No sabem res sobre el consum responsable de peix i marisc?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:

No sabem res sobre el consum responsable de peix i marisc?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Segons un informe de la campanya SOSpeix, la majoria de ciutadans desconeixen quins són els hàbits responsables a l'hora de menjar peix i marisc. I tu? Ja saps que és millor menjar sardina que lluç?

Si ets dels que menges lluç en la teva dieta habitual, ets també dels que desconeixen quines són les espècies que tenen menys impacte ecològic consumir.

No et tu sol, la majoria desconeix quin és el peix més amenaçat

Dins la campanya SOSpeix, impulsada per l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i IAEDEN-Salvem l'Empordà, han elaborat un informe amb els patrons de consum de peix i marisc. Una de les conclusions és que el 89% de les persones enquestades considera escassa o nul·la la informació per al consum responsable de peix i marisc, i que el 42% desconeix quines són les espècies millor conservades i, per tant, les recomanades per al consum.

I és que el lluç, per exemple, juntament amb el bacallà i la tonyina són espècies molt consumides que estan en estat de conservació vulnerable o crític. El salmó i el rap són espècies també força habituals a taula, però es recomana de consumir-les ocasionalment, ja que tot i que estan ben conservades, les arts de pesca utilitzades en la seva captura són perjudicials per als ecosistemes marins.

Una guia per saber escollir el peix

Si el que vols és escollir de forma responsable a l'hora de consumir tant el peix com el marisc, la campanya t'ofereix la guia “SOSpeix” que presenta una relació d'espècies de peix i marisc que es troben al Mediterrani i dóna recomanacions de consum.

Pots consultar la guia o SOSpeix. Quin peix mengem?.

La campanya SOSpeix al dia

Aquesta campanya es presentava al juny del 2013 amb l’objectiu de sensibilitzar i informar la ciutadania sobre l'amenaça que pesa sobre els mars i oceans, i promoure el consum responsable de peix i marisc com a eina per prevenir la sobrepesca i explotació dels mars.

S’ha editat una guia de consum responsable de peix i marisc en línia, un recurs educatiu a disposició dels centres escolars, i s’ha realitzat un seguit d’activitats de descoberta del litoral gironí, entre altres accions. Més de 6.000 persones han rebut informació de la campanya i de com consumir de forma responsable peix i marisc.

Ara tenen previst una segona fase de la campanya per sensibilitzar i formar a professionals de la restauració, perquè en les cartes dels seus establiments incorporin peixos ben conservats, i, alhora, promoure la pesca artesanal.

Una altra guia que reforçar quin peix menjar

Amb el mateix objectiu, Ecologistes en Acció està ultimant la guia de consum responsable de peix i marisc "¡Sin mala espina!" en l'àmbit estatal.

Per més informació, consulta la web de la campanya, www.sospeix.org, on hi trobaràs la guia i també "SOSpeix. Quin peix mengem?" publicat a Xarxanet.

Afegeix un comentari nou