Objectiu: crear més d’un miler de comunitats energètiques a Catalunya

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
Som Comunitats ha posat en marxa una campanya per crear un miler de comunitats energètiques. Font: Som Comunitats
Som Comunitats ha posat en marxa una campanya per crear un miler de comunitats energètiques. Font: Som Comunitats
Un moment de la Primera Trobada de Comunitats Energètiques de l’Economia Social i Solidària de Catalunya, que Som Comunitats va organitzar a Mataró. Font: Som Comunitats
Un moment de la Primera Trobada de Comunitats Energètiques de l’Economia Social i Solidària de Catalunya, que Som Comunitats va organitzar a Mataró. Font: Som Comunitats
Som Comunitats ha acompanyat els processos de creació i creixement de nombroses comunitats energètiques. Font: Som Comunitats
Som Comunitats ha acompanyat els processos de creació i creixement de nombroses comunitats energètiques. Font: Som Comunitats

Objectiu: crear més d’un miler de comunitats energètiques a Catalunya

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Som Comunitats ha posat en marxa una ambiciosa campanya per impulsar la creació d’una comunitat energètica des de l’economia social i solidària a cada municipi del país.

Organitzar-se per instal·lar plaques solars, compartir vehicles elèctrics i punts de càrrega, fer compres col·lectives de serveis energètics com llenya i il·luminació de led, o rehabilitar les llars per fer-les més eficients energèticament són només algunes de les possibilitats que ofereixen les comunitats energètiques. Formades per entitats o grups de persones, aquestes comunitats es fonamenten en la col·laboració per generar, emmagatzemar i compartir energia d'una manera més sostenible i descentralitzada.

Avui, a Catalunya, hi ha més d’una setantena de comunitats que ja estan en funcionament o en fase de construcció. Tot i que siguin de diferents tipologies –en funció de si les incentiva la ciutadania organitzada, l’administració pública o les empreses–, totes elles comparteixen un objectiu comú: empènyer col·lectivament per impulsar la transició energètica. És a dir, promoure un procés de canvi cap a un nou model energètic renovable, net, descentralitzat, democràtic i sostenible. En definitiva, caminar cap a una nova cultura energètica.

Per a Som Comunitats, una aliança formada per set cooperatives de l’economia social i solidària, ha arribat el moment d’apostar decididament per les comunitats energètiques com un instrument clau per impulsar la transició energètica i fer front a l’emergència climàtica que patim, empoderant la ciutadania i involucrant com més agents millor en aquesta comesa.

En aquest sentit, l’aliança ha posat en marxa una ambiciosa campanya amb una finalitat clara: activar més d’un miler de comunitats energètiques a Catalunya des de l’economia social i solidària. Per tant, es pretén que, com a mínim, cadascun dels 947 municipis catalans, barris de grans ciutats i polígons industrials del país.

Dirigida a la ciutadania, entitats, empreses i administració pública, la iniciativa vol marcar un punt d’inflexió cap a un nou paradigma enfocat a generar i compartir serveis energètics de forma col·lectiva i local. Tot plegat ha de permetre enfilar el camí cap a una transició energètica lliure d’energies fòssils, 100% renovable, democràtica i en mans de la ciutadania.

Per fer-ho, el web de Som Comunitats ha habilitat un mapa on qui ho vulgui pot buscar una comunitat energètica al seu municipi i inscriure-s’hi. A mesura que es vagi sumant persones i s’assoleixi un nombre òptim de membres per tirar endavant la iniciativa, s’organitzarà una trobada per posar fil a l’agulla en el procés de creació de la comunitat i fer-la realitat.

Fins al moment, i d’ençà que es va engegar la campanya el 10 d’octubre, des de l’aliança apunten que ja s’han inscrit 1.453 persones de 426 municipis. A més, diversos municipis ja estan fregant el 100% de persones sumades per començar a activar la comunitat energètica. Són Sabadell, barri Sant Oleguer i zona centre (100%); Collbató (80%); Sant Cugat del Vallès (52%) i Sentmenat (50%).

Exemples d’èxit arreu del territori

“Una comunitat energètica és donar resposta a com som capaços, col·lectivament, de subministrar-nos un bé que necessitem, com és l’energia; i com participem d’aquesta transició energètica”, expressa el Marc Poy, de la Comunitat Energètica d’Ulldecona, en un dels vídeos que es va gravar a la Segona Trobada de Comunitats Energètiques de l’Economia Social i Solidària de Catalunya, que Som Comunitats va organitzar a Manresa aquest setembre.

La Comunitat Energètica d’Ulldecona, al Montsià, és un exemple de comunitat pionera a Catalunya, i compta amb la participació de l’Ajuntament d’Ulldecona. La formen quaranta-cinc persones que fan autoconsum fotovoltaic col·lectiu i comparteixen serveis de formació per adquirir nous coneixements sobre els perfils de consum per tal de millorar l’estalvi i l’eficiència energètica.

Arreu del territori, hi ha d’altres exemples d’èxit com la Comunitat Energètica Balenyà Sostenible, a Hostalets de Balenyà (Osona), incentivada per la ciutadania i amb unes 170 sòcies; o la Comunitat Energètica Vilanoveta, a Lleida, impulsada conjuntament per ciutadania i empreses.

Com en aquests i molts altres casos, Som Comunitats ha acompanyat els processos de creació i creixement de nombroses comunitats energètiques. Fruit d’aquesta experiència, l’aliança ha elaborat recursos, com guies temàtiques, entre altres, per promoure noves iniciatives, oferir eines i cercar solucions a les dificultats que puguin sorgir en els diferents processos per crear una comunitat i passar a l’acció energètica.

L’acompanyament de Som Comunitats és bàsic perquè quan entres en aquests àmbits et trobes una mica desemparada i no tens prou coneixements, i les eines i l’acompanyament et fan sentir més segura i t’ajuden a tirar endavant”, explica la Sílvia García, de la Comunitat Energètica Santa Maria de Palautordera i Comunitat Energètica de Sant Celoni.

La campanya per arribar al miler de comunitats energètiques a Catalunya ja ha començat a caminar, però la voluntat és no aturar-se aquí i anar més enllà. De fet, aquesta és només la primera fase de la iniciativa, que pretén ampliar fronteres i estendre’s a més comunitats autònomes de l’Estat per replicar-ho a altres territoris. Perquè, com diuen des de Som Comunitats, la suma de moltes persones pot generar una energia imparable per fer un salt endavant en la necessària transició energètica i social.

Afegeix un comentari nou