La resiliència urbana de Barcelona

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

La resiliència urbana de Barcelona

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

El 24 i 25 de febrer es celebra la Barcelona Resilience Experience a l’Hospital de Sant Pau, durant la qual s’analitzarà el model emprat per la ciutat i els aspectes de governança, planejament i tècniques que potencien la resiliència urbana.

La resiliència urbana és, a l'igual que la resiliència d’una persona, la capacitat d’una ciutat per a recuperar el seu equilibri normal després d’una crisi ambiental o estat excepcional en els serveis.

Estar sotmesos a dies amb fenòmens meteorològics extrems o fer front a grans insuficiències tècniques en els serveis bàsics de la ciutat, com talls de llum o problemes en les línies ferroviàries, són exemples de crisi que alteren el funcionament regular d’una ciutat i la vida dels seus habitants.

Barcelona, referent en resiliència urbana

Barcelona ha esdevingut al llarg del temps un bon model de ciutat resilient gràcies a nombroses millores en les infraestructures de la ciutat.

En són exemple la xarxa de dipòsits d’aigües fluvials que evita les inundacions en les vies públiques, i les dessaladores que permeten afrontar episodis de sequera intensa amb una major reserva d’aigües de xarxa.


Perquè cal que la ciutat sigui resilient?

Al juliol de 2007 més de 350.000 llars de Barcelona es van quedar sense llum durant uns 4 dies, a causa d'una cadena d'accidents, i agreujats per les escasses inversions de manteniment.

Aquesta alerta pública va posar en evidència la necessitat d'estar preparats per adversitats importants. Algunes poden provenir de fenòmens naturals, com els riscos associats al canvi climàtic; altres poden ser situacions derivades de la complexitat estructural i funcional de les ciutats modernes.

L’abast de les adversitats repercuteix i repercutirà sobre un gran nombre de ciutadans, atès que més del 50% de la població mundial viu en grans concentracions urbanes i se'n preveu l’augment del percentatge els anys vinents.

Com funciona una ciutat resilient?

Buscar la resiliència significa planificar la ciutat identificant, analitzant, i gestionant els serveis amb projectes que contemplin en el seu disseny la vulnerabilitat i capacitat de superar les crisis. Aquesta adaptació a les variacions del medi està molt lligada amb la Sostenibilitat de la ciutat, i per això es considera la resiliència una forma de sostenibilitat urbana.

Barcelona gestiona la resiliència mitjançant la innovació proporcionada per un sistema d’autocontrol i millora constant. Aquesta feina es desenvolupa al Centre de Control d’Incidències de la ciutat.

Els temes de treball s’aborden des de grups de treball científic-tècnics amb perspectiva multidisciplinar que busquen la millora d’infraestructures i xarxes de serveis.


Barcelona és la seu del Programa Mundial de Resiliència Urbana de l’ONU

La ciutat és actualment la seu mundial del Programa de Resiliència Urbana de l’ONU-Habitat, que cerca millorar la resiliència de les ciutats i preparar-les per afrontar crisis en serveis i infraestructures.

El model seguit a Barcelona i la seva innovació, ha estat clau alhora de seleccionar la ciutat com a seu mundial. Durant les jornades del 24 i 25 de febrer la ciutat exposarà les seves experiències per posar-les en debat i compartir coneixement.

Afegeix un comentari nou