Àmbit de la notícia
Ambiental

Una guia per apropar al jovent coneixements sobre el canvi climàtic a través de l’humor gràfic

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • La guia busca plantejar un seguit d'activitats per a l'alumnat de primària i secundària per fomentar l'aprenentatge sobre el canvi climàtic i les seves conseqüències.
    La guia busca plantejar un seguit d'activitats per a l'alumnat de primària i secundària per fomentar l'aprenentatge sobre el canvi climàtic i les seves conseqüències. Font: Llicència CC Unsplash
  • L'objectiu principal és conscienciar sobre la situació d'emergència climàtica i plantejar diverses solucions i actuacions concretes.
    L'objectiu principal és conscienciar sobre la situació d'emergència climàtica i plantejar diverses solucions i actuacions concretes. Font: Llicència CC Unsplash
  • La sisena edició de la Mostra d’Humor Gràfic Humoràlia ha escollit el canvi climàtic com a tema principal i la guia sorgeix com a material complementari a l'exposició.
    La sisena edició de la Mostra d’Humor Gràfic Humoràlia ha escollit el canvi climàtic com a tema principal i la guia sorgeix com a material complementari a l'exposició. Font: Llicència CC Unsplash

La Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida presenta la guia ‘SOS CLIMA. Sense planeta no hi ha futur’ amb l’objectiu treballar l’emergència climàtica a l’aula.

El canvi climàtic és una crisi global de la qual ja patim les conseqüències en diferents àmbits de la vida quotidiana. La situació d’emergència climàtica comença a assolir uns nivells de gravetat que, si el món no capgira per complet els processos que segueix, culminarà en una crisi irreversible. És per aquest motiu que la sisena edició de la Mostra d’Humor Gràfic Humoràlia, impulsada per l’Associació Humoràlia, ha escollit com a temàtica principal el canvi climàtic.

En aquest context, la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida han presentat la guia didàctica ‘SOS CLIMA. Sense planeta no hi ha futur’, per treballar el canvi climàtic a l’aula, adreçada a l'alumnat de primària i secundària. La finalitat és proporcionar una ajuda al professorat per conèixer i aprofundir en els drets ambientals i l’emergència climàtica. La guia ha estat elaborada per professionals de l’àmbit educatiu i del disseny.

La mostra forma part de la campanya ‘Dibuixem lo nou mil·lenni’ i l’objectiu principal és “sensibilitzar, denunciar i reflexionar sobre situacions de lluita i desigualtat, temàtiques associades als drets humans, a través de les obres d'humoristes gràfiques d'arreu del món”, d’aquesta manera ho descriuen des de l’organització. A través de les il·lustracions, es busca crear impacte i remarcar la necessitat de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle per revertir l'escalfament global.

Impulsar el canvi des de la joventut

La guia compta amb propostes lúdiques que reforcen el missatge i planteja diferents accions i alternatives per dur a terme una transició ecològica, sostenible i justa, adaptades a diferents nivells educatius i grups d’edats. Com bé defineixen les autores, el canvi climàtic representa una de les principals amenaces per a la humanitat i els drets humans i cal actuar contundentment.

L’objectiu final és apropar al jovent coneixements sobre el canvi climàtic per fomentar la reflexió i la participació activa en la configuració de solucions per combatre aquesta situació. Les activitats que es proposen contemplen el diàleg, la recerca i l’exploració, i el pensament i la creació com a eines per desenvolupar-les.

A més, segons s’exposa a la guia, les activitats s’han dissenyat tenint en compte el currículum educatiu, per tal de connectar i relacionar els aprenentatges. Des de l’autoria defensen que l’humor gràfic és un llenguatge universal i un gènere periodístic visual i de denúncia molt útil i amb gran capacitat d’impacte.

Una imatge val més que mil paraules

Gràcies a les diferents il·lustracions de denúncia, es pretén incentivar “el debat públic sobre la qüestió de l’emergència climàtica i la construcció col·lectiva de camins alternatius a la societat actual de consum”, determinen les autores del material.

Les activitats que es proposen s’han ideat i dissenyat des d’un enfocament informatiu, per tal de plasmar les causes i conseqüències del canvi climàtic, les propostes d’actuacions i solucions concretes, la conscienciació dels canvis irreversibles, i la implicació i les accions que es poden dur a terme per combatre-ho. A més, cada una d’elles inclou material complementari com, per exemple, diferents notícies de mitjans de comunicació que han analitzat situacions concretes d'afectacions provocades per l'emergència climàtica.

L’enfocament didàctic de la guia és multidimensional i les activitats que inclou treballen aspectes com la documentació i investigació per a resoldre-les, a més del visionat i la interpretació de produccions artístiques i audiovisuals, i algunes d’elles també necessiten actituds de creació artística, debat i reflexió i el plantejament de propostes d’acció i participació social.

A més, l’enfocament socioafectiu, l’aprenentatge per a l’acció, la construcció col·lectiva del coneixement, l’aprenentatge actiu, l’atenció a la diversitat i una mirada holística i crítica són les característiques principals que han escollit les autores per definir el material de les activitats.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari