Les entitats intensifiquen la lluita contra la violència masclista durant el confinament

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Les entitats continuen treballant per erradicar la violència masclista. Font: CC
Les entitats continuen treballant per erradicar la violència masclista. Font: CC
Mural en contra de les violències contra les dones. Font: Arxiu
Mural en contra de les violències contra les dones. Font: Arxiu
Curs Violència de gènere Font: Tumisu (Pixabay)
Curs Violència de gènere Font: Tumisu (Pixabay)

Les entitats intensifiquen la lluita contra la violència masclista durant el confinament

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La situació que viuen les dones que pateixen violències masclistes s’aguditza durant l'estat d'alarma. Per aquest motiu, l'Institut Català de les dones i les entitats reforcen els recursos d'atenció a les víctimes.

Frenar el coronavirus no és fàcil i ho demostra el fet que l’estat d'alarma s’allargui durant les pròximes setmanes. Des de les institucions insten a la ciutadania a continuar amb el confinament i mantenir-se a casa per evitar la propagació del virus. Però les dones que pateixen violència de gènere ni tan sols a casa seva se senten segures. El culpable? Un altre virus que hem d’erradicar: el masclisme.

La situació que viuen les dones que pateixen violències masclistes s’aguditza durant el confinament. A l’Institut Català de les Dones (ICD) preveuen una pujada d’aquest tipus de violència dins l’habitatge. “La víctima està més aïllada de l’habitual i l’agressor se sent que exerceix un poder més gran sobre ella”, manifesta la Laura Martínez, presidenta de l’ICD.

Per la seva banda, la Remei Sáez, directora de la Plataforma Unitària contra les violències de gènere, coincideix a dir que el confinament per a les dones que conviuen amb els seus agressors “és molt més greu". Sáez expressa que les dones “han de saber que no estan soles, que es mantenen tots els recursos i les entitats seguim treballant”.

De fet, segons les entitats, la violència durant el confinament és pitjor que en d'altres moments de l'any on es registren més situacions de maltractament, com ara les vacances d’estiu o les de Nadal, moments en els quals augmenten les hores de convivència a l’habitatge.

Segons dades de l’ICD, durant les dues darreres setmanes ha augmentat la mitjana diària de trucades a la línia d'atenció a víctimes, el 900 900 120. Abans de la crisi del coronavirus la mitjana se situava en 25 trucades; d'ençà que es va decretar l’estat d'alarma, entre els dies 16 i 24 de març, el servei ha atès 296 trucades, que representen una mitjana diària de 38 trucades al dia. L'augment respecte les trucades al gener i el febrer és del 34%.

“Sabem que hi ha hagut un gran d'increment de les trucades de dones víctimes de violència masclista i que 676 dones i 70 nens estan confinats amb agressor a casa”, explica Sáez, que afegeix que, a aquests casos se’ls hi ha de sumar la situació de les dones grans que ho viuen en silenci, “i de ben segur que s’ha agreujat la seva situació”.

Des de que es va publicar al BOE el Reial Decret per activar l'estat d'alarma, el passat 14 de març, segons les dades de Feminicidio.net, ja s'han registrat dos assassinats de dones per violència masclista: un feminicidi íntim d'una dona de 35 anys a Almassora (Castelló), assassinada per la seva parella davant dels seus dos fills, i un feminicidi familiar d'una dona de 74 anys a Soraluze (Guipuscoa), assassinada pel seu fill.

En les darreres hores també s'estan investgant dos assassinats de dues dones a Huelva i Lleó.

Augment del nivell de les violències

L’Associació de Dones Ca l’Aurèlia ajuda a les dones que han patit violència masclista a sortir d'aquestes situacions, fent un acompanyament psicològic i jurídic fins a la seva total recuperació. La coordinadora de l'entitat, la Sílvia Bautista, assegura que el que provoca el confinament és un augment del nivell de violència, és a dir, amb més discussions diàries o, fins i tot, violència física.

“Els maltractadors sempre canalitzen la ràbia i la frustració amb les seves parelles: tot problema que tinguin serà culpa de la dona”, manifesta Bautista. “Aquesta violència ja hi era abans del confinament, el que canvia són les formes de violència”, lamenta des de Ca l’Aurèlia en referència a aquesta escalada de violència que pot provocar la situació.

En la mateixa línia es manifesta Montserrat Vilà, directora de l’Associació Hèlia, una entitat que ofereix suport a les dones supervivents de violència masclista. “Moltes dones, a més de confinades, estan tancades en una habitació, soles, i nosaltres intentem posar-nos en contacte amb elles, però l'agressor sol controlar-les i evitar-ho”, denuncia Vilà.

Des de l’ICD s’està treballant en una sèrie de recomanacions per identificar i evitar aquestes situacions durant el confinament. En aquest sentit, la Laura Martínez fa una crida a la ciutadania. “Hem d'estar atents si veiem que alguna dona queda especialment aïllada de la família i amistats, que la truquin, que estiguin pendents per saber com estan, que elles sàpiguen que hi ha gent al seu costat i que hi ha recursos al seu abast”, manifesta la presidenta de l’ICD.

En aquestes situacions, si algú pensa que alguna amiga, familiar o veïna pot estar vivint una situació complicada, poden trucar al 900 900 120 per assessorar-se en com actuar en casos en els quals hi ha una sospita de violència masclista. D'altra banda, “si els veïns senten cops o alguna situació d'emergència, que truquin ràpidament al 112”, explica Martínez.

Es mantenen tots els recursos

Tot i la complicada situació que estem vivint arran de l'activació de l'estat d'alarma, la feina de l’ICD i les entitats que lluiten contra les violències masclistes no s’atura. “Mantenim tots els recursos de manera telemàtica”, explica Martínez, que a més assegura que s’ha reforçat l’atenció de la línia 900 900 120, que es presta a “assessorament psicològic, jurídic, d’assistència social o mèdic”.

D'altra banda, el número 671778540 amplia i facilita la comunicació escrita i immediata amb les persones professionals d’aquest servei (psicòlogues, treballadores socials, metgesses i advocades) que fins ara només es podia fer a través del correu electrònic 900900120@gencat.cat.

“Com a Generalitat de Catalunya també estem fent especial seguiment d’aquelles dones identificades com a víctimes que estan a casa amb l’agressor”, explica Martínez. “Es manté l’atenció presencial en casos que creiem que és una emergència, i, en la mesura del que podem, ho fem telemàticament”, afegeix.

L’ICD també ha engegat la campanya ‘Establiment segur contra la violència masclista’ amb la qual es demana a la ciutadania, concretament al personal que treballa en comerços oberts, una major implicació per ajudar a dones que viuen situacions de violències masclistes durant aquest moment de confinament i de manca de mobilitat.

Un cartell identificarà els establiments segurs contra la violència masclista on les dones que pateixin violències masclistes, i sentin que casa seva ha deixat de ser un espai segur, hi puguin anar per demanar ajuda. Des d’allà es trucarà al 900 900 120 o al 112.

Els comerços tenen al seu abast diverses versions del cartell en català, castellà, angles i francès que poden descarregar el web dones.gencat.cat i imprimir per penjar-lo en un lloc visible del comerç. “És molt necessari que els serveis d'atenció a les dones víctimes de violència masclista ideïn protocols que les ajudin en aquests moments de confinament”, valora Vilà.

Encara queden molts dies de confinament. Per això, és important que la crisi sanitària del coronavirus no ens faci oblidar la lluita per erradicar la violència masclista. Com diu Sílvia Bautista,"la lluita no para, hem de seguir treballant perquè hem d'acabar amb aquesta xacra".

Afegeix un comentari nou