Àmbit de la notícia
Comunitari

El joc competitiu en la infància

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Oriol Roger
  • El joc competitiu sovint s'associa a la negativitat, però pot ser una eina clau per a la gestió de les emocions i el treball en valors.
    El joc competitiu sovint s'associa a la negativitat, però pot ser una eina clau per a la gestió de les emocions i el treball en valors.
  • El webinar ha estat impartit per Roger Font, Gemma Garcia i Pere Bolet, equip formador de l’Escola de Formació de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.
    El webinar ha estat impartit per Roger Font, Gemma Garcia i Pere Bolet, equip formador de l’Escola de Formació de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

Un webinar on Roger Font, Gemma Garcia i Pere Bolet, de l’Escola de Formació de Minyons Escoltes i Guies, destaquen les potencialitats educatives del joc.

El joc és un intercanvi de sentiments i emocions amb la resta de persones que participen. "Quan juguem ens centrem en el joc i deixem de banda tots els nostres pensaments i problemes per gaudir d'aquell moment". Aquesta premissa ha estat el punt de partida que Roger Font, Gemma Garcia i Pere Bolet, han utilitzat en el webinar ‘El joc competitiu en la infància’. Tots tres formen l’equip formador del monogràfic sobre el joc de l’Escola de Formació de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

Tenint en compte l’experiència recollida al llarg dels darrers cursos per part de l’equip en el sector del lleure educatiu, el seminari en línia posa el joc en el centre de la conversa per arribar a la manera en què aquest es pot utilitzar com a procés educatiu. Roger Font destaca el seu pes sempre que sigui joc competitiu: “es tracta d’una dinàmica lúdica on hi ha una rivalitat i un objectiu, on els participants competeixen els uns contra els altres”. Pere Bolet afegeix: “es tracta d’un procés dirigit i pautat que va encaminat cap al principal objectiu d’aquest joc: la transmissió d’uns valors educatius”.

A partir d’aquí, cal observar quines necessitats es tenen al davant per tal d’encertar la resposta correcta. Segons l’equip formador, l’encert vindrà quan, davant d’unes necessitats, els i les educadores marquin els objectius que es volen afrontar mitjançant l’activitat adequada per donar-hi resposta. “No podem veure la competitivitat com un concepte negatiu, la competitivitat fomenta molts valors positius que després podrem treballar amb les persones que estan jugant”, afirmen.

El joc com a gestor emocional

La dinàmica que proporciona el joc es pot aprofitar en moltes situacions. En determinats casos, és possible que les persones que perden, però també les que guanyen, utilitzin aquella situació simulada per bolcar-hi emocions reals i interiors que afloren. 

Com a educadors i educadores, és imprescindible saber fer servir aquests moments per poder avançar amb la gestió emocional. Controlar aquests moments, saber parar-los, gestionar-los i modelar-los de manera correcta permet propiciar aquells aprenentatges que la persona que juga s'emporta per a ella mateixa.

Educació en valors i trenacament de rols

L’ús del joc en clau educativa també permet treballar valors i qüestions d’interès social. Seguint aquesta estela, l’equip formador posa la lupa en l’oportunitat de trencar de rols imposats en un grup, d’intercanvi de situacions de desigualtat, entre d’altres.

A més, el joc també pot ser un garant d’espai segur i lliure de qualsevol tipus de desigualtat. Per això, Gemma Garcia, destaca "la importància de jugar" quan es detecten aquests tipus de conflictes: "què hem sentit? Què ens ha aportat sentir-nos així?". Són preguntes que, un cop el joc finalitza, poden ajudar a analitzar què ha passat moments abans.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari