Les entitats juvenils de Sants-Montjuïc reclamen millores en equipaments i espai públic
Comparteix
El CJB publica un nou informe que recull les demandes de les diferents entitats juvenils dels districtes de Barcelona
El Consell de Joventut de Barcelona està publicant durant aquest 2021 un conjunt d’informes que recopilen necessitats i reivindicacions de les associacions juvenils dels diferents districtes de Barcelona. El passat gener, el CJB va publicar el primer d’aquests informes, centrat en el districte de Sarrià-Sant Gervasi. Aquest abril, el consell publica el segon informe, centrat en el districte de Sants-Montjuïc.
Aquests informes, elaborats en col·laboració amb el CRAJ (Centre de recursos per a Associacions Juvenils de Barcelona), es plantegen com a eines de visibilització i treball, i parteix de la col·laboració de les entitats juvenils. En el cas de Sants, l’informe compta amb la participació de nou entitats entre les que hi ha majoritàriament esplais i agrupaments escoltes.
De la mateixa manera que en el cas de Sarrià-Sant Gervasi, l’informe es centra en tres àrees: espai digne, espais públics i comunitat. Així mateix, també aporta dades demogràfiques i socioeconòmiques sobre els i les joves del districte.
Algunes son similars a les del districte de Sarrià-Sant Gervasi, com el percentatge de població juvenil (entre 16 i 29 anys), que es situa al 16%, i altres, com el nivell d’arrelament i interculturalitat o la renda mitjana, difereixen substancialment.
Pel que fa a l’associacionisme juvenil, Sants-Montjuïc compta amb 38 entitats, un 61% de les quals pertanyen a l’àmbit educatiu, mentre que el segon gran grup l’ocupen les plataformes territorials amb un 27%. La resta d’entitats es situen en els àmbits polític i cultural.
Pel que fa a l’anàlisi de l’ús de l’espai i l’espai públic, la majoria de les entitats participants en l’informe compten amb un local propi on fer la seva activitat, tot i que en alguns casos aquest espai també la limita, i en la majoria hi calen reformes.
Moltes fan servir també l’espai públic, però pràcticament totes les entitats admeten que aquesta activitat pot ocasionar algunes tensions amb el veïnat, tot i que, en general, es valora aquesta relació com a positiva.
L'informe conclou amb les demandes i necessitats de les entitats participants. A nivell d'espais, aquestes es centren el la creació d’un equipament juvenil al barri del Poble Sec, que té planificada la seva creació des de fa anys però on mai s'ha arribat a executar. Així mateix, també es demana una millora a nivell de districte en la planificació i accessibilitat de l'espai públic, de forma que pugui ser un element de suport i promoció de l'associacionisme jove.
A nivell més estructural, l'informe també posa de manifes que les entitats necessiten un major reconeixement de la tasca de la tasca comunitària, denunciant actituds adultcentristes i pocs espais de participació en les dinàmiques del districte per a les entitats juvenils.
L’informe complert es pot consultar a través d’aquest enllaç.
Afegeix un nou comentari