Hi havia dues vegades... noies valentes sense prínceps blaus
Comparteix
Pares, mares i educadors/ores que topen amb els estereotips de gènere als contes clàssics han engegat diferents projectes per crear històries amb màgia i fantasia, però sense sexisme.
Princeses que esperen ser rescatades pel seu príncep blau, nens abandonats al bosc, poques noies protagonistes... és el que troben molts pares i mares als contes que expliquen als seus fills i filles. Gairebé sense adonar-se estan transmeten a les seves filles que la bellesa és imprescindible, que no poden ser valentes ni viure aventures i que han d'esperar l'amor romàntic.
Algunes famílies i educadors/ores han optat per prendre les regnes de la literatura i despullar les històries de sexisme, violència i desigualtat, mantenint la fantasia. Així han sorgit, per exemple, els contes il·lustrats "Érase dos veces" o el CD amb relats infantils per escoltar "Un cuento propio". Ambdues iniciatives s'han pogut desenvolupar gràcies al finançament col·lectiu.
Reescriure els clàssics sense sexisme
Quan van tenir fills Pablo i Belén van rescatar els contes de tota la vida. Es van adonar, però, que incloïen missatges que no volien transmetre als petits. Així, van acabar saltant-se algunes parts i tapant il·lustracions, fins que hi van trobar una solució millor: Crear les seves pròpies versions de les històries. Així va néixer Érase dos veces, un projecte que resta sexisme als clàssics i els afegeix corresponsabilitat i igualtat.
La Caputxeta vermella, la Blancaneus i la Ventafocs van ser les primeres en apoderar-se i el projecte va aconseguir més del doble del finançament que es van marcar com a objectiu a la campanya de crowdfunding engegada a la plataforma Verkami. En una segona campanya els va tocar el torn a la Sireneta, la Bella dorment i Hansel i Gretel.
Històries per escoltar, heroïnes per descobrir
Un cuento propio neix també a partir del regust amarg que deixen els contes clàssics i de la voluntat d'oferir als infants històries amb personatges femenins i masculins que trenquin amb els seus estereotips de gènere, que plasmin la diversitat humana i el potencial de les relacions cooperatives i equitatives. En aquest cas es tracta d'un doble CD amb contes infantils per escoltar, acompanyats de música, i és iniciativa de la cooperativa Pandora Mirabilia.
Els relats estan inspirats en set dones de diferents èpoques de la història i diferents àmbits:
- Alice Guy (França, 1873-1968), pionera del cinema.
- Miriam Makeba (Sud-àfrica, 1932-2008), cantant i activista anti apartheid.
- Valentina Tereshkova (Rússia, 1937), la primera dona astronauta.
- Gaura Devi l'Índia, 1925-1991), activista del moviment ecologista Chipko.
- María Elena Cas (Mèxic, 1915-1991), científica dedicada a la biologia marina.
- Mestres de la II República espanyola (1931-1936).
- Tròtula de Salern (Itàlia, segle XI), metgessa pionera en ginecologia i obstetrícia.
Per fer realitat el projecte l'any passat es va desenvolupar una campanya de crowdfunding i va ser tot un èxit.
També et pot interessar:
Afegeix un nou comentari