Àmbit de la notícia
Comunitari

Què es pot fer en un ateneu?

Autor/a
Federació d'Ateneus de Catalunya
  • Una senyora modela fang en una secció de l'ateneu
  • A l'Avenç Centre Cultural tenen una secció de Columbicultura
  • L'hort urbà de Lluïsos de Gràcia
  • L'Slot es pot practicar a entitats com el Centre de Llorenç del Penedès
  • Els Catalanistes realitzen cada any un pessebre vivent submarí

Els ateneus engloben múltiples seccions que poden anar des del teatre, els escacs o el tennis taula, fins a d'altres de més curioses com el submarinisme, la columbofília o l’hort urbà.

Quan parlem d’ateneus segurament ens venen al cap les imatges d’un teatre, una biblioteca o una sala de conferències, alguns potser pensareu en un esplai, un cau o un agrupament escolta, i altres en un equip de futbol, de bàsquet o en un torneig de tenis taula. I tots estareu en la bona pista, perquè un ateneu és bàsicament un espai on socis i voluntaris desenvolupen activitats culturals, de lleure i formatives de tot tipus.

Les seccions més conegudes són potser les de teatre, cant coral, esports i excursionisme i les activitats més conegudes, les xerrades i conferències, els tallers, les sortides culturals i les exposicions. Però sabeu que hi ha seccions de submarinisme, columbofília o slot? I què s’hi pot fer espeleologia i màgia?

A continuació us descobrim algunes de les seccions més curioses i de les activitats menys conegudes que es poden realitzar en un ateneu. I sabeu el més interessant de tot? Que si teniu una idea, podeu proposar-la i crear una secció. El límit el posa la vostra imaginació!

Un pessebre submarí?

El Centre Cultural els Catalanistes és un ateneu del barri de Sant Andreu de Barcelona fundat l’any 1866. Aquesta entitat compta amb la secció de submarinisme que una vegada l’any, normalment cap a mitjans de desembre,  protagonitza l’escenificació del pessebre vivent amb un equip de cabussadors. El pessebre vivent submarí va començar l’estiu del any 1992 any olímpic a Barcelona.

Puc fer espeleologia a l’ateneu?

Els amants de l’espeleologia, la ciència que estudia les coves i grutes, poden trobar també el seu espai als ateneus. És el cas de la secció d’Espeleologia del Cor de Marina de Badalona, una entitat fundada l’any 1882 com a "Sociedad Coral y de Socorros Mutuos". En aquest ateneu centenari la secció d’Espeleologia promociona aquesta ciència a tots els nivells: des de cursos d’iniciació a sortides de perfeccionament tècnic. També fan treballs topogràfics, biològics i geològics. El seu objectiu és que la gent conegui i gaudeixi d’aquest esport i que s’estimi i es respecti el medi subterrani.

Totes les persones interessades poden fer-se socis de l’entitat i participar en la secció.

I que és la columbofília?

A l’Avenç Centre Cultural de Sant Just Desvern tenen una secció de columbicultura, i en que consisteix? En la participació en torneigs de solta de coloms esportius. Aquesta secció es va fundar l’any 1974 i té com a objectiu criar i ensinistrar coloms per a la participació en concursos de solta de coloms esportius. Hi ha 27 persones a la secció i en total hi ha 240 coloms a l’entitat, dels quasls 35 són propietat de la secció. Col·laboren altres associacions de Sant Vicenç dels Horts, Sant Boi, el Prat de Llobregat, Castelldefels i Cambrils.

Què és la solta de coloms?

Wikipèdia: En la solta, s’allibera una sola femella la qual porta adherida a la cua una ploma blanca per identificar-la, i un nombre indeterminat de coloms mascles, amb la finalitat de no perdre la coloma, i si es pot, portar-la al seu colomer. Consisteix en la noble lluita dels mascles per la possessió de la femella, però, el mascle ha de “conquerir” la femella, ja que si aquesta no ho vol, no se’n va amb el colom.

 

Competir amb l’slot a totes les edats

Si sou aficionats a l’Slot podeu trobar en alguns ateneus una secció específica que organitzi tornejos i competicions a més a més de comptar amb un circuit permanent. És el cas del Centre de Llorenç del Penedès on un grup de persones afeccionades a aquest passatemps disposen d’un circuit fix i organitzen curses i campionats.

 

 

Pagesos urbans i consum ecològic

Cada vegada més persones s’animen a muntar un hort urbà a la seva terrassa o balcó. Per aquells que no tenen l’espai  o que en volen aprendre la tècnica hi ha diferents entitats que ofereixen espais. És el cas dels Lluïsos de Gràcia que ha convertit la terrassa de l’edifici en el  primer hort urbà que va néixer a una entitat del barri de Gràcia de Barcelona. Està format per 9 les taules de cultiu on hi creixen enciams, escaroles, pebrots, calçots o tomàquets.

L’entitat compta amb l'assessorament de l’Equip Verd, un grup de voluntaris que dóna resposta als dubtes dels usuaris de l’hort.

Il·lusionisme i màgia

Amb l’objectiu de crear il·lusions va néixer a la Lira Vendrellenca la Secció de Màgia i Il·lusionisme. Sota les sigles d’SMILE aquest grup, obert a tothom amb ganes de fer màgia sobre l’escenari,  comparteixen l’ambició de donar a conèixer i perfeccionar les habilitats de l’art de l’il·lusionisme.

 

Aficionats dels arbres genealògics?

La genealogia la practiquen també al Cor de Marina, concretament el Grup de Genealogia de Badalona GGB que es troben a l’entitat una vegada al mes per compartir la passió d’investigar els orígens d’una família o un llinatge. Aquesta secció també està oberta a totes les persones apassionades d’aquesta disciplina a la seva web podreu trobar més informació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari