Es busquen sentinelles per reforçar la conservació de l’entorn natural marí de l’Albera
Comparteix
SUBMON, en el marc del projecte CATaMARà, anima a la ciutadania a convertir-se en sentinella per a participar en la cura i preservació de la biodiversitat marina del territori a través de diferents accions i activitats.
La zona de Llançà i de l’Albera és un entorn natural que compta amb un ampli ventall de biodiversitat i patrimoni natural. S’hi poden albirar petites sèpies i meros, entre altres, i s’hi poden trobar praderies de posidònia, la planta considerada el pulmó de l’oceà. Aquesta zona forma part de l’espai Xarxa Natura 2000 que, com bé indica el seu nom, és una important agrupació, a escala europea, de totes les àrees de conservació de biodiversitat.
SUBMON desenvolupa una part de la seva activitat en aquesta zona natural en el marc del projecte d’educació ambiental CATaMARà. "Ens volíem enfocar a donar importància a la Xarxa Natura 2000, especialment en l’àmbit marí, que sempre queda més en segon pla. Estem en un moment crucial, en la dècada de la ciència per a l’oceà, i ja s’estan signant tractats internacionals per la protecció d’aquest entorn natural i la seva biodiversitat", expressa Juanita Z. Pujana, cap de projectes de SUBMON.
Educació ambiental per conscienciar sobre la preservació del medi marí
A més, l’entitat forma part d'un acord de custòdia del territori a Llançà i, per tant, CATaMARà és "una oportunitat interessant per reforçar aquesta part". Els objectius principals sobre els quals es basa són, per una banda, donar a conèixer la Xarxa Natura 2000, una de les més grans del món però, alhora, molt desconeguda. D’altra banda, també es pretén apropar el concepte de xarxa i espais protegits a la ciutadania.
"El nom del projecte té un sentit: volíem unir Catalunya amb el mar i, fent un joc de paraules, ens va sortir catamarà", explica Pujana. La iniciativa s’ha desglossat en diferents recursos, tots ells estudiats i treballats amb detall per professionals de diferents àmbits. S’ha desenvolupat una capa a l’aplicació Google Maps, on es ressalten els espais protegits gestionats per la Generalitat en el marc de la Xarxa Natura 2000, per tal que la població conegui com estan distribuïts al voltant del territori.
La participació de la ciutadania en el projecte
"No volíem que la col·laboració a la iniciativa simplement es reduís en fer fotografies. Destaquem aquesta part d'empoderament de les persones, de participació en accions locals i de compromís amb l’entorn", opina Juanita Z. Pujana. És per aquest motiu que, des de SUBMON, ofereixen l’oportunitat de convertir-se en sentinella per contribuir a la cura del patrimoni natural marí.
Gràcies a les persones que s’animin a participar i implicar-se en el projecte, l’entitat comptarà amb un grup de referència per a poder dur a terme algunes accions puntuals quan es necessiti un reforç. Ser sentinella significa formar part d’un grup que està disposat a donar un cop de mà sempre que es necessiti en aquest procés de custòdia del territori.
Al llarg dels mesos, el projecte ja ha comptat amb activitats de ciència ciutadania de la població local de la zona i el suport de l’Ajuntament de Llançà.
Per a participar i convertir-se en sentinella del projecte CATaMARà només cal omplir el formulari que hi ha a la pàgina web de SUBMON, el qual demana facilitar el correu electrònic i el nom complet de la persona interessada. A partir d’aquí, es comença a formar part de l’espai i es fa arribar el certificat assegurant que la persona és sentinella.
Des de SUBMON, destaquen que el compromís de la sentinella rau en: respectar i seguir les normes establertes per a la protecció de l’Àrea Marina Protegida de l’Albera i els seus voltants; actuar com a guardiana de l'espai; fomentar la consciència ambiental i compartir informació sobre la importància de la conservació marina amb la comunitat, i promoure pràctiques sostenibles en la vida diària.
Un ampli ventall de recursos a disposició
També han creat una sèrie de vídeos explicatius, accessibles i entenedors per a totes les edats, els quals donen a conèixer què és la Xarxa Natura 2000. En aquesta línia d’innovació, tal com exposa Juanita Z. Pujana, des de l'entitat han desenvolupat un vídeo en 360 del fons marí perquè la gent es pugui submergir, explorar la biodiversitat i observar la diferència entre els diferents espais.
El format permet a la usuària conèixer en profunditat les zones naturals que acull Catalunya i els contrastos que hi ha entre, per exemple, el Cap de Creus i l’Albera amb el Delta de l’Ebre. Fins i tot, aquest efecte 360, que trasllada l’espectadora a les profunditats, pot ser un recurs que desperti les emocions.
El darrer recurs que inclou CATaMARà és una guia d’identificació d'habitats i espècies. "Per a nosaltres és important ensenyar els hàbitats i les espècies que hi ha dins de cada ecosistema. Toni Llobet, il·lustrador i naturalista, ens ha donat suport en l’elaboració del recurs. Ha sigut un procés llarg, perquè realment hem sigut molt rigorosos amb tota la informació, acurats i intentant sempre adaptar-la el màxim en l’actualitat", diu la cap de projectes de SUBMON.
Afegeix un nou comentari