La força del circ social crea espais d’autonomia i cohesió social

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Pau Ricart Masip
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La força del circ social crea espais d’autonomia i cohesió social

Autor/a: 
Pau Ricart Masip
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Arreu del món existeixen varies iniciatives que proposen una formació artística i educació en valors a través del circ.

A principi dels anys 80 van començar a cristal·litzar-se projectes entorn la idea del Circ Contemporani. Bèlgica, Catalunya o Canadà son referents en entendre el circ com una eina d’aprenentatge per a persones i comunitats en situacions de desigualtat social. El concepte de circ social s’ha generalitzat a través del Cirque du Solei, que compta amb un departament d’acció social anomenat Cirque du Monde, on destinen l’1% dels beneficis.

A Catalunya són varies les iniciatives que treballen la integració social a través del circ. No només dirigides a potenciar la inclusió social sinó que són espais de trobada de barris i/o pobles on es generen propostes artístiques per implicar les persones amb la comunitat.

La potència del circ

El circ és un espai on es troben diferents llenguatges artístics: dansa, malabars, teatre, escenografia, vestuari, etc. Fet que ajuda que qualsevol persona trobi la seva forma d’expressar-se. La força del circ és, en un primer pas, un espai on es genera autoestima, seguretat física i emocional. Es tracta d’obtenir reconeixement a través de la mirada de l’altre.

Els espais de circ social no volen formar artistes en circ, sinó que formen persones a través del circ. No es tracta només d'aprendre una tècnica o un truc; el circ és una eina educativa i de transformació social, serveix per treballar competències i valors personals, locals i socials.

Beneficis individuals, grupals i comunitaris

L’individu guanya confiança en un mateix. A l'inici molts joves es veuen incapaços de pujar a un trapezi, de fer malabars... i després d'uns dies de pràctica no només ho superen, sinó que són aplaudits i admirats per fer-ho.

El grup potencia el treball en equip i la confiança en l’altre. Si es fa una torre humana tots són peces clau, des del que són a baix fins els que estan al capdamunt.

I el tercer espai es l’entorn comunitari, ja que els circs socials estan en contacte directe amb el seu entorn immediat: barris, places, escoles. Els veïns del barri veuen un canvi en els espais públics i els artistes del circ social s'impliquen en la seva comunitat.

Un dels exemples que porta mes trajectòria al nostre territori és el circ de l’Ateneu Popular 9 Barris, per on han passat milers d’infants i joves formant-se en educació artística i de valors. Aquests dies s’està presentant el llibre "Circ. Educació i Transformació social". Aquest llibre recull conceptes teòrics, eines practiques i exemples que il·lustren varis aspectes del projecte.

Més informació del circ social i els seus projectes a:

Afegeix un comentari nou