4 col·lectius de dones gitanes que lluiten per la igualtat a la seva comunitat
Comparteix
Les dones gitanes d’arreu del territori porten anys organitzant-se reivindicar els seus drets.
En els darrers anys, la lluita feminista s’ha fet més visible que mai. Però, dintre del moviment, encara queden moltes perspectives i interseccions per reivindicar.
Des de fa ja més de vint anys, arreu del territori català, han sorgit col·lectius de dones gitanes que volen visibilitzar la realitat de ser dones i gitanes alhora, amb les opressions que això comporta, però sense renunciar mai a la seva identitat i cultura.
La majoria de col·lectius busquen garantir l’accés a l’educació de les nenes gitanes, per aconseguir també la seva incorporació al mercat laboral. A més, també donen molta importància a la visibilitat i representació i la participació en els espais públics.
Drom Kotar Mestipen vol dir 'camí de llibertat' i és precisament això el que volien crear les dones que, l'any 2000, van fundar aquesta entitat sense ànim de lucre al barri del Bon Pastor, a Barcelona.
A més de lluitar per la llibertat i igualtat, a Drom Kotar Mestipen volen promoure la participació de les dones de la seva comunitat en els espais educatius, socials i culturals, sense que això signifiqui una renúncia a la seva identitat.
Un dels principals projectes de l'entitat és el Congrés Internacional de Dones Gitanes, una activitat que aplega dones gitanes d'arreu d'Europa i que ja s'ha celebrat en dues ocasions, els anys 2010 i 2028.
A més, des de Drom Kotar Mestipen també impulsen les Trobades d'Estudiants Gitanes de Catalunya, un esdeveniment anual per posar el focus en els problemes i aspectes educatius que afronta la comunitat.
- Dones Gitanes de Ponent
L'associació Dones Gitanes de Ponent és el referent de la lluita de les dones gitanes a les terres de Lleida des de l'any 2007.
La seva tasca està centrada en la defensa dels drets laborals de les dones gitanes i el trencament del sostre de vidre, mitjançant la lluita per la igualtat salarial i el reconeixement de les tasques domèstiques i de cures. A més, l'entitat també posa el focus en la importància que les nenes continuïn la seva educació més enllà de l'escola primària.
Dones Gitanes de Ponent està presidida per l'activista Paquita Domingo.
Veus Gitanes pren el seu nom de la primera emissora de ràdio en línia en llengua romaní que va sorgir a Barcelona l'any 2006. Cinc anys més tard es va constituir aquesta associació de dones presidida per l'activista Paqui Perona i que compta amb el suport del Consell Municipal del Poble Gitano.
L'entitat posa el focus en la representació de la seva comunitat als mitjans de comunicació i a la cultura. El seu objectiu no és només que les dones gitanes tinguin més visibilitat i presència en els debats públics, sinó que busquen que, quan apareguin, no ho facin de manera estereotipada.
Actualment, l'associació està integrada per dones que tenen trajectòries professionals relacionades amb la intervenció social, en espais de gènere, i en la promoció de la cultura gitana, que es dediquen a fer tallers de diferents temàtiques, com ara la costura o l'alimentació saludable.
L'associació de dones gitanes Tumenge Calí és l'única associació de dones gitanes del Vallès Occidental. L'entitat porta onze anys lluitant pels drets de les dones gitanes i per la preservació de la seva cultura a Badia del Vallès.
Tumenge Calí – que, en català, vol dir 'amb vosaltres gitanes' – també posa el focus en la lluita contra l'absentisme escolar, la millora de la formació laboral i la integració social de la comunitat.
Una de les principals activitats del col·lectiu són els cursos de romaní, la llengua tradicional del poble gitano, a més de ser part activa de les Trobades d'Estudiants Gitanes de Catalunya, juntament amb Drom Kotar Mestipen.
Afegeix un nou comentari