Àmbit de la notícia
Comunitari

Truc Kraken: “La idea era fer quelcom que marqués un gran final d'etapa com és Truc, després de 13 anys al cau”

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Truc Kraken a Aghbala / Foto: Truc Kraken
  • Activitats amb infants / Foto: Truc Kraken
  • Infants i joves d'Aghbala / Foto: Truc Kraken
  • Cim del Toubkal / Foto: Truc Kraken

La unitat de Truc de l'AEiG Jaume Caresmar i Mª Antònia Salvà ha participat aquest estiu a un projecte de cooperació al desenvolupament a Marroc. La branca de Truc està formada per joves de 17 a 19 anys amb l’objectiu de fer servei.

Quina idea tenieu per tancar la vostra etapa com a Truc dins del cau?

La unitat de Truc Kraken (una unitat formada per 9 nois, una noia i la nostra animadora) teníem ben identificades les nostres inquietuds: fer un projecte de servei o participar en una activitat de cooperació (educació per al desenvolupament), conèixer una realitat diferent a la nostra per descobrir-ne la gastronomia, música, estil de vida, religió, clima, llengua i maneres de pensar; fer una ruta bella paisatgísticament parlant, veure paratges diferents i fer un cim; i teníem moltes ganes de poder col·laborar i fer xarxa amb alguna entitat catalana que estigués treballant fora de Catalunya. La idea era fer quelcom que marqués un gran final d'etapa com és Truc, després de 13 anys al cau.

Què vau fer per prendre la decisió?                                                           

Per decidir els Campament d’estiu vam presentar diferents propostes de projectes internacionals i vam participar a la TRINCA, la formació internacional que ofereix la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG). En aquesta formació vam saber que el caps de l’AEiG Joan Ros de Súria anaven a col·laborar en un projecte molt interessant al Marroc i ens van passar el contacte de l’associació que l’organitzava: NouSol.

Què és NouSol?

NouSol és una associació socioeducativa sense ànim de lucre fundada el 2008 i que intervé en l’àmbit social amb la finalitat de crear, donar suport i impulsar projectes socioeducatius per al desenvolupament personal i comunitari de col·lectius en situació de vulnerabilitat, marginació o exclusió social.

Per quin projecte us vau interessar?

Un dels projectes que duu a terme l’associació té lloc a Aghbala, un poblat de 6.300 habitants, a una altitud de 1.700 metres. Els habitants pertanyen a la ètnia amazic, cultura aïllada de les altres que viuen al Marroc. Dins la seva línia sòcio- educativa duen a terme una feina similar a la d’un agrupament, amb activitats lúdiques amb infants i joves d'entre 6 i 15 anys, cohesió de grup i aprenentatge lliure i indirecte. A banda de les activitats, els voluntaris imparteixen una hora d’espanyol al dia a infants i adults de la ciutat, i a canvi reben una hora de la llengua pròpia dels amazics.

Com va començar l’aventura?

Com a Trucs vam decidir participar d’aquest projecte i realitzar activitats amb els infants i joves del poblat, acció que ens donaria molt ventall d’oportunitats per assolir els nostres objectius. I així va començar la nostra aventura: contacte amb associació, acceptació del voluntariat, redacció subvenció internacional, tasques logístiques, etc.

Va donar la casualitat que vam coincidir amb el grup de caps del cau de Súria i vam acabar marxant amb el mateix avió cap a Fez (Marroc) i d'allà mil aventures per arribar a Aghbala i viure un projecte inoblidable que esperem repetir. Així que paral·lelament al projecte de Nou Sol, vam iniciar un intercanvi entre dos caus de la Demarcació de la Catalunya Central, amb qui s'han creat amistats i vam treballar en equip. De fet, un tercer agrupament, l’AEiG Mestral de Sant Pere de Torelló, ens va contactar interessats en el projecte i després de parlar-ho amb els seus trucs també s’hi van engrescar.

Vam iniciar un intercanvi entre dos caus de la Demarcació de la Catalunya Central, amb qui s'han creat amistats i vam treballar en equip.

Quines tasques vau desenvolupar?

El dia a dia a Aghbala passava fent casal al matí i a la tarda. Els infants que venien al Casal d'estiu eren de tot el poble, d'edats diferents (entre 3 i 16 anys). Els dividíem per grups d'edat i realitzàvem diferents activitats: jocs, tallers, esports, danses... Els agradava tot i eren molt agraïts. Ens comunicàvem com podíem i les classes de castellà les fèiem a través de joc.

El projecte ens donava un ventall d’oportunitats per assolir els nostres objectius com a unitat.

Cada cap de setmana, els voluntaris del centre juntament amb els coordinadors organitzaven una activitat o sortida per la zona, i cada dimecres al migdia s’anava al mercat i es feia un dinar de germanor amb tots els voluntaris.

Com va acabar el projecte?

Després d'Aghbala els trucs d'Igualada vam anar a fer una ruta per l'Atles, tot assolint el cim del Toubkal (4.167m) i vam passar dos dies a Marràqueix.

Recomanaríeu aquesta experiència?

Recomanem molt aquest projecte. De fet és un servei molt accessible, relativament a prop de Catalunya. Hi ha molt bona relació amb l'associació, pots interactuar amb altres voluntaris i el poble és un lloc molt segur i acollidor.
 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari