Rezero alerta que el comerç electrònic multiplica els residus i proposa mesures per reduir-ne l’impacte
Comparteix
L’entitat exposa que, només el 2023 a Catalunya, el comerç digital va generar més de 10.000 tones de residus associats a l’embalatge.
Som realment conscients de l’impacte que tenen els nostres hàbits de consum? Fins a quin punt coneixem les implicacions de noves maneres de consumir com el comerç electrònic? Per què se’ns diu que és millor comprar en comerços de proximitat? Més enllà de potenciar l’economia local i d’apostar per la qualitat dels productes que comprem, cal que ens plantegem si volem contribuir a deixar un món més sostenible, socialment just i respectuós amb el planeta.
En aquest sentit, Nadal és l’època de l’any en què el consumisme i la despesa assoleixen nivells sovint desmesurats. Com a conseqüència, es genera un repunt significatiu de residus –especialment d’envasos i materials no reciclables– associats a les compres en línia, un hàbit de consum que guanya terreny any rere any. Per tant, també és el moment idoni per reflexionar al voltant de com i què consumim, i de quina manera podem adoptar pràctiques més sostenibles, en la línia de reduir els residus, apostar per productes de proximitat i rebaixar el malbaratament.
Així ho planteja Rezero, qui aprofita aquestes dates nadalenques per posar sobre la taula les dades que reflecteixen l’augment significatiu de residus provinents del comerç electrònic –que assoliran xifres insostenibles en el futur si no es prenen mesures preventives–, recollides en un informe recent de l’entitat, així com proposar mesures per ajudar a mitigar el creixent impacte ambiental del comerç electrònic.
En els darrers anys, i cada vegada més, el comerç electrònic ha arrelat com una opció de consum cada cop més habitual per a la població. Catalunya i l’estat espanyol no són una excepció en aquest sentit, tal com demostren les dades: entre el 2011 i el 2021, el comerç electrònic a l’Estat espanyol ha passat del 0,7% al 7,4% del volum total de vendes al detall, amb un creixement del 45% a Catalunya entre el 2018 i el 2020, impulsat pels confinaments de la covid, i un increment addicional del 28% entre el 2020 i el 2022.
Aquest creixement exponencial del comerç electrònic, que té associats una sèrie d’afectacions negatives, la majoria d’elles relacionades amb l’impacte ambiental a causa del transport i els envasos utilitzats pel lliurament dels productes; es veu reflectit en el notable increment del volum de residus generats.
La quantitat de residus es podria duplicar fins al 2030
Així ho fa palès l’estudi titulat ‘Anàlisi de la generació de residus i impacte ambiental associats a les vendes a través del comerç electrònic’, elaborat per Rezero, que indica com a dada destacada que, només durant el 2023, a Catalunya es van generar prop de 10.000 tones de paper o cartó de farciment –una quantitat que s’eleva a més de 67.000 tones a tot l’estat– relacionats amb les vendes digitals. “Una xifra que es podria duplicar fins al 2030 si no es prenen mesures preventives”, alerta l’estudi.
L’informe examina en profunditat l’ús dels embalatges en les vendes en línia a través d’enquestes a empreses que operen en el canal digital i entrevistes amb diversos actors clau. Així, s’analitza la quantitat d’envasos i materials de farciment utilitzats, alhora que s’avalua el seu impacte en termes d’emissions de CO2. A més, inclou exemples de bones pràctiques implementades pels operadors i proposa mesures per fer el comerç electrònic més sostenible i respectuós amb el medi ambient.
El 2022, les dades indiquen que es van dur a terme prop de 210 milions de transaccions de comerç electrònic a Catalunya, el 95% de les quals van requerir l'enviament d’un paquet. Aquests solen compondre’s d’un envàs principal d'un sol ús, al qual s'afegeixen materials de protecció i farciment, com cartó i paper, que són els més utilitzats, segons les empreses de comerç electrònic a Catalunya.
