‘Vull avortar’, un lloc web per acabar amb la desinformació sobre l’avortament

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: ADSiR
Més de 20.000 dones avorten cada any a Catalunya. Font: ADSiR
El Salvador és un dels sis països més restrictius amb l’avortament  Font: ABD
El web posa a l’abast de qualsevol persona tot el que ha de conèixer per accedir a un avortament.
 Font:
'Vull avortar' pretén ser un espai dinàmic i viu.

‘Vull avortar’, un lloc web per acabar amb la desinformació sobre l’avortament

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

L’ha impulsat l’Associació Drets Sexuals i Reproductius per donar resposta als dubtes i proporcionar informació fiable sobre una pràctica que continua estigmatitzada.

Què he de fer si vull avortar?; Fins quan puc fer-ho?; On busco la informació?; És gratis? I si no tinc targeta sanitària? Aquestes són algunes preguntes recurrents que sorgeixen en cas que una persona vulgui avortar i que sovint queden sense resposta atesa la manca d’informació sobre aquesta qüestió o la dificultat per accedir-hi. No és un problema menor, tenint en compte que més de 20.000 dones avorten cada any a Catalunya i han de trobar respostes i destriar entre informacions complexes, distorsionades o directament falses.

Per fer-hi front, l’Associació Drets Sexuals i Reproductius (ADSiR) ha posat en marxa recentment el web vull avortar.org. Es tracta d’un espai virtual que posa a l’abast de qualsevol persona tot el que ha de conèixer per accedir a un avortament.

El web, segons expliquen des de l’entitat, és “accessible, veraç, fiable, i escrit des d’una perspectiva feminista i de drets” i conté informació pràctica, ben explicada i actualitzada constantment. Ha estat redactada per professionals i especialistes reconeguts, i compta amb l’aval del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

Entre la informació més destacada que s’hi pot trobar, hi ha tot el que s’ha de saber sobre com i on avortar, qui ho fa i fins quan, en quines condicions i quins són els terminis legals, així com el detall de tots els passos que cal seguir en aquest procés, des de l’abans fins al després. Quelcom que no és evident perquè, malgrat que la llei és per a tot l’estat, el circuit canvia a cada comunitat autònoma.

Igualment, s’expliquen amb detall els mètodes que se segueixen per interrompre l’embaràs, el quirúrgic o instrumental i el farmacològic, i en què consisteixen.

També hi ha un apartat concret dirigit a les persones menors d’edat que decideixin avortar, on s’exposa que la legislació actual obliga les menors de 18 anys embarassades a presentar una autorització expressa d’un dels seus tutors legals i es donen consells i recomanacions a l’hora de plantejar aquesta qüestió. A banda, hi ha tota la normativa vigent amb relació a l’avortament, com el marc legal existent i els drets que emparen les persones en aquesta qüestió.

Un espai dinàmic i participatiu

El web, però, vol anar més enllà i pretén ser un espai dinàmic i viu, on les persones puguin exposar el seu cas concret per donar respostes específiques a cada cas. Així, l’espai ofereix la possibilitat de contacte directe a través de correu electrònic i WhatsApp per si es precisa un acompanyament, sigui presencial o d’atenció directa en qualsevol qüestió relacionada amb l’avortament.

Aquesta participació activa que ja s’ha posat en pràctica per al desenvolupament del lloc web, atès que es tracta d’un projecte col·laboratiu finançat a través d’un Verkami en què han aportat desenes de persones i entitats del territori.

‘Vull avortar’ també posa a disposició dels usuaris i usuàries un espai per denunciar una vulneració dels drets sexuals i reproductius, mitjançant un formulari anònim i confidencial.

Un dret encara compromès a Catalunya

I és que, tot i que el dret a l’avortament lliure i gratuït està reconegut a l’Estat espanyol i a Catalunya i els serveis de salut han de garantir-ne l’accés, el cert és que segueix sent una pràctica estigmatitzada i sovint amagada pel tabú que encara l’envolta. De fet, continua sent un dret compromès a diverses zones de Catalunya i és objecte d’una desigualtat territorial. Una situació que denuncien i contra la que es mobilitzen des de fa anys els moviments feministes d’arreu del país.

És per això que l’Associació Drets Sexuals i Reproductius vol que aquest sigui, com expressen al web, un espai informatiu de totes i per a totes, que garanteixi la voluntat i decisió de les dones, sense interferències morals ni estigmatitzadores.

“El recorregut de L’Associació, l’experiència i expertesa acumulades compartint espais individuals i col·lectius amb milers de dones arreu, ens porta a reivindicar i reubicar la sobirania corporal de totes les persones com a centre vertebrador de les lluites feministes per a la transformació i l’assoliment d’una societat justa i sostenible”, conclouen.

Afegeix un comentari nou