Àmbit de la notícia
Ambiental

Mireia Barba: “El malbaratament alimentari continua sent un problema invisible per a moltes persones”

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • La Mireia Barba, presidenta de la Fundació Espigoladors, és administradora única i sòcia de l’empresa d’inserció es im-perfect®.
    La Mireia Barba, presidenta de la Fundació Espigoladors, és administradora única i sòcia de l’empresa d’inserció es im-perfect®. Font: es im-perfect®.
  • El projecte es im-perfect® ha inaugurat un nou centre de producció al Prat de Llobregat.
    El projecte es im-perfect® ha inaugurat un nou centre de producció al Prat de Llobregat. Font: es im-perfect®.
  • Transformar la imperfecció en oportunitat és un dels leitmotivs del projecte es im-perfect®.
    Transformar la imperfecció en oportunitat és un dels leitmotivs del projecte es im-perfect®. Font: es im-perfect®.

La presidenta de la Fundació Espigoladors desgrana el projecte es im-perfect®, que acaba d’inaugurar un nou centre de producció al Prat de Llobregat.

Transformar la imperfecció en oportunitat és un dels leitmotivs del projecte es im-perfect®, una empresa d’inserció que dona una segona vida a aliments descartats del circuit comercial per ser imperfectes. D’aquesta manera, crea llocs de feina per a col·lectius vulnerables a l’hora que lluita contra la pèrdua i el malbaratament alimentari.

El projecte l’impulsa la Fundació Espigoladors, una organització sense ànim de lucre que, des del 2014, treballa per abordar el problema de les pèrdues i el malbaratament alimentari des d’una perspectiva ambiental, social i econòmica. “Ho fem fomentant el dret a una alimentació saludable per a tothom i generant oportunitats laborals per persones en situació de vulnerabilitat”, resumeix la presidenta de l'entitat, Mireia Barba Cuscó, qui també és administradora única i sòcia d'es im-perfect®

Barba repassa la trajectòria i els reptes que té al davant es im-perfect® per reduir els impactes del malbaratament alimentari, un problema global que té greus conseqüències en múltiples àmbits i sovint no rep l’atenció ni la importància que mereix. 

Fa pocs dies, el projecte es im-perfect® ha fet un nou pas endavant amb la inauguració del nou centre de producció situat al Prat de Llobregat (Barcelona), “un espai que ens permet continuar transformant el malbaratament alimentari en oportunitats socials i productes sostenibles”, expliquen des de l’entitat. Aprofundim en tot plegat amb la presidenta de la Fundació Espigoladors.

Com definiries es im-perfect ®?

És l’empresa d’inserció de la Fundació Espigoladors i una de les dues grans línies d’acció de l’entitat sobre el terreny: la transformació d’aliments, complementària a l’espigolament.

Com va néixer la idea?

Tot va començar amb una hipòtesi: I si les fruites i verdures lletges i imperfectes poguessin generar oportunitats per a persones en risc d’exclusió social i viceversa? A partir d’aquesta idea, vam crear un centre de producció propi, on vam començar a elaborar conserves 100% naturals i vegetals sota la marca es im-perfect®.

El 2021 el projecte fa un salt endavant.

Decidim crear una empresa d’inserció amb identitat pròpia, amb l’objectiu de generar ocupació per a col·lectius vulnerables en situació de risc d’exclusió social. A més, aquest projecte ens permet continuar donant una segona oportunitat a fruites i verdures descartades del circuit comercial, reforçant així el nostre compromís amb la sostenibilitat i la inclusió social.

Què entenem per aliments imperfectes?

Són aquelles fruites i verdures descartades del circuit comercial per diversos motius: criteris estètics, és a dir, aliments amb formes, colors o mides que no s’ajusten als estàndards del mercat; excedents de producció, quan es produeix més quantitat de la que es pot vendre; o per caigudes de preu, això és, quan el valor d’alguns productes disminueix tant la seva comercialització deixa de ser viable per als productors.

Quines implicacions té que es descartin aquests aliments, perfectament vàlids, del circuit comercial?

Aquesta situació no només suposa una pèrdua d’aliments i un malbaratament de recursos, amb greus impactes ambientals, sinó que també contribueix a la precarització de la pagesia, afectant la sostenibilitat del sector agrícola.

Quin és el procés per donar una segona vida i un nou valor als aliments descartats?

Quan productors o productores no poden donar sortida als seus aliments, ens contacten per donar-los una segona oportunitat. Comprem aquestes fruites i verdures descartades a un preu negociat i les transformem en nous productes.

I què en feu?

Al nostre nou centre de producció del Prat de Llobregat, elaborem una àmplia varietat de productes, com patés vegetals, melmelades, cremes, salses i compotes, donant una nova vida a fruites i verdures locals que han quedat fora del circuit comercial. A més, també oferim un servei de transformació per a tercers, convertint els seus excedents en nous productes, com cremes o melmelades, sota la seva pròpia marca.

Transformeu la imperfecció en oportunitat.

Exacte, reduïm les pèrdues i el malbaratament alimentari, promovem un canvi de mentalitat i fem pedagogia i sensibilització sobre el problema. A més, contribuïm a la transformació del sistema agroalimentari cap a un model més sostenible, just i resilient.

El malbaratament alimentari és un problema global.

Vivim en un sistema agroalimentari industrialitzat i globalitzat que prioritza la mercantilització dels aliments, considerant-los únicament com a béns de consum i oblidant el seu valor nutricional i essencial. Això genera un problema greu amb conseqüències ambientals, socials, econòmiques i ètiques molt severes: les pèrdues i el malbaratament alimentari.

S’està actuant per revertir aquesta situació?

Partim de la base que les causes d’aquest problema són diverses i afecten tota la cadena alimentària. Una de les principals dificultats és la manca de regulació clara i dades precises sobre les pèrdues d’aliments. A moltes normatives europees, aquest problema no es contempla de manera específica, fet que dificulta la implementació de solucions efectives. Si no es pot quantificar adequadament, és complicat entendre’n la magnitud i mesurar els avenços en la seva reducció.

L’obsessió pels criteris estètics i de mida pel que fa als aliments no ajuda.

Aquest és un altre factor clau. A la indústria alimentària, moltes fruites i verdures es descarten simplement perquè no compleixen els estàndards visuals del mercat: un carabassó tort, una pastanaga amb dues potes o una poma amb una petita taca són perfectament comestibles, però sovint no arriben als consumidors. Aquestes exigències contribueixen al rebuig massiu d’aliments perfectament aptes pel consum.

Hi ha prou conscienciació sobre els impactes d’aquest malbaratament?

El malbaratament alimentari continua sent un problema invisible per a moltes persones. No som prou conscients dels seus impactes i sovint pensem que llençar menjar no té conseqüències greus, quan en realitat afecta directament el planeta i la societat. 

De quina manera?

A nivell ambiental, és responsable del 8% de les emissions globals de CO₂, i suposa una despesa ingent de recursos naturals com aigua, terra i energia, que es desaprofiten quan els aliments no arriben a ser consumits. A nivell social, mentre més del 10% de la població mundial pateix fam crònica, un terç dels aliments produïts es malbaraten. De fet, amb el menjar que es llença, podríem erradicar la fam al món fins a quatre vegades.

Val la pena que actuem per posar-hi fre. 

Econòmicament i èticament, el malbaratament suposa una despesa innecessària per a tota la cadena de valor, des dels agricultors fins a les famílies. Tant empreses com consumidors tenim un paper fonamental per revertir aquesta situació. És essencial canviar la manera com produïm, distribuïm i consumim els aliments, i entendre que la prevenció i reducció del malbaratament són eines clau per lluitar contra el canvi climàtic i garantir una alimentació més justa i sostenible.

Les consumidores també podem ser part de la solució.

Cadascú pot formar part del canvi comprant de manera conscient, apostant pels productes imperfectes, aprofitant millor els aliments a casa i exigint polítiques que fomentin un sistema alimentari més eficient i respectuós amb el planeta i les persones. El malbaratament alimentari no és només un problema de la indústria o de les lleis, sinó de tota la societat. I la bona notícia és que tots i totes podem ser part de la solució.

Quin impacte ha tingut es im-perfect en la reducció d’aquest malbaratament alimentari?

La Fundació Espigoladors i la seva empresa d’inserció es im-perfect es van crear amb l’objectiu d’abordar un problema sistèmic no resolt, i, sovint, invisibilitzat: les pèrdues i el malbaratament alimentari. Per fer-hi front, actuem al llarg de tota la cadena alimentària, des del camp fins al plat, a través de diferents línies d’acció. Ho fem de manera disruptiva, a vegades més atrevida, transformadora i poc convencional, però sempre amb una visió inclusiva i amb l’objectiu de generar un impacte exponencial.

"El malbaratament alimentari no és només un problema de la indústria o de les lleis, sinó de tota la societat".

Posar aquest problema al centre ja és un pas important.

Al llarg dels darrers deu anys, hem treballat per visibilitzar aquest problema, generar consciència social i incidir en les polítiques públiques. També hem creat una empresa de transformació alimentària que convida a repensar el malbaratament, convertint les pèrdues en oportunitats i oferint productes estèticament imperfectes, boníssims i sostenibles. A més, hem impulsat un moviment que involucra diferents actors de la cadena alimentària, fomentant la col·laboració per trobar solucions a diversos nivells.

El projecte es im-perfect® no ha deixat d’avançar.

El 2024 vam fer un pas més enllà, escalant el model de l’obrador es im-perfect®, que va passar a ser un centre de producció més gran. Aquesta evolució ens permet incrementar el nostre impacte a tots els nivells, arribar a més punts de venda i diversificar la nostra oferta de productes sota la marca es im-perfect®.

Quantes persones han passat pel vostre programa d’inserció sociolaboral?

Actualment, a l´empresa d’inserció es im-perfect® treballen trenta-vuit persones, de les quals vint-i-vuit es troben en situació de vulnerabilitat. Des dels inicis del nostre programa d’inserció sociolaboral, un total de 85 persones han tingut l’oportunitat de formar part del projecte, adquirint experiència i eines per accedir al mercat laboral en condicions més justes i dignes.

Quins són els principals reptes que heu hagut de superar per tirar endavant aquest model de negoci circular?

Els reptes que hem hagut de superar han estat molts i diversos. Un dels principals ha estat el creixement. Per tenir una major influència, es im-perfect® havia de fer créixer el seu model i les seves instal·lacions sense perdre la seva essència, assegurant que aquest creixement es mantingués fidel als seus valors i continués generant un impacte social i ambiental positiu.

El finançament també ha estat un escull?

Ha estat un altre gran repte. Som una empresa d’inserció impulsada per una entitat sense ànim de lucre, i això ha fet que ens trobéssim amb dificultats per captar inversió. Hem constatat que les nostres formes jurídiques no són les més atractives per als inversors tradicionals i, quan trobem algú interessat a invertir, sempre sorgeix la mateixa pregunta: quin és el pla de sortida sense posar en perill l’essència i el focus del model?

Com en qualsevol empresa, les vendes també són importants.

Per generar més impacte en les persones i el planeta, hem de vendre més. L’empresa d’inserció reinverteix el 100% dels beneficis en nous projectes socials, per tant, cada venda es tradueix en més oportunitats i més impacte. Amb tot, si es tracta d’un producte de qualitat, accessible i que dona resposta a un problema global des de múltiples dimensions, per què encara no és present a totes les botigues i supermercats? 

En aquest sentit, teixir aliances és clau.

Necessitem empreses alineades amb el nostre propòsit, inversors socials, administracions i consumidores que vulguin formar part d’aquest canvi. Perquè el nostre model tingui un impacte real i pugui créixer, és essencial teixir aliances amb diferents actors que ens ajudin a escalar-lo a nivell global, tant a Espanya com a qualsevol altra ciutat del món. 

L’objectiu final és ambiciós. 

Volem generar un canvi sistèmic per prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari. Però per aconseguir-ho, els productes d’es im-perfect® han d’estar presents a tot arreu i tenir rotació. Per això, establir col·laboracions amb empreses per introduir productes d’impacte en cistelles de Nadal, menjadors, grans superfícies i botigues és clau per incrementar l’abast i la força d’un model que existeix amb una missió clara: acabar amb el problema de les pèrdues i el malbaratament alimentari.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari