Marta Gómez: "Si les entitats apostem pel programari lliure reforçarem els projectes tecnològics alternatius"
Comparteix
Entrevistem la responsable de comunicació digital i gestió de projectes tecnològics de Jamgo ara que la cooperativa fa 10 anys
Com es resumeixen aquests 10 anys de Jamgo?
Esperança, economia solidària i enxarxament. Esperança perquè és un projecte que neix de la il·lusió que es pot construir una alternativa amb altres valors a un sector que avança molt ràpid i on trobar espais de reflexió de quin model tecnològic estem construint és pràcticament impossible. Economia solidària perquè és aquest ecosistema el que ens ha inspirat i enfortit els nostres valors. L'economia solidària ha suposat per a nosaltres, al llarg dels anys, trobar-nos amb moltes companyes amb un imaginari compartit i ganes de transformar el món.
Enxarxament perquè la consolidació de Jamgo està molt relacionada amb aquestes companyes que hem trobat pel camí. El 2020 hem arribat a un espai com la Comunal que compartim amb altres 7 entitats i que, per a nosaltres, és un somni. Una oportunitat per transformar plegades amb altres companyes i construir comunitat.
Per què vau decidir consolidar-vos com a cooperativa?
Per a les sòcies que ho van iniciar tot, ara fa 10 anys, la horitzontalitat era un dels principis més forts que les unia. Venien d'un sector molt vertical i era precissament la il·lusió de poder crear un espai lliure de jerarquies i imposicions el que les movia. Es van informar de les diferents formes jurídiques i quan van conèixer la fórmula cooperativa totes les peces van encaixar. Era la estructura que donava sentit al projecte que estaven pensant.
Les decisions les treballeu de forma horitzonal. Com és l'experiència de decidir d'aquesta manera?
La majoria de nosaltres ve d'empreses capitalistes i verticals. Per tant, valorem molt poder prendre per nosaltres mateixes les decisions que ens afecten en el nostre dia a dia. És un canvi molt gran no sentir que el que fas a diari està condicionat per decisions de les quals no has participat i que no entens. Valorem molt positivament poder decidir-ho tot: cap a on va la cooperativa, quins tipus de projectes fem, amb quines tecnologies, etc.
Tot i així, decidir en grup és complex i en som conscients. Requereix una escolta profunda i és un treball col·lectiu i constant millorar els espais assamblearis. A més, fer desaparèixer la jerarquia sobre el paper no fa despararèixer automàticament totes les estructures de poder i continuen havent-hi rangs i rols. És per això que fa anys que fem servir acompanyament extern per treballar aquestes estructures i intentar millorar la democràcia interna.
Sou una entitat que teniu una perspectiva feminista. Expliqueu-nos com treballeu en clau feminista.
Jamgo és una entitat majoritàriament formada per homes. Amb això vull dir que una primera passa va ser prendre consciència que la cooperativa és un espai molt masculinitzat i, dins de les nostres possibilitats, fer esforços per millorar en aquest sentit. Fa anys que prioritzem la contractació de dones i estem en recerca continua de dones programadores que es vulguen sumar al nostre projecte.
A banda de la qüestió més quantitativa, tenim una comissió de cures, que vetlla per introduir tota la part més relacionada amb les emocions i amb com es troba cadascú a la cooperativa. En aquest sentit, una millora de la qual ens sentim molt orgullosos és haver introduit un complement salarial en clau de cures. El complement té en compte qui compón la unitat familiar del treballador i les persones que estan al seu càrrec.
Treballeu en programari lliure. Expliqueu-nos com és l'experiència.
Fer servir software lliure per desenvolupar projectes és per a nosaltres una aposta política. A banda, creiem fermament que té molts avantatges pràctics. Com, per exemple, que no has de resoldre problemes que altres persones ja han resolt abans i el software evoluciona més ràpid. Aquesta manera d'aportar cadascú les seves idees i esforç per construir un bé comunitari és molt inspiradora. Quan entres en aquestes lògiques també les apliques a altres aspectes que no són el software i això ens nodreix com a petita comunitat que som a la cooperativa.
A Jamgo fa anys que estem treballant en un Framework propi Open Source. El vam documentar i pujar a un repositori public el 2020. Encara hi ha recorregut per fer-ho més comprensible, replicable i sòlid perquè altres programadores el puguen fer servir més fàcilment. Cada any anem fem petites passes en aquest sentit i és un projecte que ens omple molt.
Per què pot ser interessant que les entitats, associacions, ONG i fundacions d'aquest país, apostin pel programari lliure?
Els beneficis del desenvolupament de tecnologia estan en mans d'una minoria privilegiada mentre que la major part de la població no hi té accés. Aquesta minoria són les conegudes com a empreses GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft) que vinculen el desenvolupament al guany econòmic i no tenen una altra consideració que la generació de capital.
És important que des de l'Economia Social i Solidària prenguem consciència del que suposa aquesta acumulació de poder i capital. Si totes les entitats fem una aposta política per l'ús de tecnologies lliures i alternatives reforçarem els projectes tecnològics alternatius que ja hi ha en marxa. A més, tindriem molta força per impulsar-ne de nous i pensar en noves maneres més afíns als nostres valors de resoldre les nostres necessitats tecnològiques.
Afegeix un nou comentari