Sense papers cinc anys després

Autor/a: 
Josep Villagrasa (FAC)

Sense papers cinc anys després

Autor/a: 
Josep Villagrasa (FAC)

Resum: 

"Cinc anys d'escarni: ja n'hi ha prou!". Aquest és el titol del Manifest que es presentarà el pròxim 14 de juliol per reivindicar novament el retorn dels papers de Salamanca. La Comissió de la Dignitat acusa al govern espanyol de passivitat per complir la sentència favorable al retorn i amenaça amb recòrrer a instàncies internacionals.

Fa cinc anys i mig es va aprovar la llei de retorn dels documents de Salamanca a Catalunya. Fins el passat mes de desembre, però, no es va produir el primer trasllat significatiu de documents d'entitats privades. I molts dels documents ja digitalitzats per l'Arxiu de Salamanca (i per tant, ja retornables) han estat retinguts sense motius justificats. Denuncies que, combinades a una forta crítica a l'actitud i promeses no complertes del Ministeri de Cultura, formen part del Manifest que la Comissió de la Dignitat presentarà el pròxim 14 de juliol.

El marc per la presentació serà la Nit de la Memòria 2011, on també s'entregaran els Premis Dignitat 2010. La trobada, organitzada a la sala d'actes de l'Orfeó Martinenc, combinarà el caràcter festiu i reivindicatiu. I és que el Manifest "Cinc anys d'escarni: ja n'hi ha prou!" no només se centra en les queixes, si no sobretot en les reivindicacions.

Per començar, un plaç. El manifest situa en el tercer trimestre d'enguany el plaç màxim pel Ministeri de Cultura per complir amb les promeses i transferir tot el material reclamat des de Catalunya. Si no es produeix aquest retorn, la Comissió amenaça en portar el cas davant el Consell Internacional d'Arxius de l'UNESCO, les Nacions Unides i la Comissió de drets humans de Ginebra.

Afegeix un comentari nou
0