Quins són els principals factors que contribueixen a la generació de residus relacionats amb el consum electrònic? Entre els principals hi ha la curta vida útil dels envasos, l'ús de paquets massa grans per a la mida del producte, els enviaments fraccionats i l'increment de les devolucions, especialment associades a pràctiques com el bracketing, això és, comprar diversos articles per provar-los i retornar els que no es volen.
En termes generals, segons l’estudi de Rezero, s’estima que es van generar 57.000 tones de residus anuals a Catalunya, amb més de 47.000 tones derivades d'envasos i 10.500 tones de materials de farciment. Més del 90% d’aquests residus són de paper i cartó, i representen més del 25% dels envasos domèstics de paper i cartó generats a Catalunya, així com més del 10% dels residus municipals d’aquest tipus.
Si baixem al detall, el pes mitjà d’un paquet de comerç electrònic, format principalment per cartó, paper i plàstic, és de 272 grams. A escala estatal, els residus generats per aquesta activitat van superar les 275.000 tones. En comparació amb el comerç de proximitat, el digital produeix fins a quatre vegades més residus d’envasos per cada compra realitzada.
Pel que fa al cost ambiental, el resultat també és significatiu: l’impacte de gairebé 63.000 tones equivalents de CO2, relacionades amb la fabricació i el final de vida dels materials utilitzats. Una xifra que, si es confirmen les projeccions, s’elevaria a 120.000 tones de cara al 2030.
“El comerç electrònic genera aquests residus exclusivament per al transport dels productes comprats en línia fins a les llars dels consumidors”, assegura l’estudi, i afegeix: “Si els mateixos productes es compressin en botigues físiques o es recollissin a les botigues després de comprar en línia, es podria evitar la generació d'aquests envasos i l'impacte ambiental associat”.
Amb tot, l’informe posa en valor els esforços de les empreses de comerç electrònic per rebaixar l’impacte ambiental del comerç ambiental, com la reutilització d'envasos, l'optimització de les comandes i l'ajust dels envasos a les dimensions dels productes, entre altres.
Mesures per mitigar l’impacte del comerç digital
Per mitigar els impactes generats pel comerç electrònic i reduir el creixement dels envasos d'un sol ús, l’informe proposa mesures efectives al sector econòmic i les administracions públiques. Això inclou repensar els envasos, reduir el consum de materials i promoure la seva reutilització i reciclatge, alhora que limitar l'ús de substàncies perilloses per al medi ambient i la salut.
En el cas del sector econòmic, es proposa evitar l'ús de materials innecessaris, com els elements decoratius o de protecció que no tenen funció essencial, i optimitzar els envasos per ajustar-los a les dimensions dels productes. Igualment, des de Rezero se suggereix prescindir dels envasos de transport quan sigui possible i oferir als consumidors la possibilitat de rebre els productes en els envasos de venda, entre altres.
Pel que fa a la reutilització, l’entitat advoca per promoure l'ús d'envasos reutilitzables, oferint-los com a alternativa als envasos d'un sol ús i establint sistemes de retorn eficients. També insta a dissenyar envasos fàcilment reciclables i a evitar l'ús de materials no reciclables, com els plàstics compostables, prioritzant materials com el cartó i el plàstic PET i PP.
Les administracions públiques poden jugar un paper clau establint objectius quantificables per a la reducció dels envasos i residus d'envasos, com ara la implementació de sistemes de reutilització i la prohibició d'elements de sobreenvasament. També es proposa establir mesures per fomentar l'ús d'envasos reutilitzables en el comerç electrònic i proporcionar incentius per a les empreses que adoptin solucions sostenibles.
Més enllà de les accions institucionals i empresarials, Rezero també fa una crida a la ciutadania perquè reflexioni sobre els hàbits de consum, especialment durant la campanya nadalenca. En aquest sentit, posa en valor decisions com optar per regals més sostenibles, donar suport al comerç local i valorar opcions que redueixin l’impacte ambiental “per evitar que Nadal acabi convertint-se en la festa del malbaratament”.
Afegeix un nou comentari