Àmbit de la notícia
Ambiental

L'informe de l'IPCC, una guia de referència per afrontar l'emergència climàtica

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Nens en bicicleta en un carrer inundat per les pluges.
    Nens en bicicleta en un carrer inundat per les pluges. Font: Llicència CC
  • Les zones de l’Àrtic i del Mediterrani són els dos indrets del món més afectats pel canvi climàtic, anomenats 'punts calents'.
    Les zones de l’Àrtic i del Mediterrani són els dos indrets del món més afectats pel canvi climàtic, anomenats 'punts calents'. Font: Llicència CC Pexels
  • La migració d’un gran nombre de persones arreu del planeta és provocada per la crisi mundial de l'aigua, causada, entre d'altres, per les accions humanes.
    La migració d’un gran nombre de persones arreu del planeta és provocada per la crisi mundial de l'aigua, causada, entre d'altres, per les accions humanes. Font: Llicència CC Unsplash

El Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic tanca el sisè cicle d'avaluació amb una "guia de supervivència per a la humanitat" que afirma, entre altres coses, que cal reduir les emissions a la meitat l'any 2030.

L'Acord de París va suposar, l'any 2015, tota una declaració d'intencions, per part de la comunitat internacional, per tal de posar fre al canvi climàtic. Es va fixar l'objectiu de limitar en 1,5℃ l'augment de la temperatura global respecte els nivells preindustrials, amb la intenció de no superar els 2℃ que dibuixarien un panorama irreversible, així com assolir la neutralitat climàtica l'any 2050, és a dir, que les emissions de gasos d'efecte hivernacle s'equilibrin amb els que el planeta absorbeix de manera natural. 

Vuit anys després, els resultats no han estat els desitjats, sobretot, per la poca ambició i el baix ritme de les accions presses. Ara per ara, només hi ha un escenari possible en el qual treballar per assolir aquest objectiu: reduir a la meitat les emissions de gasos d'efecte hivernacle l'any 2030. Aquesta és una de les conclusions que posa sobre la taula el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) en el darrer informe publicat per aquesta organització de les Nacions Unides (ONU).

El nou informe, que tanca el sisè cicle d'avaluació de l'IPCC, és un document que sintetitza el coneixement assolit fins ara al voltant del canvi climàtic. "L'informe dels informes", segons les persones expertes; "una guia de supervivència per a la humanitat", segons Antonio Guterres, secretari general de l'ONU, i "un document de referència per afrontar l'emergència climàtica els pròxims anys", assenyalen des de la societat civil i l'ecologisme. Descripcions que posen de manifest la importància d'aquest informe.

"La ciència va avançant cada vegada més, i els informes de l'IPCC són molt importants perquè ens mostren en quin punt es troba el món científic", valora l'Anna Pérez Català, ambientòloga especialitzada en canvi climàtic, que treballa a l'Institut de Desenvolupament Sostenible i Relacions Internacionals (IDDRI). "D'alguna manera, aquest informe estira les orelles diplomàticament i marcarà el camí a les persones que hagin de prendre decisions", afegeix.

"No ens hem de prendre aquest informe com un més, sinó que és l'informe de referència per a les polítiques ambientals dirigides a gestionar l'emergència climàtica en els próxims anys", afirma el Miquel Vallmitjana, coordinador de Canvi Climàtic d'Ecologistes en Acció Catalunya., qui també valora la feina que ha fet el món científic en els informes del sisè cicle d'avaluació de l'IPCC, que s'ha tancat amb aquest document de síntesi.

Una dècada clau per assegurar un futur habitable

Actualment, l'augment de la temperatura ja se situa en els 1,1℃ per sobre dels nivells preindustrials. La principal causa d'aquest escalfament ha estat la crema de combustibles fòssils, el carbó el petroli i el gas, així com un ús desigual i insostenible de l'energia i el sòl. Una de les conseqüències visibles són els fenòmens meteorològics extrems que cada cop són més intensos, més freqüents i que poden produir-se a qualsevol punt del món, però que tenen especial impacte als països amb menys recursos.

L'informe exposa la necessitat d'una "reducció profunda, a un ritme ràpid i sostinguda" de les emissions de gasos d'efecte hivernacle en tots els sectors. Aquesta és l'única via per tal de complir amb els objectius de l'Acord de París i no arribar a un punt de no retorn. "Fins ara no s'ha fet un treball continu i suficient en aquesta línia, i ara s'haurà de fer igualment, amb menys temps i d'una manera més contundent", diu Vallmitjana. "Quan abans ens hi posem, menys difícil ens resultarà aquesta feina", afegeix.

"L'informe diu que el panorama dels 1,5℃ és possible, però la baixada que proposa pel 2030 és molt dràstica, gairebé d'un 50% d'emissions. Una disminució d'aquests nivells d'emissions, i a aquest ritme, no l'hem vist mai. Així que com més triguem, menys realista serà", assegura Pérez Català. "Està molt bé que la ciència ens mantingui una certa esperança. Ens diu que si volem, hi ha la manera de fer-ho; però hem de tenir en compte que és una finestra que s'està tancant massa ràpid", explica Pérez Català.

L'informe dibuixa diversos futurs possibles segons el ritme i la intensitat de les accions preses. El millor panorama situa l'augment de la temperatura en 1,5℃ en l'actual període i fins al 2040, superant per poc el límit a mitjan segle, però reduint la temperatura el 2100, assolint l'objectiu de l'Acord de París i establint-la a un augment de 1,4℃. D'altra banda, el pitjor panorama situaria l'augment de temperatura en 4,4℃ a finals de segle, cosa que seria catastròfic per a les generacions futures i la biodiversitat.

"Suficient capital global"

L'informe destaca que existeix "suficient capital global" per tal de reduir ràpidament les emissions de gas d'efecte hivernacle. No obstant això, el finançament necessari per a afrontar les pèrdues i danys, així com l'adaptació, no acaba d'arribar. Christopher Trisos, un dels autors de l'informe, considera que l'acció climàtica accelerada només serà possible si es multiplica el finançament. "Un finançament insuficient i desajustat està frenant el progrés", alerta.

Trisos assegura que els beneficis econòmics per a la salut de les persones derivats de prendre mesures com la millora de la qualitat de l'aire, "serien aproximadament els mateixos, o inclús majors, que els costos de reduir o evitar les emissions de gasos d'efecte hivernacle". Com aquesta mesura, des de l'IPCC s'assenyalen altres com l'accés a energies netes, l'electrificació amb baixes emissions de carboni i la promoció del transport amb zero o poques emissions.

"Els diners hi són, hi ha suficient capital. Només cal destinar aquests recursos on toquen", exposa Pérez Català, que assenyala la incidència que fa l'informe en la manca de voluntat política per prendre certes decisions. Vallmitjana, per la seva part, apunta a l'aferrament a mantenir l'actual model socioeconòmic, cosa que no permet canviar de rumb per evitar el col·lapse. "En anteriors informes es va destacar que el capitalisme és insostenible, així com les poques possibilitats que hi ha de continuar creixent, cosa que no ha quedat del tot reflectit en aquest informe", afegeix.

Els governs i les persones que prenen decisions ja no tenen excusa: tenen a l'abast un informe complet que sintetitza tot el coneixement referent al canvi climàtic i que els marcarà el camí a seguir, durant aquests anys que són clau, per assegurar un futur habitable. Està en les seves mans. De moment, Guterres ja ha animat a les líders dels principals països a prendre nous i ambiciosos compromisos de cara a la propera cimera del clima que se celebrarà a finals d'any a Dubai. Serà llavors quan veurem si realment hi ha voluntat política o no per salvar el planeta.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari