Associacionisme cultural amb vessant social

Autor/a: 
Laura Casas
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Associacionisme cultural amb vessant social

Autor/a: 
Laura Casas

Resum: 

L’art enderroca les barreres, integra, cohesiona i allibera sentiments. Coneixeu projectes culturals que també integren una vessant social? Us en presentem alguns.

El voluntariat cultural engloba un ampli ventall d’actuacions com poden ser la dinamització de la producció cultural i artística, la cultura popular i tradicional o la defensa i difusió del patrimoni cultural.

A través d’aquestes actuacions el voluntariat cultural pot convertir les arts plàstiques, la dansa, el teatre o la música en eines de transformació social. Per exemple en els seus orígens les corals eren un instrument integrador que trencava les barreres socials i cohesionava alhora que educava als obrers i treballadors. D’altra banda l’estímul de la música, el teatre, la pintura i la dansa s’utilitzen com a eines terapèutiques en casos de discapacitat intel·lectual o física i es converteixen en instruments d’integració social.

Alguns projectes de voluntariat cultural amb una vessant social els trobem al Foment Martinenc, a l’Orfeó Lleidatà, a l’Associació Alba i al projecte «Voces y Música para la Integración».

Musi-Dansi

«L'Art enderroca les barreres que bloquegen l'expressió, allibera els sentiments, permet la connexió social, la timidesa, les pors, les fòbies s'esfumen». Aquest és el lema del projecte Musi-Dansi, que integra cant, música i alguns passos de dansa i que agrupa persones amb discapacitat intel·lectual. Aquesta iniciativa va néixer l'any 2000 de la mà de la Mercé, una professora de música que va aconseguir que el seu germà amb síndrome de Down millorés la seva parla a través del cant.

El projecte que actualment està format per 8 persones «tot i que hem arribat a ser 23 i ara es troba a faltar ser una mica més de gent» està integrat com a secció del Foment Martinenc de Barcelona des de 2001. La secció té dues parts, d’una banda el Cor de Cambra Alegria i de l’altra Els pianos alegres. «Al meu germà també li agradaven molt els instruments, per aquest motiu per tots aquells apassionats de la música hem organitzat els pianos alegres».

La Mercè reconeix que costa arribar a les famílies i a vegades el desconeixement fa que sumar nous participants sigui complicat. Per aquest motiu fa una crida a tots els qui puguin estar-hi interessats a acostar-se i preguntar.

«Projecte Enllaç»

Apropar la música a les persones amb discapacitat psíquica o malalties mentals és l’objectiu del Projecte Enllaç integrat per lOrfeó Lleidatà amb el Centre Assistencial Sant Joan de Déu d’Almacelles, la Federació ALLEM de Lleida, la Fundació ASPROS de Lleida, l’Associació Salut Mental Ponent de Lleida, el Shalom Taller de Lleida.

És un projecte de música comunitària és a dir, qualsevol tipus de música que es pugui adaptar a alguna situació social i s’adapta a les necessitats del participant i no tant en les exigències de la música. Amb aquesta iniciativa l’Orfeó s’adapta a les noves realitats socials i dona continuïtat «la tasca d’afavorir l’accés a la música i la cultura a sectors de la població que no hi participen o que estan en risc d’exclusió».

L’any 2013 aquest projecte va rebre el Premi a la Integració Social atorgat per la Federació d’Ateneus de Catalunya en el marc dels Premis Ateneus i conjuntament amb la Federació Catalana de Voluntariat Social.

Projecte «Voces y Música para la Integración»

Una metodologia importada des de Venezuela pel director Pablo González va donar lloc el 2004 al projecte «Voces y Música para la Integración» a Gràcia. Així aquells 16 nois i noies i sota l’acollida de l’oratori Sant Felip Neri es van convertir en els fundadors del sistema veneçolà implantat a Barcelona.

Aquesta iniciativa té una vessant integradora ja que neix en un moment en que moltes famílies de nouvinguts s’instal·laven a Barcelona i els problemes d’integració dins i fora de l’escola eren notables. Ara, deu anys després, aquesta mateixa premissa d’integració segueix d’actualitat ja que moltes famílies estan passant per problemes econòmics i que cantar, fer música i divertir-se és una manera terapèutica d’afrontar noves situacions. Està formada per nens i nenes d’arreu que «quan toquen són tots iguals».

«SOM» teatre inclusiu

L'Associació Alba treballa des de 1975 per la integració i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat psíquica, mental i física, principalment de l’Urgell i La Segarra. Entre moltes altres activitats enguany ha impulsat l’ obra de teatre «SOM» una experiència escènica que la Companyia Amantis ha dut a terme amb les persones usuàries com a actors protagonistes.

L’obra s’ha dut a terme gràcies al projecte Suport a la creació de Fira Tàrrega i a través d’una sèrie de tallers i residències teatrals des dels quals la Companyia Amantis ha descobert les capacitats de les persones que integren l’Associació Alba per donar forma a un espectacle itinerant format per moviment, que es va poder veure amb gran èxit de públic a la Fira de Tàrrega els dies 12, 13 i 14 de setembre.

Una posada en escena itinerant pels diferents espais de l’Associació on el moviment, l’acció i la imatge són els fils conductors que acompanyen la història. Aquesta experiència a fet que els actors poguessin compartir una estona de vida a través d’una experiència vivencial intensa que ha permès a aquest actors novells entrar en un procés de «coneixença i col·laboració entre persones amb capacitats diferenciades».

Afegeix un comentari nou