Àmbit de la notícia
Cultural

10 documentals que han marcat el rumb dels moviments socials

Entitat redactora
Ravalnet
  • Fotograma del documental 'El silencio de los otros'
    Font: El silencio de los otros

Aquest llistat demostra el poder transformador de les produccions audiovisuals de no ficció.

La cultura és d'entrada transformadora. L'audiovisual de no ficció ens apropa realitats desconegudes i posa llum sobre fets que no s'han explicat amb prou profunditat. Ho demostra aquest llistat de 10 documentals que han tingut un impacte en els moviments socials o que han estat impulsats per entitats de drets humans i justícia social.

  1. Foodcoop. El documental que explica l'origen i el funcionament d'un supermercat cooperatiu a Nova York ha inspirat la seva expansió a Catalunya.
  2. Ciutat morta. El documental de la productora catalana Metromuster sobre la detenció i tortura de tres persones durant una càrrega policial a Barcelona en què un policia va quedar en coma, va explicar al món qui va ser Patricia Heras, empresonada sense haver presenciat les càrregues, que es va suicidar quan va sortir de la presó. L'emissió del documental al canal 33 va fer que milers de persones sortissin al carrer per denunciar la impunitat policial i va posar contra les cordes el govern de Xavier Trias.
  3. Tarajal: desmuntant la impunitat a la frontera sud. Produït també per Meromuster, aquest film posa el focus en uns fets del 2014: 200 persones van intentar entrar a Espanya per la platja del Tarajal i van ser rebutjades per la Guàrdia Civil amb bales de goma quan encara eren al mar, 15 van morir ofegades. Encarregat per l'Observatori DESC i amb la implicació de CEAR, tenia com a objectiu reobrir el cas arxivat el 2015. Des de la seva estrena, el cas s'ha reobert i arxivat dues vegades més.
  4. El silencio de los otros. Aquest documental recull la lluita al llarg de sis anys de sis víctimes i supervivents del franquisme vinculades amb la querella Argentina. Guardonat amb diversos premis i amb el suport d'associacions per la memòria històrica, va generar reaccions en entitats de drets humans i justícia social.
  5. El dilema de las redes sociales. Aquest documental ha sensibilitzat entitats tecnològiques i socials sobre la continua exposició de les nostres dades a internet i l'addicció a les pantalles.
  6. Push. Aquest film reflecteix com l’especulació immobiliària i la gentrificació només són la punta de l’iceberg d’un problema d'habitatge que afecta a grans ciutats com Londres, Berlín, Nova York i Barcelona. Ha sigut projectat per entitats com Sostre Cívic o Zumzeig, entre d'altres.
  7. To Kyma. Rescat al mar Egeu. Aquest documental de la productora catalana La Kaseta explica el dia a dia de Proactiva Open Arms a l'illa grega de Lesbos. Es tracta d'una referència imprescindible per a entitats que lluiten pels drets de les persones migrants.
  8. Yes, we fuck. Aquest documental visibilitza la sexualitat de les persones amb diversitat funcional i qüestiona el cisheteropatriarcat i el capacitisme. Finançat amb una campanya de micromecenatge, ha tingut un impacte en el Moviment de Vida Independent i entitats d'assistència sexual.
  9. Commander Arian. Aquest documental d'Alba Sotorra explica la història d'una dona que lidera un batalló a la primera línia de la guerra de Síria per recuperar una ciutat ocupada per l'ISIS. El film ha tingut repercussió en el moviment de solidaritat amb el poble kurd i ha sigut projectat en diversos espais socials.
  10. Rocío, contar la verdad para seguir viva. No podia faltar aquesta sèrie documental que ha sacsejat l'opinió pública. Emesa a Telecinco, Rocío Carrasco explica la violència que va exercir la seva exparella sobre ella i com la va separar dels seus fills. Tot i que ha sigut llargament qüestionada a les xarxes, algunes entitats que lluiten contra la violència masclista l'han valorat positivament per visibilitzar el tema. Les dades mostren que les trucades per denunciar casos de violència de gènere van pujar un 61% coincidint amb l'emissió.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari