10 actes de cultura popular imperdibles a les Festes de la Tardor de Lleida

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La Passada de lluïment del seguici es durà a terme a la plaça de Sant Joan el matí de Sant Miquel. Font: Festes de la Tardor de Lleida
La Passada de lluïment del seguici es durà a terme a la plaça de Sant Joan el matí de Sant Miquel. Font: Festes de la Tardor de Lleida
La Nit del Foc torna a comptar amb figures vingudes de diferents punts de Catalunya. Font: Festes de la Tardor de Lleida
La Nit del Foc torna a comptar amb figures vingudes de diferents punts de Catalunya. Font: Festes de la Tardor de Lleida
El nou protocol per a l'activitat castellera permetrà als Castellers de Lleida fer pilars de sis pisos. Font: Festes de la Tardor de Lleida
El nou protocol per a l'activitat castellera permetrà als Castellers de Lleida fer pilars de sis pisos. Font: Festes de la Tardor de Lleida

10 actes de cultura popular imperdibles a les Festes de la Tardor de Lleida

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Activitats com els concerts, la passada de lluïment del Seguici o la Nit de Foc, dins d'unes festes que es duran a terme entre el 24 i el 29 de setembre, tindran aforament limitat i es necessitarà reserva prèvia per accedir-hi.

Lleida celebra les Festes de la Tardor i, com no podria ser d'una altra manera, la cultura popular té un pes important. Castells, concerts de cobles, seguici, la batalla de Moros i Cristians, la Nit del Foc, i un llarg etcètera d'actes que tindran lloc del 24 al 29 de setembre arreu de la ciutat, i que es combinaran amb concerts i altres activitats menys tradicionals que fa de les Festes de la Tardor de Lleida 2021 una de les festes destacades del calendari.

Tot i la millora de les dades epidemiològiques, l'augment del nombre de població vacunada i el consegüent relaxament d'algunes mesures que han permès la tornada, cada cop més propera a la normalitat, d'algunes activitats de cultura popular, la majoria d'actes de les Festes de la Tardor de Lleida tindran aforament limitat i es necessitarà reserva prèvia per accedir-hi. En aquest enllaç pots obtenir les entrades pels actes que necessitin reserva prèvia.

A continuació et presentem un llistat amb deu dels actes de cultura popular més destacats de la Festa de la Tardor de Lleida que no et pots perdre:

1. Exposició de l’Àliga de Lleida, 20 anys d’història

Des del 24 de setembre, primer dia de les Festes de la Tardor de Lleida, a les 19 h, i durant tota la setmana, es podrà visitar una exposició amb motiu dels 20 anys de l’Àliga de Lleida a través d’imatges i textos. La mostra sobre l'Àliga, un dels components del bestiari festiu català més antic, tindrà lloc al pati del Palau de la Paeria i l'organitza el Grup Cultural Garrigues.

2. Danses per a la interculturalitat

Col·lectius migrats de Lleida, provinents de diferents indrets del món, donaran a conèixer la seva cultura a través de danses i balls tradicionals en un acte organitzat per l'Asociación Euroamericana para la integración, amb la del Fòrum Ciutadà per la Cohesió Social - FOCCS i l'Associació Mira. Les danses per a la interculturalitat es realitzaran el 25 de setembre a les 11 h a la plaça de Sant Joan de la ciutat de Lleida. Pot reservar la teva entrada en aquest acte gratuït en aquest enllaç.

3. Jocs i la Cúpula de Leonardo

A la Festa de la Tardor de Lleida també hi haurà temps per jugar a jocs tradicionals. El dissabte 25 de setembre, d’11 h a 14 h i de 17 h a 20 h, a la plaça de Cappont, nens, nenes, joves, i adults podran posar a prova el seu enginy, equilibri, punteria i habilitat amb els jocs de fusta familiars. Com a novetat s’hi afegeix la Cúpula de Leonardo, una activitat de construcció espectacular per aprendre, jugar i interactuar a partir d’una de les idees de Leonardo da Vinci.

4. XXV Festa de Moros i Cristians

Vint-i-cinc edicions d'aquesta festa organitzada per l'Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida que es durà a terme el 25 de setembre a les 18 h a la plaça de Sant Joan. Serà l'edició ajornada el mes de maig, en un format reduït i amb un aforament limitat de 300 persones. Les tropes cristianes arriben a la ciutat i demanaran la rendició de les tropes mores. Després de la batalla dialèctica entre els ambaixadors, els moros refusen l’oferta i els cristians es retiren anunciant la batalla de l’endemà.

L'autora del text de les Ambaixades és Mireia González Antó, escriptora i periodista; l'ambaixador moro, Miguel Ángel Gil Sallen, de la comparsa dels Banu-Hud; i l'ambaixador cristià, José María Secaduras Lujano, de la comparsa dels Anglesola.

El diumenge 26 de setembre, a les 18 h, sortirà el bàndol moro des de la plaça Bores amb les comparses dels Banu-Hud, els Al·leridís i els Musa i tot seguit el bàndol cristià amb les comparses dels Anglesola, Pallaresos i Urgellencs. L'itinerari els portarà per Pont Vell, Avinguda de Madrid i Avinguda de Blondel. Hi haurà servei de lloguer de cadires a les zones habilitades.

Finalment, el mateix diumenge a les 20 h, tindrà lloc a la Porta dels Apòstols de la Seu Vella l'escenificació de la batalla per conquerir la ciutat entre les tropes mores i les cristianes. Després dels parlaments del caid dels Banu-Hud, Antoni Pomés Tosquella i de la comtessa dels Anglesola, Mariona Franco Alcaine, s’escenificarà una lluita entre els dos bàndols que acabarà amb la victòria dels cristians. L'autor del text és Pep Tort i Bardolet, professor associat d’Història de l’Art a la UdL.

5. Gran Nit de foc

Després d'un any sense bèsties convidades a la Nit del Foc, enguany tornen a participar figures vingudes de diferents punts de Catalunya. Enguany, el foc dels Marraquets, lo Drac Carrincló, els Diables de Lleida, els Dimonis dels Trons, tindran la companyia del Cabrot del Vendrell i del Mamut de Sant Vicenç dels Horts i del Drac Bufut de Masquefa, sota la supervisió del Marraco, i amb la música de Xip Xap, de la Banda Retocada i dels Carreter. Les entrades per aquesta activitat ja estan esgotades.

6. Pilars dels Castellers de Lleida

Després del nou protocol per a colles castelleres que permet la participació de 160 persones, la diada castellera, que es durà a terme diumenge 26 de setembre, a les 12 h, a la plaça de la Paeria, agafarà un aire de normalitat necessari per a les colles castelleres. No obstant això, la colla local, els Castellers de Lleida, alçaran els seus castells en solitari i preveu fer tres rondes aixecant construccions de sis pisos i diferents pilars.

7. Sardanes amb distància: Concert amb la Cobla Nova de Blanes

El diumenge 26 a les 12 h és el torn de les sardanes i la música de cobla. A la plaça de Sant Joan s'escoltaran sardanes amb distància física. Un repertori amb sardanes clàssiques i compositors de sempre com Manel Saderra o Pep Ventura, entre d’altres, sardanes imprescindibles i composicions més recents. L'entrada és gratuïta i per reservar entrades ho pots fer accedint a aquest enllaç.

A les 19 h, a la mateixa plaça de Sant Joan, tindrà lloc un concert amb la Nova Blanes, Orquestra i Cobla, amb temes clàssics, instrumentals, catalans i diversos. No obstant això, les entrades estan exhaurides.

8. Concert amb la Banda Municipal de Lleida

Dimarts 28 de setembre a les 19 h, tindrà lloc a la plaça de Sant Joan el Concert de Festes de la Tardor de la Banda Municipal de Lleida, un concert íntimament lligat amb la literatura amb la soprano Maria Cristina Rodríguez Novau i el director Amadeu Urrea Pérez.

Les entrades ja estan exhaurides, però les persones que hi puguin assistir tindran l'ocasió de gaudir de la simbiosi de les lletres amb la música, a través un repertori clàssic, modern i popular. De la Tempranica al My Way passant per La Canción de Paloma i Rosó.

9. Passada de Lluïment del Seguici de les Festes de la Tardor

El matí de Sant Miquel, el dimecres 29 de setembre, a la plaça de Sant Joan, tindrà lloc la Passada de lluïment del Seguici de les Festes de la Tardor amb els balls de les diferents colles i comparses, com el Ball de Diables, l’Àliga i el Lleó, el Ball de Bastons, la Moixiganga, el Ball de Moros i Cristians, el Ball de Cavallets, els Capgrossos i els Gegants, tots ells acompanyats musicalment per Timbalers del Ball de Diables, Gralles i Puput, els músics del Ball de Bastons, els Ganxets, la CoblaTres Quartans Bufalodre, els Vinardells, els Ministrers i els Carreter.

10. Kujira, amb el Centre de Titelles de Lleida

Kujira és una cria de balena blava, l'animal més gran i fort que ha existit mai a la terra, i plora en veure com deteriorem aquest meravellós planeta. És un espectacle itinerant del Centre de Titelles de Lleida que començarà a les 12 h del dimecres 29 de setembre a la plaça de Sant Pere. Es tracta d'un cant a la vida i al respecte al medi ambient, que interpel·la a l'espectador sobre la responsabilitat col·lectiva envers l'emergència climàtica. L'espectacle finalitzarà al Secà de Sant Pere.

El mateix espectacle itinerant es realitzarà de nou a les 18 h del mateix dia de Sant Miquel, aquest cop s'iniciarà a la plaça de Barcelona i finalitzarà el seu recorregut a La Mariola.

Afegeix un comentari nou