Un any de treball col·lectiu en el camí cap al supermercat cooperatiu

Ravalnet
Després d'un any de feina, l'Associació per l'Impuls dels Supermercats Cooperatius i el Mercat Social (FoodCoop) té previst obrir un supermercat cooperatiu a Barcelona l'any 2020. Font: FoodCoop
Després d'un any de feina, l'Associació per l'Impuls dels Supermercats Cooperatius i el Mercat Social (FoodCoop) té previst obrir un supermercat cooperatiu a Barcelona l'any 2020. Font: FoodCoop

Un any de treball col·lectiu en el camí cap al supermercat cooperatiu

Ravalnet

Resum: 

28 persones sòcies, tres treballadores i més de 400 simpatitzants estan implicades des de fa un any en la iniciativa Food Coop BCN, amb l'objectiu de crear el primer supermercat cooperatiu de Barcelona.

Cada cop veuen més a prop el moment d'obrir les portes del supermercat, que, com a tal, oferirà una àmplia gamma de productes, però amb consciència social i ambiental i fomentant el consum responsable. Mentre aquest somni es fa realitat, s'inspiren en experiències semblants d'altres indrets. Així ho faran aquest divendres, 15 de març, en una taula rodona que organitzen en el marc de la Setmana del Consum Responsable de Barcelona.

L'acte portarà per títol 'Un Supermercat cooperatiu a Barcelona? Fem-lo realitat!' i tindrà lloc a les 19.00 hores, a l'Ateneu del Clot (Carrer de la Muntanya, 16, Barcelona). Hi participaran representants de Som Alimentació, supermercat cooperatiu valencià; el supermercat cooperatiu A Vecinal de Saragossa; i l'associació de consum BioAlai de Vitòria. Les persones interessades a assistir-hi hauran de confirmar assistència.

Supermercat sí, però cooperatiu i participatiu

Un supermercat amb una àmplia gamma d'aliments ecològics i de proximitat a un preu assequible, on només poden comprar els socis i sòcies, que, a més a més, aporten hores de feina per tal que el projecte sigui viable. Així són els supermercats cooperatius i participatius. Recorden als grups i cooperatives de consum, però amb una dimensió més gran.

Food Coop BCN va sorgir ara fa un any, quan un grup de persones es van reunir per mirar el documental 'Food Coop', que explica l'experiència del supermercat cooperatiu Park Slope Food Coop a Nova York, que funciona des de 1973 i aplega a més de 17.000 persones sòcies. Van decidir posar en marxa un projecte semblant a Barcelona i des de llavors treballen per tirar endavant la iniciativa.

Estan treballant en un pla d'empresa i en la definició de la seva missió, visió i valors. Imma Tortajada, membre de la comissió de comunicació, explica en un article a El Salto quina és la filosofia sobre la qual estan construint el projecte: "Basant-nos en els principis de sobirania alimentària volem facilitar l'accés a una alimentació sostenible, sana, justa i assequible per a tothom, especialment per als que compten amb pocs recursos per a això, i promoure el consum responsable entre àmplies capes de la població".

Tenen previst obrir el supermercat l'any 2020, però encara no han trobat l'espai físic idoni. El que tenen clar és que volen que sigui en un barri on hi hagi interès pel consum responsable, però que alhora no compti amb massa iniciatives d'aquest tipus.

Les persones que es vulguin implicar en el projecte ho poden fer de dues maneres: fer-se soci o sòcia i implicar-se en els grups de treball i comissions, o esdevenir simpatitzant, mostrant l'interès en un futur comprar en el supermercat.

Afegeix un comentari nou