Jesús Ortiz: "Necessitem la natura no només per al nostre benestar sinó també per existir"

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Jesús Ortiz: "Necessitem la natura no només per al nostre benestar sinó també per existir"

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

El fundador i president de l'associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN), Jesús Ortiz, ens explica quina és la tasca i missió de l'entitat i quins són els reptes de futur.

Està al capdavant de l'Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN), amb seu a la Selva del Camp (Baix Camp), com a especialista en ecologia fluvial. És també el nou president de la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) i està implicat en el Consell de membres de la Xarxa de Custòdia del Territori (xct).

Quina és la filosofia de la vostra entitat?

L'associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN) és una entitat sense finalitat de lucre de base científica. La nostra filosofia es basa en el fet que els humans formem part de la Natura i que, per tant, la necessitem no només per al nostre benestar sinó també per existir. Els serveis ecosistèmics ens ofereixen tot el que necessitem, incloent-hi aire, aigua, menjar, matèries primeres i també suport psicològic, lleure, art, valors espirituals i moltes altres coses.

Quina és la missió de la vostra entitat?

La nostra missió és aconseguir que l'activitat humana sigui compatible amb la conservació de la Natura. Pensem que els humans tenen tot el dret d'aprofitar els recursos naturals de la mateixa manera que la resta d'essers vius però cal fer-ho de manera intel·ligent per no posar en perill el nostre benestar en el futur.

Quina és la realitat que teniu en el vostre entorn més immediat?

Encara hi ha moltíssima feina per fer. Molta gent, incloent-hi ciutadans, polítics i empresaris, no són conscients de la importància de respectar la natura i continuen llençant pedres a la seva pròpia teulada per pura ignorància. Aboquen residus, fan malbé el patrimoni natural, dispersen espècies exòtiques invasores, fan mal a espècies amenaçades... Tot i això, cada vegada hi ha més gent conscienciada que intenta fer les coses d'una altra manera per construir un futur millor.

Quants voluntaris teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?

Amb només 5 anys de vida, CEN ja té una trentena de voluntaris bastant regulars però en algunes actuacions hem arribat a tenir uns dos-cents. Els voluntaris són la clau del nostre èxit. Són absolutament imprescindibles perquè ens permeten fer molta feina encara que disposem de pocs recursos econòmics. A més, cada vegada s'impliquen més en la conservació de la Natura i l'estenen a tots els àmbits, afavoreixen i enforteixen les relacions humanes, multipliquen l'impacte mediàtic de les nostres actuacions...

Per què creieu que els voluntaris col·laboren amb vosaltres?

Imagino que per la nostra manera de fer. Sempre mirem de coses interessants amb bon criteri científic però alhora també d'una manera que resultin atractives i de manera molt pròxima a la gent. Els nostres voluntaris són els nostres amics.

Quina creieu que serà la vostra realitat d’aquí a 10 anys?

El nostre objectiu final és deixar d'existir. Tant de bo algun dia CEN deixi de ser necessari però em temo que amb 10 anys no en tindrem prou. Veig una entitat amb una gran base social, desbordada de gent amb molta energia i idees treballant de valent per construir un món millor.

Quin ha estat per tu el moment de més passió a l’entitat?

La meva feina està plena de moments emocionants. Cada vegada que fem una plantada, impartim un taller, instal·lem un plafó o editem un pòster és un moment màgic però mai oblidaré un nen de 6 anys que, després d'haver vingut amb la seva família a varies activitats, se'm va tirar a sobre i em va fer un petó a la galta com si fos un més de la família. Això és el més apassionant i el que dóna sentit a tot el que fem, l'acollida dels nostres amics.

Per més informació, consulteu www.assoc-cen.org i blog.assoc-cen.org.

Afegeix un comentari nou