Felipe Campos: "Construir mirades conjuntes és una de les nostres prioritats"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria
 Font: Associació Educativa Itaca
Font: Associació Educativa Itaca

Felipe Campos: "Construir mirades conjuntes és una de les nostres prioritats"

Autor/a: 
Anna Echeverria
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Parlem amb el director general de l'Associació Educativa Itaca, que treballa l’educació en el lleure, l’acció social i la intervenció comunitària al barri de Collblanc la Torrassa de la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat.

A què es dedica l’Associació Educativa Itaca?

L’Associació Educativa Itaca és una entitat sense afany de lucre declarada d’utilitat pública per la Generalitat de Catalunya que des de l’any 1977 treballa al barri de Collblanc la Torrassa de la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat des de l’educació en el lleure, l’acció social i la intervenció comunitària.

Desenvolupem projectes socioeducatius al servei de la comunitat, amb la finalitat de generar igualtat d’oportunitats i acompanyar processos desenvolupament personal i apoderament a infants, joves i famílies, amb especial sensibilitat vers aquells que es troben en situació de vulnerabilitat.

Quina missió té?

L'Associació Educativa ITACA aspira a la garantia de drets i la igualtat d'oportunitats de tots els membres de la comunitat, amb especial sensibilitat a la infància, la joventut i les seves famílies del barri i la nostra ciutat.

Volem generar canvi, contra la injustícia social, la pobresa i l’exclusió en totes les seves formes, posicionant en l'agenda política i social la situació de la infància. Volem i treballem amb la nostra comunitat, perquè els infants, joves i les seves famílies siguin els veritables protagonistes.

L’associació treballa per a totes les etapes de creixement d’infants i joves. Per on comença?

L'entitat dur a terme projectes de petita infància, com és el cas de l'Espai Familiar que treballa amb nadons de 4 mesos a tres anys i les seves famílies. Durant les sessions la persona referent adulta hi és present, i es treballen aspectes com el vincle, l'intercanvi, l'acompanyament, l'escolta, el reforç positiu, etc.

Amb infants una mica més grans...

Els projectes d'infància donen resposta a les necessitats tant de prevenció com d'actuació als nens i nenes sobretot del barri Collblanc La Torrassa. Oferim servei de recollida a les escoles, en un total de 10 centres tant públics com privats, amb l'objectiu de facilitar la incompatibilitat d’horaris laborals i familiars. Sense aquest servei molts dels infants no tindrien una persona referent adulta que se'n pogués fer càrrec.

Els projectes d’infància que donen cobertura a més de 350 infants s'ofereixen tot un seguit d'activitats socioeducatives que fan incidència directa a temes com ara; reforç escolar, alimentació saludable, atenció a la diversitat, treball d'emocions entre d'altres.

I per als joves?

L’Àrea Juvenil, per exemple, contempla l’àmbit de joves amb un casal juvenil pioner a la ciutat de L’Hospitalet, amb oci nocturn i alternatiu o projectes d’APS amb els tres instituts del barri. Dintre d’aquesta àrea trobem el nostre dispositiu d’orientació i inserció laboral com un projecte clau en la lluita per la dignitat dels nostres joves i persones adultes.

També treballeu en l’àrea comunitària, a través de la qual dueu a terme un projecte d’intervenció intercultural. En què consisteix?

El projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural, és una altra de les iniciatives que permeten vehicular totes aquestes necessitats detectades al territori, propiciant que els protagonistes siguin sobretot els veïns i veïnes, i prenent un paper important les entitats del barri i l'administració pública. Aquest projecte dona resposta a aquelles necessitats que es detecten i acompanya per a la creació i execució de les iniciatives que sorgeixen i que milloren la convivència al barri.

Quin valor afegit dona el fet de treballar la interculturalitat des de l’acció comunitària? I quins reptes ha d’afrontar?

És clau, determinant i necessari en un territori de menys d’un km2 i amb més de 122 nacionalitats diferents. La manera de trobar-nos, relacionar-nos, de compartir l’espai públic, en definitiva de construir mirades conjuntes, és sense cap mena de dubte una de les nostres prioritats com Itaca.

Una prioritat que vehiculem a través del nostre equip comunitari. Generar sentiment de pertinença, transferir metodologia i generar una veritable cultura comunitària de la mà de l’administració pública en el territori i en el conjunt de la ciutat de l’Hospitalet és el nostre repte principal en la propera dècada, en matèria comunitària. I tenim els elements i els professionals qualificats per aconseguir-lo.

Tornant als i les joves dels barris de Collblanc i Torrassa. Podeu especificar quins projectes impulseu amb aquest col·lectiu?

La inserció laboral és un altre dels nostres objectius, a través del projecte Inserjove, que acompanya als joves no només a l'entrada al món laboral sinó a l’orientació i acompanyament cap al retorn a la formació, sempre amb especial atenció a les necessitats individuals de cada persona. Aquest projecte, gràcies a donacions privades aconsegueix becar a alguns dels i les joves en diferents estudis.

Respecte al col·lectiu més jove, trobem el Casal de Joves que es duu a terme de dilluns a divendres, amb un total de 40 joves que troben a l'entitat un espai on poder fer deures, on trobar referents positius que els acompanyen en aquesta etapa vital. Un espai on s'apoderen i que els permet la participació activa de totes aquelles idees que proposen en assemblea.

També els oferiu espais d’oci no consumista i espais de lleure els caps de setmana...

Sí, l'Espai Juvenil La Claqueta, és un espai obert als joves de 12 a 25 anys, on troben una alternativa d'oci no consumista. Aquest espai els permet dur a terme aquelles activitats que proposen i són els i les pròpies joves les que dinamitzen les seves pròpies idees per posar-les a disposició i en benefici d'altres joves que hi participen. És un espai que es connecta amb el territori per fomentar el sentiment de pertinença al barri.

I per últim, però no menys important, l'esplai de cap de setmana, el Grup Itaca Els Vents, que segueix funcionant des del seu inici, dut a terme per un grup fix de 15 persones voluntàries que fan activitats de lleure els dissabtes.

El projecte Joves pel Barri apropa la metodologia de l’Aprenentatge i Servei als joves. Per què és clau l’APS per a l’entitat i per a Collblanc-La Torrassa?

Com deia abans els projectes APS són claus en el desenvolupament estratègic de l’entitat, no únicament per la intervenció socioeducativa en clau de construcció de ciutadania compromesa, sinó en enfortir les aliances amb els diferents actors, en aquest cas l’administració pública com l’àrea d’Educació de l’Ajuntament o els instituts del barri, generar un ecosistema compromès en la formació de joves socialment compromesos és una de les nostres prioritats recollides en el nostre pla estratègic 2020-2023.

Què els aporta als i les joves fer un servei al seu barri?

Ser ciutadans conscients, crítics i empoderats per construir un món més social, més solidari, més col·laborat, pretenem formar i acompanyar a joves, però a ciutadans i ciutadanes còmplices del canvi necessari, revolucionari, polític i social dels nostres temps.

Afegeix un comentari nou