que busquin punts en comú de manera col·lectiva”, apunta Vallverdú.

Aprenentatges sobre el vídeo participatiu a través de ‘Climatubers’

A través de l’experiència de ‘Climatubers’, que ha emprat el vídeo participatiu per canalitzar l’acció climàtica del projecte, s’han pogut adquirir una sèrie d’aprenentatges sobre aquesta metodologia en diferents àmbits. Bona part d’aquests s’exposaran durant la conferència del 24 de novembre a través de les intervencions de les ponents de diversos països d’Europa. A partir d’aquests aprenentatges, se’n deriven recomanacions polítiques que també es presentaran durant la jornada.

Amb tot, des d’Ecoserveis destaquen que, a l’hora de crear un vídeo participatiu és important ser conscients que cada grup té un context diferent, i, per tant, “és cabdal adaptar la metodologia a cada grup i a les seves necessitats específiques, així com tenir clar que és el grup qui ha de prendre les decisions del contingut que generarà”.

En aquest sentit, la metodologia preveu la figura d’una persona facilitadora, qui té la tasca “d’acompanyar, però, en cap cas, imposar, per facilitar que cada grup gaudeixi de llibertat per expressar la seva pròpia veu”.

Un altre aprenentatge que ha sorgit arran de l’experiència de ‘Climatubers’, vinculat a la problemàtica de l’emergència climàtica, és que aquest és un fenomen tan inabastable que convé no tractar-lo a nivell general, sinó prioritzar un enfocament més aviat local. “Parlem d’un tema tan inabastable i complex que a molta gent li provoca angoixa, impotència i paràlisi, per això cal treballar-lo amb la sensibilitat que pertoca i centrar el focus des d’una perspectiva local per tal de no aclaparar”, rebla Vallverdú.

Tot això i molt més es podrà complementar i contrastar a la conferència que organitza Ecoserveis amb el punt de vista de persones expertes i professionals, que debatran sobre metodologies innovadores per a l’educació i l’acció climàtica a través del vídeo participatiu.

Afegeix un comentari nou