Àmbit de la notícia
Ambiental

Es busca voluntariat per la biodiversitat al Solsonès

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • El projecte aporta informació sobre biodiversitat apropant la ciència a la ciutadania (imatge: Grup de Natura Solsonès)
  • L'entitat convida a participar a persones i col·lectius amants de la naturalesa  (imatge: Grup de Natura Solsonès)
  • Els prats de dall són un dels hàbitats prioritaris sobre els que cal fer un seguiment (imatge: Grup de Natura Solsonès)
  • Des de fa 15 anys els voluntaris i les voluntàries del Grup de Natura Solsonès  del Centre d'Estudis Lacetans aporten informació ambiental a la comarca (imatge: Grup de Natura Solsonès)
  • La perdiu xerra és una de les espècies que es consideren prioritàries (imatge: Grup de Natura Solsonès)

El Grup de Natura Solsonès promou BioSol, un projecte participatiu pel seguiment de la biodiversitat al Solsonès.

Es busquen voluntaris i voluntàries per ajudar a aportar dades sobre les espècies i els hàbitats del Solsonès. Es tracta d’una iniciativa del Grup de Natura Solsonès, que permetrà tenir més informació sobre tendències poblacionals de les espècies i la qualitat dels hàbitats. Compta alhora amb el valor d’augmentar l’interès social en el patrimoni natural, apropant la ciencia a la ciutadania; es tracta, de fet, d’un projecte volgudament participatiu, obert a tota persona o col·lectiu amant de la natura.

Les persones participants a BioSol aprenen sobre les espècies i sobre les metodologies, així com d’un model de treball en xarxa, entre els grups de voluntariat i les entitats col·laboradores. El Grup de Natura Solsonès, membre del Centre d’Estudis Lacetans, coordina el projecte al que convida col·lectius com els de les persones aficionades a la fotografia, estudiants, excursionistes o amants de la natura.  

Com  implicar-se? 

Des de fa 15 anys el  Grup de Natura Solsonès ha realitzat estudis de flora i fauna a la comarca que els han permès identificar quins són els elements prioritaris que cal monitoritzar perquè manca informació. Existeix una planificació dels mostrejos a realitzar al llarg de l’any.

Qui ho desitgi pot formar part d’un dels grups, i  rebre una formació relacionada amb la metodologia adequada per cada element. Enguany es realitzarà el seguiment d'hàbitats com els prats de dall, les vernedes i hàbitats aquàtics, o algunes coves de l’Alt Solsonès, amb la finalitat d’afinar la cartografia. També es necessitaran voluntaris i vountàries per identificar espècies de flora com la peònia de muntanya ("Paeonia officialis") i el coralet ("Berberis vulgaris"), les vernedes als rius o les molleres calcàries, i espècies de fauna com la perdiu xerra, el mussol pirinenc, el lliró gris, o la llúdriga (amb fototrampeig).

En alguns casos els censos estan fixats a un dia concret, mentre que altres cada persona voluntària els pot realitzar en el moment que desitgi.

El Grup de Natura Solsonès coordina el procés, garantint els accessos respectuosos al medi, la metodologia i demanant permisos en els cas de les espècies protegides. Recullen les dades i la informació es passa a les bases de dades oficials dels serveis de flora i fauna. Es tracta d’una informació complementària a la d’altres seguiments, molt localitzada al Solsonès.

Un projecte per fer-se donant ambiental

BioSol dóna continuitat a la tasca realitzada pel GNS, obrint-se a la participació de persones i entitats al Solsonès, per tal d’enfortir i difondre el coneixement de la biodiversitat a la comarca. També es pot col·laborar amb BioSol a través de la campanya Donant Ambiental, donant suport econòmic a les despeses relacionades amb els materials necessaris i la coordinació.

El GNS, juntament amb el Centre d’Estudis Lacetans i el Centre Tecnològic del Solsonès, també està treballant en un  portal per donar visibilitat al patrimoni cultural i natural de la comarca. Es poden conèixer les característiques del  projecte i donar-hi suport a través de Donant Ambiental.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari