Obert el termini d'inscripcions per a les estades de voluntariat a boscos de muntanya 2016

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Obert el termini d'inscripcions per a les estades de voluntariat a boscos de muntanya 2016

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Vall d’Aran, Cerdanya, el Massís d’Orri i Esterri de Cardós al Pallars Sobirà, acolliran les estades de voluntariat ambiental amb l’entitat Boscos de Muntanya durant l’estiu de 2016.

És obert el període d’inscripcions per a les estades de voluntariat ambiental al Pirineu, amb l’entitat Boscos de Muntanya.


A través d’aquestes estades, l’entitat col·labora en la dinamització de la vida al Pirineu, a pobles, muntanyes i pastures. Les estades, d'una setmana de durada, tenen per objectiu endinsar-se en la relació sostenible amb la Natura associada a l'anomenada “cultura de muntanya”. Les activitats es centren en el manteniment, la cura i protecció del bosc i del paisatge en l’àmbit de muntanya mitjançant actuacions de silvicultura i gestió forestal, així com tasques de difusió pública per a la millora del bosc i la seva conservació.

Tindran lloc del 27 de juny a l’11 de setembre, en indrets de la Vall d’Aran, la Cerdanya, el Massís d’Orri i Esterri de Cardós, al Pallars Sobirà.

Boscos de muntanya pertany a la xarxa d'entitats del projecte Bergwaldproject, nascut a Suïssa als anys ‘80 quan es va evidenciar la problemàtica ambiental de la pluja àcida i els seus efectes sobre els boscos. Actualment realitzen activitats als Alps a Suïssa, Alemanya, Àustria, i als Càrpats, a Ucraïna.

Conèixer a través de la vivència

Les estades de voluntariat són el pal de paller de l’entitat. És a través de la vivència i l’experiència en les tasques del bosc, que els participants poden aprendre i apreciar la importància, la bellesa, i també les dificultats, d’aquests espais. Durant el 2015, van ser 205 els voluntaris i voluntàries que van col·laborar, durant 9 setmanes al bosc, un total de 66 dies.


Els boscos de muntanya

El vincle entre els pobladors i els espais de muntanya s’ha mantingut des de l’origen de la humanitat. Una interacció construïda sobre els serveis que aporta la muntanya, tals com les pastures, la fusta, la ramaderia. Així, el paisatge i tot el que l’envolta, l’anomenada cultura de muntanya, defineixen un tret identitari d’aquests entorns.

Des del punt de vista ecològic, els boscos de muntanya es troben sota el límit altitudinal del bosc, sobre pendents pronunciades i amb dures condicions pels arbres. Formen part de les capçaleres dels rius que nodreixen l'abastament d'aigua a Catalunya i exerceixen una funció protectora respecte a poblacions i infraestructures, disminuint l'erosió i evitant grans avingudes. Es tracta d’espais únics amb espècies de flora i fauna d'alt valor per la biodiversitat.

Per la seva funció protectora per al conjunt de la societat, els boscos de muntanya són forests declarades d'Utilitat Pública des del segle XIX. Per tot el que ens donen, cuidar i conservar aquests boscos és responsabilitat de tots.

Afegeix un comentari nou