En marxa la Setmana Mundial de la Donació de Plasma amb l'autosuficiència com a repte
Comparteix
El repte del Banc de Sang i Teixits és sumar 1.000 donacions durant aquesta setmana amb l'objectiu d'arribar a les 60.000 anuals que garantirien els tractaments necessaris a Catalunya amb donacions d’aquí.
El Banc de Sang i Teixits preveu acabar l'any amb 27.000 donacions de plasma, la xifra més alta des que es fan donacions d'aquest tipus. La implicació ciutadana fa augmentar les xifres de donacions de plasma que any rere any són més a prop de les 60.000 anuals necessàries per ser autosuficients i que el Banc de Sang i Teixits es marca com a objectiu. Assolint aquest nombre de donacions hi hauria prou plasma a Catalunya per obtenir proteïnes i elaborar medicaments que són vitals per algunes persones malaltes.
Com encara queda molta feina a fer per assolir aquesta xifra, del 4 al 10 d'octubre se celebra la Setmana Mundial de la Donació de Plasma amb el repte d'arribar a les 1.000 donacions, el doble que una setmana normal, i tractar de continuar el magnífic ritme dut a terme fins ara. Com és habitual, es podrà donar plasma a qualsevol dels hospitals de Catalunya, on també es podrà donar sang, a més de diferents punts arreu del país a través de campanyes mòbils.
Per primera vegada es podrà donar plasma a l'Ajuntament de Barcelona, on hi haurà una Marató de Donació de Plasma i un acte central el dia 8. El Saló de les Cròniques serà l'escenari escollit en una marató en la qual es preveu sumar setanta donacions. Per reservar cita per donar plasma a qualsevol dels punts de donació habilitats cal fer-ho en aquest enllaç. La Setmana Mundial de la Donació de Plasma clourà amb una campanya especial de donació de plasma al Palau Robert de Barcelona, en què es farà el recompte final de donacions.
L'any 2017, el Banc de Sang i Teixits va impulsar un programa de donació amb d'assolir a les 60.000 donacions de plasma anuals per ser autosuficients i evitar la dependència d’altres països. La campanya està sent molt positiva tenint en compte que les 27.000 donacions a les quals s'espera arribar al 2021 són el doble que ara fa cinc anys.
Què és el plasma i per què el necessitem?
El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% del volum total de sang. En el plasma hi ha suspeses les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del cos.
Aquestes proteïnes que conté el plasma es converteixen en medicaments vitals per a milers de pacients. Les més necessitades són les immunoglobulines, que serveixen per a persones malaltes amb poques defenses (immunodeprimits) que poden patir infeccions molt greus, i que no tenen capacitat per lluitar contra aquestes infeccions.
Les necessitats de plasma per transfusió en cas d'accidents, hemorràgies agudes o trastorns de la coagulació estan cobertes a partir de la donació altruista. També estan cobertes les necessitats d'hemoderivats, medicaments elaborats a partir de les proteïnes del plasma, una gran part a partir de la donació altruista de plasma a Catalunya i l'altra amb hemoderivats que venen del plasma obtingut de donacions en altres països, com els Estats Units.
Si vols consultar informació o testimonis de la necessitat de medicaments derivats del plasma per a les persones que pateixen aquestes malalties, pots fer-ho a través del portal web de l'Associació Catalana de Dèficits d'Immunitaris Primaris (ACADIP), entitat que col·labora amb el Banc de Sang per promoure la donació de plasma a Catalunya.
Per poder donar plasma, cal connectar-nos a una màquina, anomenada separador cel·lular, que es queda amb aquest líquid i ens retorna al nostre cos els glòbuls vermells. La donació dura entre 45 i 60 minuts i cal que el donant tingui unes venes una mica més gruixudes que per donar sang.
Afegeix un nou comentari