Les entitats urgeixen als partits polítics a crear un departament que integri totes les polítiques ambientals
Comparteix
Diverses entitats mediambientals exigeixen la creació d'un Departament especialitzat en l'acció climàtica i la transformació ecològica i que es prioritzi durant les negociacions per formar un nou govern.
La Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), conservació.cat i COAMB reclamen la creació d'un departament transversal que prioritzi l'acció mediambiental i pugui dedicar-se exclusivament a fer front a l'actual emergència ecològica i climàtica.
La situació mediambiental actual es troba marcada per una alarmant degradació contínua dels hàbitats naturals i la pèrdua de biodiversitat. Les entitats reclamen urgentment una estructura governamental unificada que disposi de les competències suficients per poder mitigar els efectes del canvi climàtic. "No només no s’ha aconseguit frenar aquesta pèrdua de la biodiversitat, sinó que s’ha agreujat el detriment dels serveis ecosistèmics que ens ofereix la natura", afirma Sandra Carrera, membre de la Xarxa per a la Conservació de la Natura.
El nou departament hauria d'incloure competències en temes conservació del patrimoni natural i la biodiversitat, entre altres. Les entitats recalquen la necessitat d'integrar totes aquestes competències en una única estructura política, degut als vincles que comparteixen i les relacions existents entre les diverses polítiques ambientals. La consolidació d'aquestes accions en un mateix departament fomentaria els resultats de les actuacions i resultaria més eficient a l'hora de reduir l'impacte ambiental.
L'any 2010 la Generalitat va suprimir el Departament de Medi Ambient per dispersar les seves competències entre el Departament d'Agricultura i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques. Les entitats consideren que aquesta fragmentació va afeblir les polítiques envers el canvi climàtic, a causa de la reducció del 40% dels recursos que abans eren destinats a conservar la natura. Des de llavors, les associacions critiquen la nefasta gestió del medi natural i com aquesta ha deixat en estat crític diversos hàbitats i espècies.
Històricament, Catalunya ha estat pionera en matèria de conservació de la biodiversitat, però actualment es troba endarrerida en comparació a altres comunitats autònomes i a diversos estats europeus. Segons l'informe 'Estat de la Natura a Catalunya 2020' en els últims vint anys el territori ha perdut entre el 10-50% de les espècies, sobretot en espais agraris i zones humides. A més, en comparació a escala mundial, Catalunya se situa per sota de la mitjana mundial pel que fa al ritme de pèrdua de biodiversitat.
La XCN, @conservaciocat i @COAMBcat reclamem la creació d’un nou Departament que integri totes les polítiques ambientals, incloent la conservació de la natura i biodiversitat, una mesura imprescindible per fer front a la emergència climàtica i ecològica
— XCN (@XCNatura) February 25, 2021
Llegeix el manifest! pic.twitter.com/wnVriB9xcw
El canvi climàtic i la pandèmia
L’actual crisi sanitària de la Covid-19 és una altra de les greus conseqüències que ha desencadenat l’emergència climàtica. La degradació d’hàbitats i la pèrdua de la biodiversitat ha comportat una proliferació de la difusió d’aquests virus. “Destruir els hàbitats naturals implica que la fauna salvatge entri en contacte més habitual amb els humans, provocant la proliferació de patògens” declara Sandra Carrera.
Com defensen des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, això només fa que reafirmar la urgència de canvis en les polítiques i la creació d’una estructura governamental o un departament que centralitzi tota aquesta competència.
Afegeix un nou comentari