Espais de 'coworking' amb retorn social

Colectic - Comunitari
'Coworkers' de Sinèrgics Font: Sinèrgics
'Coworkers' de Sinèrgics Font: Sinèrgics
Inauguració de Sinèrgics Font: Sinèrgics
Inauguració de Sinèrgics Font: Sinèrgics
Una 'coworker' a Sinèrgics Font: Sinèrgics
Una 'coworker' a Sinèrgics Font: Sinèrgics

Espais de 'coworking' amb retorn social

Colectic - Comunitari

Resum: 

Sinèrgics és un espai de treball compartit pioner. Impulsat per l'Ajuntament de Barcelona, aplega més de 40 professionals que s'impliquen amb els agents comunitaris del barri de Baró de Viver.

Els coneguts com 'coworkings' són espais de treball compartit. Des de fa uns anys, han crescut exponencialment a Barcelona i arreu del món. El 2017 es calculava que hi havia 8.700 repartits pel món i més de 120 a l'estat espanyol, la majoria a Barcelona i Madrid. En comptes de treballar des de casa, les persones autònomes i emprenedores, i fins i tot algunes cooperatives i empreses petites, poden tenir la seva oficina en un espai compartit amb altres professionals, on poden emergir oportunitats de col·laborar i enriquir-se mútuament. A més, han sorgit espais de cotreball que no només presenten possibilitats per als i les 'coworkers', sinó que les seves accions repercuteixen també en el seu entorn més proper. Són els 'coworkings' de retorn social.

Des de CREC Coworking Barcelona expliquen que el que els diferencia dels altres centres és fonamentalment que els i les 'coworkers' que s'hi allotgen, sí o sí, tenen la voluntat d’aportar el seu talent i la seva experiència professional per ajudar la ciutadania del seu entorn, directament o mitjançant aquells agents actius dins d’una comunitat, és a dir, associacions, escoles, centres de salut, centres cívics o culturals, etc.

Es considera que el primer 'coworking' de retorn social és Sinèrgics, situat al barri Baró de Viver, al districte de Sant Andreu de Barcelona. Inaugurat el mes de setembre de 2016, tots els i les 'coworkers' es comprometen a transferir part dels seus coneixements i la seva experiència al conjunt de veïns i veïnes i al teixit associatiu de Baró de Viver.

Cooperatives, projectes socials, projectes tecnològics, artistes... més de 40 professionals formen part d'aquesta comunitat. Durant aquest any i mig de funcionament, han col·laborat amb associacions de veïns i veïnes dissenyant els cartells de la festa major i de carnestoltes, en la reconstrucció de la memòria històrica del barri o han donat un cop de mà amb la comunicació de l'escola.

És, a més, un centre municipal, impulsat per l'Ajuntament de Barcelona. Va ser la proposta per aprofitar cinc locals municipals en desús, que es van recuperar i reformar per a la iniciativa. L'objectiu era donar vida al barri i fomentar l'economia col·laborativa.

La majoria de coworkings són privats, però també n'existeixen de públics, els quals han generat certa polèmica entre la comunitat 'coworking' i han estat acusats de fer competència deslleial. Marc Navarro, de la comunitat CREC, va estar implicat en la creació de Sinèrgics i argumenta que els espais de cotreball públics haurien de ser tots de retorn social: "La idea és molt simple: creem i gestionem un 'coworking' amb diners públics, uns 'coworkers' es beneficien d'aquest servei, aquests 'coworkers' han de retornar aquest servei (pagat amb diners públics) a aquells que paguen per aquest servei, és a dir, als ciutadans".

Afegeix un comentari nou