Àmbit de la notícia
Comunitari

Felipe Campos: "Al barri de la Torrassa conviuen 120 nacionalitats. Necessitem iniciatives per crear vincles positius"

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Dani Gallart
  • Felipe Campos és el president de la Xarxa d’entitats de Lleure i Acció Social. Font: Associació Educativa Itaca.
    Felipe Campos és el president de la Xarxa d’Entitats de Lleure i Acció Social. Font: Associació Educativa Itaca. Font: Font: Associació Educativa Itaca.
  • L'entitat treballa amb referents positius en els que l'infant tingui suport i pugui confiar. Font: Unsplash.
    L'entitat treballa amb referents positius en els que l'infant tingui suport i pugui confiar. Font: Associació Educativa Itaca. Font: Font: Associació Educativa Itaca.
  • L'entitat ha estat guardonada als Premis d'Innovació Social de l'Obra Social La Caixa amb el projecte ‘Cartografia de Coneixements’. Font: Associacií Educativa Itaca.
    L'entitat ha estat guardonada als Premis d'Innovació Social de l'Obra Social La Caixa amb el projecte ‘Cartografia de Coneixements’. Font: Associació Educativa Itaca. Font: Font: Associació Educativa Itaca.

El director general de l’Associació Educativa Itaca va recollir el passat 4 d’abril el Premi a la Innovació Social pels projectes socioeducatius que realitza l’entitat.

L’Associació Educativa Itaca és una entitat sense afany de lucre declarada d’utilitat pública per la Generalitat de Catalunya. Des de l’any 1977 treballa als barris de Collblanc i la Torrassa, a l’Hospitalet de Llobregat, per l’educació en el lleure i l’acció social.

L’associació desenvolupa projectes socioeducatius al servei de la comunitat amb la finalitat de generar igualtat d’oportunitats i acompanyar processos de desenvolupament personal i apoderament a infants, joves i famílies, amb especial sensibilitat a aquells/es que es troben en situació de vulnerabilitat.

Itaca aspira a la garantia de drets i la igualtat d'oportunitats de tots els membres de la comunitat. Vol generar un canvi contra la injustícia social i eradicar la pobresa i l’exclusió en totes les seves formes, posicionant en l'agenda política i social la situació de la infància.

Quins són els valors de l’entitat?

Compromís social, incidència social, igualtat d’oportunitats i proximitat com a principals. Creiem fermament en la solidaritat, la comunitat, la transformació, la denúncia, la implicació, la militància i la justícia social.

Qui forma Itaca? 

Actualment l'equip humà està format per 48 persones remunerades. És un equip interdisciplinari amb persones de diferents perfils professionals: economistes, pedagogues, treballadores socials, educadores socials, integradores, monitores i directores de lleure, psicòlogues, una logopeda i magisteris en educació infantil. També comptem amb alumnes en pràctiques de les diferents disciplines mencionades. Durant l'any, poden arribar a passar uns 100 alumnes. A més, tenim persones voluntàries als diferents projectes de l'entitat.

Com enfoqueu les vostres iniciatives?

Tenim tot tipus d’activitats que cobreixen diferents necessitats dels infants en totes les seves etapes. L'entitat duu a terme projectes de petita infància, com és el cas de l'Espai Familiar, que treballa amb nadons de 4 mesos fins a 3 anys i les seves famílies. Durant les sessions, la persona referent adulta hi és present, i es treballen aspectes com el vincle, l'intercanvi, l'acompanyament, l'escolta i el reforç positiu.

Els projectes d'infància donen resposta a les necessitats tant de prevenció com d'actuació als infants. Oferim servei de recollida a les escoles en 10 centres, tant públics com privats. L'objectiu és facilitar la incompatibilitat d’horaris laborals i familiars. Sense aquest servei, molts infants no tindrien una persona referent adulta que se'n pogués fer càrrec. D’altra banda, el Casal de tardes ofereix tot tipus d'activitats socioeducatives que fan incidència directa en temes com ara el reforç escolar, l’alimentació saludable, l’atenció a la diversitat i el treball d'emocions.

Altres iniciatives de l’associació?

Projectes amb les famílies, sobretot les que tenen major risc d’exclusió social, projectes d’inserció laboral com Inserjove, un Casal de Joves per fer deures i on poden trobar referents positius o l’Espai Juvenil La Claqueta, que permet als joves dur a terme activitats que ells mateixos proposen i dinamitzen en benefici d’altres joves que participen.

També tenim projectes per dinamitzar l’espai públic i fer d’aquest un espai educatiu i de transformació social. El nostre barri compta amb més de 120 nacionalitats diferents. Es necessiten iniciatives que apropin els veïns i veïnes i els diferents col·lectius perquè es coneguin, que duguin a terme iniciatives conjuntes i es creïn relacions sanes i positives per a tota la comunitat. El projecte Intervenció Comunitària Intercultural ens permet vehicular totes aquestes necessitats detectades al territori per aconseguir una millora en la convivència al barri. 

Com treballeu per motivar a l’infant a seguir estudiant o formant-se i així millorar la seva qualitat de vida?

Aquest és un dels nostres grans reptes, gens fàcil, ja que és una responsabilitat que hauria de ser compartida amb altres agents com la família, l'escola i la societat en general i no sempre és possible per manca de recursos.

Creiem que és imprescindible la figura de referents positius en els que puguin confiar. Aquestes persones han de ser capaces de mirar l'infant o el/la jove com a protagonista, atenent les seves necessitats de manera individual i no grupal. Hem de ser capaços d’articular i propiciar respostes que s’adeqüin a cada infant i a cada jove, entenent que tots i totes són úniques i, per tant, tots i totes tenen diferents capacitats que s’han de reforçar i potenciar, però s’han de saber trobar i posar-les en valor.

I el treball amb les famílies?

És una de les nostres màximes prioritats. Sense la complicitat i la confiança d’elles, avançar seria infinitament més complex. És per això, que cada vegada més, posem a disposició de les famílies més espais, més projectes i serveis dirigits a elles. La mirada és quelcom imprescindible per dur a terme aquest treball. Una mirada que no ha de jutjar ni criminalitzar i que ha de ser sempre empàtica i assertiva.

Com a professionals, la nostra tasca és acompanyar i facilitar tots aquells processos que puguin millorar la seva situació de discriminació i vulnerabilitat. Per aquest motiu, enguany hem apostat per la figura dels referents familiars, que atenen a les famílies des de la proximitat i l’atenció individualitzada. Destaquem altres serveis com poden ser la teràpia familiar, els tallers amb famílies i els seus fills i filles i els espais de tutoria.

Col·laboreu amb altres entitats o fundacions?

Un dels principis de l’associació és el treball comunitari en clau local, però alhora col·laborem amb diverses institucions. Per exemple, tenim un acord de col·laboració amb la Fundació Agbar pel desenvolupament de diverses iniciatives, entre elles el projecte Inserjove o accions de divulgació científica a la ciutadania, amb el nostre Casal Jove i l’equip del Museu de les Aigües. També formem part de la Xarxa d’Entitats de Lleure i Acció Social, la xarxa Jóvenes e Inclusión, la Xarxa Oikia i l’entitat Fundació Marianao, entre d'altres.

856 participants als casals d’estiu, 420 participants al casal diari, 117 famílies a l’espai familiar i 70 voluntaris/es durant el curs. La família està creixent?

Itaca creix, però no únicament en volums econòmics o en el seu balanç social. Creix en el seu compromís amb el territori, en les xarxes on participa, amb més incidència política, millora en els seus mecanismes de control i de qualitat, més compromís i vocació de la gent que forma part i equips més preparats. Som una institució més rellevant, amb més contacte amb el món acadèmic (universitats) i amb més relació amb els mitjans de comunicació.

La Caixa us acaba de premiar com un dels 10 projectes més socials de l’any. Què representa aquest guardó?

Aquest premi té un valor molt especial per ser reconeguts entre més de 4.000 projectes. Hem estat guardonats pels Premis d'Innovació Social amb el projecte ‘Cartografia de Coneixements’, de l'educació etnocèntrica a comunitats educatives interculturals. El projecte vinculat amb el Centre d'Estudis Africans aborda la diversitat, la integració i la participació de comunitats immigrades, recollint una demanda formulada des de l'àmbit educatiu i involucrant actors clau com els docents i les famílies en el procés de valoració, reconeixement i respecte.

Quins altres reconeixements heu tingut?

L’associació ha obtingut diversos guardons. El premi de la Fundació Lluis Carulla, Premis El Llobregat, Premi FECEAL’H, Premios Ciudadanos, Premis Civisme i Premis LH Avança. A títol personal he recollit el premi de la Fundació Princesa de Girona en la categoria social 2013, el Premi Nacional de Joventut per Injove i el de la Universitat Europea de Madrid amb la International Youth Foundation i la Sylvan/ Laureate Foundation al 2014.

Quin ha estat el millor moment de l’entitat?

Cada dia, al obrir Itaca, tenir la profunda responsabilitat de poder acompanyar en el seu camí de vida a centenars de famílies, infants i joves. Som uns privilegiats i intentem repetir dia rere dia el gran repte de fer de la utopia una realitat.  

I el millor moment del vostre dia a dia?

Cada cop que podem veure una família sortir de l’espiral de la pobresa.

Algun nou projecte a la vista? 

Aquest mes d’abril posem en marxa un nou projecte destinat a les dones durant l’embaràs. L’objectiu és treballar des de la prevenció propiciant un grup de suport, trobada i intercanvi entre dones amb sessions enfocades a aspectes com l’alimentació, l’exercici físic i la lactància.

Un altre dels processos que engeguem ara és la creació del nou pla estratègic de l’entitat, amb la intenció de reorientar-nos i analitzar la nostra organització interna. També ens enfoquem en crear les línies estratègiques que volem dur a terme durant els propers 4 anys, en un procés participatiu i de reflexió.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari