Noelia Mohedano: "Volem ajudar a la recerca de feina, però també ser un espai de suport entre les tècniques"
Comparteix
La Xarxa Laboral del Raval treballa col·lectivament per millorar l’accés a una feina digna i fomentar la cohesió social al barri.
La Xarxa Laboral del Raval és una iniciativa comunitària que neix amb la voluntat de donar resposta a les necessitats d’orientació, formació i inserció laboral de les persones que viuen o tenen vincles amb el barri del Raval. Impulsada inicialment per la comissió social de la Fundació Tot Raval l’any 2007, la Xarxa s’ha consolidat com un espai de col·laboració entre entitats, serveis i professionals que treballen conjuntament per fomentar l’ocupació digna i afavorir la cohesió social al territori. A més d’acompanyar les persones en el seu procés de recerca de feina, la Xarxa també actua com a punt de trobada per compartir recursos, detectar necessitats comunes i generar aliances estratègiques.
Per conèixer més sobre aquest projecte, hem parlat amb Noelia Mohedano, coordinadora de la Xarxa Laboral del Raval de la Fundació Tot Raval.
Què és la Xarxa Laboral del Raval?
La Xarxa Laboral del Raval és un conjunt d'entitats, recursos i organitzacions del territori del Raval o que estan vinculats al territori del Raval que el que fan és orientació, formació i acompanyament a persones en situació de recerca de feina. A més, també formen part de la Xarxa altres entitats, als que els hi diem 'col·laboradores', que també tenen recursos interessants per a aquestes persones que estan en recerca de feina, tot i que no es dediquin específicament a fer orientació.
Com poseu en marxa aquesta Xarxa?
La Xarxa Laboral del Raval neix cap a l’any 2007 a partir de la comissió social de la Fundació Tot Raval. Tot Raval en aquell moment funcionava per comissions que treballaven també molts altres àmbits, com és el de l'educació, el de la cultura o el de la salut. I, en el cas de la formació i l’orientació laboral, es detecten una sèrie de necessitats, com, per exemple, que no hi ha un coneixement comú, ni una coordinació, ni un treball en enfront d'unes necessitats de les entitats i les usuàries que, moltes vegades, són comunes.
A partir d'aquí es proposa fer unes primeres reunions en què es conforma la Xarxa Laboral del Raval, que són persones, professionals de l'àmbit de l'orientació o de la formació, que, en aquell moment inicial, tenien l’objectiu, per exemple, de posar en marxa formacions professionalitzadores i activar també una part de prospecció. Al final, volem ajudar a la recerca de feina, però també ser un espai de suport entre els mateixos tècnics i tècniques que fan orientació laboral, perquè comparteixin inquietuds.
Com heu notat que ha canviat la Xarxa després de més de quinze anys d’activitat?
Jo vaig entrar a la Xarxa l’any 2017 i, des d’aquell any fins ara, tenint en compte que vam tenir el Covid pel mig i que, per tant, vam tenir uns anys fora del normal, malauradament el que veiem és que moltes de les necessitats continuen sent les mateixes. És a dir, per exemple, en l’àmbit formatiu ens trobem que sí que hi ha moltes més formacions, però que sovint estan repetides.
El que sí que hem aconseguit millorar és tenir molt més en compte el perfil de persones que hi ha al territori i aquí vull mencionar especialment una de les organitzacions col·laboradores, que és Barcelona Activa, que mitjançant el seu servei de proximitat, podem tenir una mirada molt implicada en el territori i donar resposta a un perfil de persones amb unes mancances de competències, siguin lingüístiques o d'altres habilitats, també amb unes situacions de vulnerabilitat molt grans a nivell socioeconòmic que afecten molt els seus processos, etc.
Com us organitzeu internament per poder combinar la tasca de tantes entitats?
A escala organitzativa, el que fem és que cada dos mesos ens trobem en plenàries. A aquestes plenàries estan convidades les entitats membres i les entitats col·laboradores. Després també convidem entitats o recursos perquè vinguin a explicar-nos les seves activitats, aprofitant que les plenàries són un espai de trobada de tantes organitzacions. Per exemple, a la darrera plenària vam convidar un centre de Formació Professional perquè ens parlés sobre el projecte Alma d’estades a l’estranger per a joves.
A les plenàries, fem retorn de la feina de les diferents comissions i ens posem al dia de projectes o accions que estan fent les entitats a nivell individual.
Ahir a Creadoness vam organitzar la trobada "Hotels amb valor", un espai per compartir com visibilitzar el compromís dels hotels amb la contractació inclusiva al #Raval gràcies al suport de les entitats de la Xarxa Laboral del Raval. #ocupacióinclusiva #XLR pic.twitter.com/aZGEVsTR3l
— Tot Raval (@TotRaval) November 13, 2024
Com comuniqueu les vostres accions tant a entitats com a usuàries?
Tenim un díptic explicatiu de la Xarxa i de les entitats que hi formen part que, ara precisament, volem actualitzar. Estem començant aquest procés. Un dels continguts molt interessants que té aquest díptic és que inclou el manifest ‘Busco Feina Digna’, que parteix del primer punt de defensa de drets laborals que es va crear a Ciutat Vella i que va ser pioner. A més, el díptic inclou també les entitats que formen part de la Xarxa, la tipologia, com contactar amb elles, etc.
A més, fa un any i mig vam posar en marxa un canal de Telegram, perquè molts cops ens arribava molta informació, però no sabíem com compartir-la. Sovint els correus s’acumulen a les safates d’entrada, vam valorar que fer un butlletí quinzenal no funcionava perquè moltes ofertes o formacions caducaven i vam fer aquest canal col·laboratiu, on cada dia publiquem 2-3 informacions i en el que fa tenim gairebé 500 subscriptors.
Quins projectes i línies de treball té la Xarxa a curt i mitjà termini?
Hi ha un tema pendent que ens agradaria treballar, però depèn una mica dels recursos que tinguem realment per fer-ho, que és el tema d’incentivar el comerç local.
Fa temps que estem tenint converses amb l'Eix Comercial del Raval, que porta temps transmetent-nos que els hi costa trobar persones que vulguin treballar en el sector del comerç, igual que també passa amb la restauració, i que també els preocupa molt la manca de relleu generacional. No ho hem començat a treballar, hem de valorar-ho, però ens sembla una oportunitat estratègica.
La Xarxa Laboral del Raval està formada per Acció contra la Fam, Àmbit Prevenció, AMIC-UGT, Anem per Feina, Avalot, Biblioteca de Sant Pau i la Santa Creu, Camins (Fundació Social Escola Pia), Càritas Ciutat Vella, Casal dels Infants per l’Acció Social als Barris, Colectic, CCAR (Comissió Catalana d’Acció pel Refugi),CEAR (Comissió Espanyola per l’Ajuda al Refugiat), Creadoness, El Lloc de la Dona, Fundació Gentis, Fundació Intermèdia, Fundació SURT, IDFO (Institut per al Desenvolupament de la Formació i l’Ocupació), Impulsem SCCL, USOC, Sonrisas de Bombay, Santa Anna – Hospital de Campanya i Fundació Tot Raval.
Afegeix un nou comentari