'Dones amb Drets', una campanya per defensar els drets de les dones en situació de trata

Ravalnet
Presentació de la campanya 'Dones amb Drets'
Presentació de la campanya 'Dones amb Drets'

'Dones amb Drets', una campanya per defensar els drets de les dones en situació de trata

Ravalnet

Resum: 

El Dia Europeu Contra la Trata, que es commemora el 18 d'octubre, va servir de tret de sortida a 'Dones amb Drets', que pretén conformar una articulació feminista pels drets de les dones en situació de trata amb finalitat de prostitució forçada.

Es tracta d'una iniciativa de l'associació Genera i 25 organitzacions més, que volen sensibilitzar i transformar la mirada social sobre la trata amb fins de prostitució forçada situant-la com una forma de violència masclista.

'Dones amb Drets' es va donar a conèixer en un acte que va tenir lloc el passat 18 d'octubre, a Barcelona. Una mica abans de començar la presentació, el compte de Twitter de la iniciativa va ser tancada per la xarxa social, fet que va generar crítiques i acusacions de censura. Encara que no van poder difondre l'acte a través del seu propi compte de Twitter, moltes entitats i persones se'n van fer ressò mitjançant l'etiqueta #DonesambDrets.

Amb el compte recuperat, des de la campanya denuncien la constant vulneració de drets de les víctimes de trata i expliquen que alguns dels elements que la provoquen són "la confusió que es produeix entre els conceptes de trata, tràfic i prostitució, l'ús instrumental de la lluita contra el tràfic com a pretext per endurir les polítiques migratòries o per justificar la persecució de les dones que exerceixen prostitució".

Amb l'objectiu d'aprofundir en aquests temes i explicar la seva postura, han compartit un decàleg amb les claus que afecten la trata. El primer punt d'aquest se centra a explicar que la trata, el tràfic i la prostitució no són el mateix. Així, aclareixen que el tràfic de persones suposa travessar de manera irregular les fronteres d'un Estat, mentre que la trata no és un problema de fronteres, sinó que un delicte contra els drets humans. Afegeixen que, quan la trata i el tràfic es donen simultàniament, o quan les dones en situació de tràfic són ciutadanes estrangeres, es produeixen situacions de major vulneració de drets.

En el vídeo de llançament de la campanya expliquen aquesta diferència i també es pregunten com es pot abordar la trata des d'una perspectiva feminista de drets humans. El primer pas, segons l'audiovisual, és deixar de banda els prejudicis i reclamar sempre la defensa dels drets.

Afegeix un comentari nou