Chelo Fernández: "Esperem arribar als 100.000 euros de recaptació per poder donar-los a la investigació del càncer de pàncrees"

Ravalnet
La Chelo és la delegada a Catalunya d'una de les associacions que organitza la cursa Font: Chelo Fernández
La Chelo és la delegada a Catalunya d'una de les associacions que organitza la cursa Font: Chelo Fernández
La tercera edició de la cursa, al 2016, es va fer simultàniament a Madrid, Alacant i Roma Font: Cursa de les Ciutats
La tercera edició de la cursa, al 2016, es va fer simultàniament a Madrid, Alacant i Roma Font: Cursa de les Ciutats
Aquesta cursa es fa per primera vegada a Catalunya Font: Cursa de les Ciutats
Aquesta cursa es fa per primera vegada a Catalunya Font: Cursa de les Ciutats
Entrega de la segona beca  Carmen Delgado/Miguel Pérez-Mateo Font: Cursa de les Ciutats
Entrega de la segona beca Carmen Delgado/Miguel Pérez-Mateo Font: Cursa de les Ciutats
Aníma't a participar en una cursa en la que tothom hi guanya Font: Cursa de les Ciutats
Aníma't a participar en una cursa en la que tothom hi guanya Font: Cursa de les Ciutats

Chelo Fernández: "Esperem arribar als 100.000 euros de recaptació per poder donar-los a la investigació del càncer de pàncrees"

Ravalnet

Resum: 

Enguany tindrà lloc a la ciutat de Terrassa la Cursa de les Ciutats contra el Càncer de Pàncrees. La delegada a Catalunya de l'Associació Càncer de Pàncrees ens explica en què consisteix aquesta iniciativa.

En què consisteix la Cursa de les Ciutats Contra el Càncer de Pàncrees?

La Cursa de les Ciutats contra el Càncer de Pàncrees és una cursa-caminada 100% solidària que es celebra simultàniament en diferents ciutats d'Europa i que té com a principal objectiu donar a conèixer un dels tumors més letals que tenim actualment, el càncer de pàncrees, alhora que s'aconsegueixen fons per a la seva investigació.

Recentment s'ha sumat a la iniciativa la ciutat de Terrassa. Quan es farà aquesta cursa i quines expectatives hi teniu?

La data és el 4 de novembre, a Terrassa, i les expectatives són positives. Estem rebent molt suport tant de la gent del carrer com institucional. Com que és un esdeveniment totalment solidari, la gent s'hi bolca molt més. S'ha de pensar que el 100% de la inscripció va destinat íntegrament a la investigació, i que el projecte és totalment altruista.

Quines associacions hi ha al darrere de la cursa?

L'Associació Espanyola de Pancreatologia (AESPANC), que representa els metges i investigadors; l'Associació del Càncer de Pàncrees (ACANPAN), que representa els pacients afectats per aquest tumor; i al 2016 es va unir l'Associació Italiana per a l'Estudi del Pàncrees, que organitza la Cursa de les Ciutats a Itàlia (a Roma i Milà). Aquestes tres organitzacions són sense ànim de lucre.

De quina manera es dediquen a la investigació els beneficis obtinguts?

Els diners recaptats van destinats a la Beca Carmen Delgado/Miguel Pérez-Mateo. El procés d'atorgació està organitzat per les Associacions AESPANC i ACANPAN. Les bases per poder optar a la beca estan penjades al web de la segona i hi pot presentar la seva candidatura qualsevol investigador que treballi a Espanya.

Un cop rebuts els projectes, són valorats pels membres del tribunal i puntuats. Cada any atorguen la beca al projecte que hagi obtingut la millor puntuació, essent el principal objectiu de l'estudi aconseguir avenços de cara al tractament del càncer de pàncrees. D’aquí la importància d’escollir el millor projecte

El càncer de pàncrees és el tumor maligne que més ha augmentat en els últims anys. Entenem que això fa encara més necessari accions com aquesta...

Sí. És cert que el càncer de pàncrees és l’únic tumor maligne que ha augmentat l'índex de mortalitat en un 160% en els darrers anys i en ambdós sexes. És un tumor molt agressiu i amb una taxa de supervivència molt baixa. Aquest tipus de campanyes i iniciatives són importants tant per conscienciar la societat de les malalties a les quals estem exposats, com per donar l'oportunitat econòmica a grups d’investigació que necessiten solvència econòmica per poder dur a terme els seus estudis.

És una malaltia dura tant pels que ho pateixen com pels que ho viuen al costat del malalt. I tot i ser un dels grans enemics del nostre segle, només el 2% de les beques d’investigació es destinen a aquest tipus de càncer.

Amb aquesta iniciativa que duem a terme, entre les donacions de la gent i l'import dels dorsals, aquest any esperem arribar als 100.000 euros de recaptació per poder donar-los a la investigació.

Quina resposta ha donat la societat a les accions que heu dut a terme a partir de la cursa i d'altres?

La resposta de la societat ha estat força bona en totes les ciutats. Per desgràcia, hi ha molta gent que hem perdut algun familiar per aquesta malaltia i es solidaritzen amb la causa. Les persones properes a la malaltia solen estar més sensibilitzades.

Al 2015 es van fer les primeres curses on es van recaptar 30.000 euros i van ser 3.800 participants; l'any passat, es van recaptar 72.000 euros i es va arribar als 4.800 participants. El més important és que la línia tant de diners recaptats com de participació vagi en augment.

Hi ha alguna cosa que t'agradaria afegir?

Des d'aquí, faig una crida a la societat i convido a tothom a participar en la primera edició de la Cursa de les Ciutats a Terrassa. És un esdeveniment que estem preparant amb molta il·lusió i esperem que sigui tot un èxit en el seu primer any, i així, poder contribuir a augmentar la dotació de la beca.

També m'agradaria remarcar que l'import de la primera beca, es va donar al centre d'investigació del Hospital del Mar, que gràcies a la donació van poder dur a terme el seu estudi del què recentment s'han fet eco tots els mitjans de comunicació nacionals i internacionals.

Les inscripcions per participar a la cursa ja estan obertes. Si vols més informació pots contactar amb la Chelo per correu electrònic escrivint a chelo@asociacioncancerdepancreas.org.

Afegeix un comentari nou