'Mirades pel vincle': art, maternitat i apoderament a través de la fotografia

LaviniaNext
Autor/a: 
Jorge Salas
Preinfant d'ABD i Ojalá Projects inauguren 'Mirades pel vincle' Font: ABD ONG
Preinfant d'ABD i Ojalá Projects inauguren 'Mirades pel vincle' Font: ABD ONG
Al projecte han participat professionals com Mireia Bordonada, Anna Surinyach, Marta Fàbregas i Eugeni Gay. Font: ABD ONG
L'objectiu radica a empoderar a les dones participants i, al mateix temps, visibilitzar una realitat oculta.
Al projecte han participat professionals com Mireia Bordonada, Anna Surinyach, Marta Fàbregas i Eugeni Gay. Font: ABD ONG
Al projecte han participat professionals com Mireia Bordonada, Anna Surinyach, Marta Fàbregas i Eugeni Gay. Font: ABD ONG

'Mirades pel vincle': art, maternitat i apoderament a través de la fotografia

Autor/a: 
Jorge Salas
LaviniaNext

Resum: 

Preinfant d'ABD i Ojalá Projects inauguren 'Mirades pel vincle', l'exposició d'un projecte amb mares en contextos de vulnerabilitat social.

El projecte 'Mirades pel vincle', impulsat pel Grup ABD i Ojalá Projects, va tirar a caminar a principis de juny de 2023 amb el propòsit de posar en el focus públic les experiències maternes en contextos de vulnerabilitat social. Mig any després, la iniciativa es materialitza en una exposició que, després del treball de creació artística i la col·laboració entre mares, filles i professionals de la fotografia, es podrà veure fins al 31 de gener en Mermelada Estudio (carrer Rabassa 27 de Barcelona).

L'objectiu principal radica a empoderar a les dones participants i, al mateix temps, aconseguir visibilitzar una realitat moltes vegades oculta als ulls de la societat. La proposta cerca, a més, erradicar sentiments de culpa, vergonya i estigma, oferint un espai on les mares trobin reconeixement i les seves filles siguin incloses i respectades. Sota la guia d'expertes en fotografia documental i social, el projecte ha estat un punt de trobada entre mares i estudiants universitàries de fotografia. Juntes, han explorat el poder del vídeo i la imatge com a mitjà d'expressió i autoconeixement.

Des d'abril de 2023, deu mares en risc d'exclusió social i les seves filles (participants del programa Preinfant d'ABD) s'han submergit en sessions setmanals. Aquestes activitats, realitzades al costat de vuit estudiants del postgrau de fotoperiodisme de la UAB, l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya i El observatorio, han inclòs l'experimentació amb eines audiovisuals.

Un projecte que involucra a mares, filles, estudiants i fotògrafes

La culminació d'aquest procés es tradueix en l'exposició inaugurada el 21 de desembre en Mermelada Estudio, però hi ha molt més darrere. El projecte de Preinfant d'ABD i Ojalá Projects —que ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona— presenta materials fotogràfics i audiovisuals, oferint una experiència reflexiva i sensorial. I, a més, ha inclòs visites culturals.

El projecte ha tingut, a més, la supervisió i l'acompanyament de reconegudes professionals de l'audiovisual i la fotografia. Mireia Bordonada (1979, Barcelona), graduada en fotografia per l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya i amb carrera professional dedicada a la fotografia documental, s'ha encarregat de realitzar el seguiment de l'experiència entre les mares i l'alumnat que han participat en la cocreació artística; recentment vinculada també al món del cinema, com a fotògrafa ha publicat els seus treballs en El Periódico, XL Semanal i Sapiens, entre altres capçaleres.

Al costat d'ella, altres fotògrafes com Anna Surinyach, Marta Fàbregas i Eugeni Gay han col·laborat en la iniciativa durant diferents sessions. Surinyach és una fotògrafa independent especialitzada en migració, persones refugiades i drets humans —amb sis anys d'experiència en Metges Sense Fronteres i actual editora de Revista 5W—, mentre que Fàbregas és una artista, activista i fotògrafa formada en l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya, i Gai és cofundador de l'escola El observatorio (i les seves fotografies s'han publicat en El País Semanal, Papel, Lonely Planet o Burn Magazine, entre altres).

Preinfant i Ojalá Projects: qui hi ha darrere de 'Mirades pel vincle’

Darrere del projecte es troba el programa Preinfant d'ABD, al costat de Ojalá Projects. Preinfant s'enfoca a fer costat a mares en situacions de vulnerabilitat social amb les seves filles de 0 a 3 anys. La seva principal labor és proporcionar un espai de seguretat, atenció i acompanyament per enfortir les seves habilitats parentals; al mateix temps, promouen el benestar tant de les mares com de les nenes en aquestes etapes primerenques de la infància. El programa busca garantir un entorn segur i saludable per al desenvolupament integral de la infància i l'apoderament de les dones en el seu rol de mares.

El projecte, que té el suport de diferents institucions com la Diputació de Barcelona, s'enfoca a brindar eines per reforçar el vincle afectiu entre mare i infant a través d'activitats pedagògiques, tallers i suport individualitzat; el programa intenta crear un ambient d'aprenentatge i cura que contribueixi al benestar físic i emocional tant de les mares com de les nenes en perill d'exclusió social.

Preinfant exerceix un paper clau en la prevenció de situacions de risc o exclusió mitjançant l'atenció i l'acompanyament continu a les mares i les seves filles. Activitats com les relacionades amb el treball fet per al projecte 'Mirades pel vincle' s'emmarquen en els quatre camps d'acció del programa: un programa d'atenció individual, un espai socioeducatiu de 0 a 3 anys, la gestió de pisos matern infantils i una web dedicada especialment per a les adolescents embarassades.

Per part seva, Ojalá Projects és una plataforma de divulgació social que pretén utilitzar la creativitat com a fil conductor per al canvi social i cultural. Fruit de la inquietud d'un grup de docents universitàries, Ojalá Projects treballa en multitud de disciplines artístiques, "promovent la multiculturalitat com a factor elemental per incrementar la consciència social"; ho fa a través de projectes de cocreació com 'Mirades pel vincle' i promovent sinergies entre entitats, institucions, centres educatius i empreses.

Afegeix un comentari nou