Joana Ariet: "Estem fent del planeta un lloc que, per a molta gent, ja no és habitable"

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Des de la cooperativa Opcions adverteixen de les gravíssimes conseqüències que el consumisme pot tenir en l'agreujament de l'emergència climàtica. Font: iStock. Font: iStock
Des de la cooperativa Opcions adverteixen de les gravíssimes conseqüències que el consumisme pot tenir en l'agreujament de l'emergència climàtica. Font: iStock.

Joana Ariet: "Estem fent del planeta un lloc que, per a molta gent, ja no és habitable"

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

La cooperativa Opcions adverteix del cost mediambiental que suposen les grans campanyes comercials, com ara la del ‘Black Friday’.

El darrer divendres de novembre és un dia assenyalat en molts calendaris. Ja des de diversos dies abans, els aparadors de les botigues ens poden indicar per què. Als eixos comercials de totes les grans ciutats i a les webs dels comerços ja es poden començar a adquirir articles amb descomptes pel ‘Black Friday’ (en català, divendres negre), la gran campanya comercial pre-Nadal.

Però, més enllà dels descomptes, el que sovint no es té en compte, és l’impacte ambiental que té aquest consum massiu, sobretot en els sectors tèxtil i tecnològic. Per saber més sobre l’impacte real d’aquesta campanya i sobre les alternatives de consum ètic que existeixen, des de Xarxanet hem parlat amb la tècnica de comunicació de la cooperativa Opcions, Joana Ariet.

Com i quan sorgeix el 'Black Friday'?

L'inici de tot plegat el trobem als Estats Units, per tant, estem parlant de la importació d'una tradició o, més aviat, d'una estratègia comercial. El 'Black Friday', als Estats Units, sempre és l'endemà del Dia d'Acció de Gràcies, una festivitat que aquí no celebrem, i és el dia que inaugura l'inici de temporada de compres nadalenques. És una mena de benvinguda, un mes abans, al Nadal, una altra festa a la qual la nostra societat li ha atribuït un alt component consumista.

I per què això de negre o 'black'? Hi ha diverses teories: una ens porta al 1869, quan hi va haver una crisi financera als Estats Units; una altra, fa referència al dens trànsit a les ciutats que es produïa en aquestes dates, aquesta és la teoria més estesa; i encara n'hi ha una altra que fa referència a la salut financera dels comerços, que passaven de números vermells a números negres per l'increment de vendes típic de l'època.

Què suposa, a nivell de despeses, a Catalunya?

Pel que fa a les consumidores, es preveu que la majoria de les compres es realitzin per internet i s'estima que, de mitjana, la despesa durant aquests dies pot oscil·lar entre els 160 i 180€, aproximadament. Generalment, les àrees on se solen gastar més diners són tecnologia, llar i moda. Precisament, amb relació a aquest sector, el de la moda, enguany les botigues tenen molt estoc de peces d'hivern o d'abric perquè, com que no ha fet fred, no han pogut vendre les peces i esperen donar-los sortida amb el 'Black Friday'.

En qualsevol cas, des d'Opcions recomanem tenir present la frase 'que no et donin gat per llebre', i és que, l'any passat, l'Agència Catalana del Consum va denunciar irregularitats per part d'algunes empreses, que es van dedicar a apujar preus setmanes abans del 'Black Friday' per així, després, poder vendre un descompte més gran.

Quin cost mediambiental pot tenir aquesta campanya?

És enorme. El sector tèxtil és un dels més contaminants. I és així perquè té grans impactes en totes les baules de la cadena: des de la producció a la gestió dels residus tèxtils, passant per la distribució, compra i ús que en fem de la roba. A Opcions hem publicat diversos articles amb dades, però podem destacar alguns dels impactes ambientals de la indústria tèxtil, com per exemple, l'ús de químics en les plantacions d'on s'obtenen primeres matèries com el cotó, la contaminació de rius i mars per abocaments, les emissions derivades del transport aeri, l'ús indiscriminat d'aigua per la confessió de les peces de roba, la gestió de residus tèxtils (que són tones i tones cada any), l'aparició de microplàstics... només per citar alguns exemples.

Per tant, campanyes com el 'Black Friday' tenen un cost ambiental molt elevat. Però què passa? Com que no ho veiem o no ho patim directament, en la nostra societat, sembla que no passi res, però no és així. El nostre problema no és no tenir l'última samarreta de moda, el nostre problema és més greu que això: estem fent del planeta un lloc que, per a molta gent, ja no és habitable. Actualment, ja hi ha milions de refugiats climàtics, gent que ha d'abandonar les seves cases perquè és impossible viure-hi per culpa del canvi climàtic.

Com podem contrarestar els hàbits de consum que vol generar el Black Friday?

La resposta que podem donar des d'Opcions és ben simple: practicar el consum conscient. Això implica reflexionar sobre les nostres necessitats, reduir el nostre consum, consumir sense comprar o, si cal comprar, fer-ho amb criteri, és a dir, comprar productes de comerç just, comerç local, de proximitat... I hem de combatre amb una idea malauradament molt estesa: la del consum com a forma d'oci. El consum ha d'estar al servei de satisfer necessitats bàsiques.

I, finalment, si algú vol anotar alguns consells per aquestes dates, podem fer una llista ideal per aquests dies:

  • No compris pel simple fet que està rebaixat. La rebaixa no ens ha de crear una necessitat.
  • Fes una llista del que necessites. Potser necessites comprar determinats productes i vols esperar època de descomptes, d'acord, però tingues clares les necessitats i com les pots resoldre.
  • Allunya't d'estímuls innecessaris:. Cal rebre cada dia correus comercials? Siguem selectes i informem-nos d'allò que realment ens interessa o aporta un valor afegit.
  • Recorda que pots satisfer necessitats sense comprar. Si vols anar a fer raquetes de neu, per exemple, no cal que en tinguis unes, les pots llogar o demanar a algú.
  • Si tens uns valors i vols consumir d'acord amb ells, informa't, hi ha marques, botigues, productes... que comparteixen aquests valors amb tu!

Són alguns consells, però n'hi ha molts més!

Quines alternatives reals de consum tenim?

Afortunadament, en tenim moltes. I des d'Opcions sempre començarem dient que la principal 'alternativa' és posar consciència en com consumim i per què. Si fem aquesta reflexió, molt probablement ens adonarem que tenim marge de canvi. També és important informar-se. I, finalment, voler anar una miqueta més enllà per sortir dels circuits habituals.

En aquest sentit, tenim moltes eines que ens ofereixen propostes que treballen amb els valors de la sostenibilitat o la responsabilitat social, com per exemple La Zona, un mercat digital on només hi ha marques que reflecteixen els valors del consum conscient; Pam a Pam, un mapa que llista tots els projectes de Catalunya amb els valors de justícia social i ambiental i el Comerç Just, que permet canviar les relacions comercials entre els països rics industrialitzats i els països en via de desenvolupament.

Des d'Opcions, poseu en marxa la campanya #NoBlackFriday, explica'ns en què consisteix.

Cada any, des d'Opcions fem alguna acció vinculada amb el 'Black Friday', perquè, com a entitat que impulsem el consum conscient, tenim la responsabilitat d'alertar sobre aquestes pràctiques tan agressives, justificar el perquè d'aquesta alerta i proposar alternatives. Tradicionalment, hem fet campanyes de contingut que hem mogut per xarxes, per incentivar el comerç local, alertar dels greus impactes que té una pràctica comercial com aquesta o donar consells si s'opta per comprar en aquestes dates.

Però, enguany, hem volgut anar més enllà, centrar-nos en un dels sectors amb més consum, el tèxtil, per cooperar amb altres organitzacions, com LaCoordi i Setem, entre altres, i donar veu a la gran multitud de projectes sostenibles i locals. Fa dies que generem contingut a les xarxes socials i també a la nostra pàgina web relacionada amb la moda, hem parlat dels impactes de la moda ràpida, de com tenir cura de les peces de roba, com passar-se a la moda sostenible...

Com a acte central de la campanya, fareu una desfilada a la plaça Catalunya, com sorgeix la idea?

Aquesta acció, en realitat té història. LaCoordi és qui la va idear per demostrar que és possible vestir amb roba respectuosa amb les persones i el medi ambient, gràcies a les alternatives de l’economia solidària que promouen la producció i comercialització just en el sector tèxtil. I, a més, seguint criteris com ara la proximitat, el treball digne, l’ecologia, el comerç just, l’economia circular o el suport de les finances ètiques. Cada dia existeixen més iniciatives que fugen de la moda ràpida i les seves vulneracions de drets humans i ambientals constants.

El cas és que LaCoordi sempre organitzaven la desfilada en el marc de la Fira d'Economia Solidària de Catalunya, però enguany, no va poder ser i vam aprofitar-ho per buscar un altre escenari, més multitudinari, i en un altre moment en què creiem que cal molta visibilització i sensibilització. Fer-ho a Plaça Catalunya, a Barcelona, el dia del 'Black Friday', ens permet captar l'atenció de molta gent que, molt probablement, estaran a la zona de compres.

També fareu un 'Black Tour'. En què consisteix?

El 'Black Tour' és una iniciativa de sensibilització i denúncia que organitza Setem. Es tracta d'una ruta a peu, pel centre de Barcelona, que recorre les grans marques de roba, però també d'electrònica, per assenyalar les vulneracions de drets humans i ambientals que aquestes marques cometen. És una activitat molt recomanable, ja que cada vegada més gent coneix les irregularitats i injustícies que cometen algunes companyies, però aquesta activitat ofereix una mirada més precisa, amb dades, arguments... que permeten adquirir eines i un coneixement més crític i profund.

Afegeix un comentari nou