Arrel i intel·ligència artificial a una 26a Fira Mediterrània amb mirada de futur

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La proposta de Gerard Franch i Maria Jover, 'Berenguera', un dels espectacles que apunta a la intel·ligència artificial, eix vertebrador de la 26a edició de la Fira Mediterrània de Manresa. Font: Marta Ribas
La proposta de Gerard Franch i Maria Jover, 'Berenguera', un dels espectacles que apunta a la intel·ligència artificial, eix vertebrador de la 26a edició de la Fira Mediterrània de Manresa. Font: Marta Ribas
L'Esbart Rocasagna i Quim Bigas porten a la Fira Mediterrània 'Era', premi Delfí Colomé. Font: Fira Mediterrània de Manresa
L'Esbart Rocasagna i Quim Bigas porten a la Fira Mediterrània 'Era', premi Delfí Colomé. Font: Fira Mediterrània de Manresa
Rodrigo Cuevas presenta el seu nou espectacle, 'La Romería', a la 26a Fira Mediterrània. Font: Marcos Morilla
Rodrigo Cuevas presenta el seu nou espectacle, 'La Romería', a la 26a Fira Mediterrània. Font: Marcos Morilla

Arrel i intel·ligència artificial a una 26a Fira Mediterrània amb mirada de futur

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El festival, que tindrà lloc a Manresa del 5 al 8 d'octubre, recupera el pols internacional amb gairebé la meitat de propostes de música, arts escèniques i cultura popular d'artistes provinents de fora de Catalunya.

La intel·ligència artificial cada cop està més present en la cultura, ja sigui com una de les eines utilitzades per desenvolupar o nodrir propostes artístiques o com un dels temes recurrents tractats en elles. Fins i tot, és present en propostes d'arts d'arrel, malgrat que, a primer cop d'ull, puguin semblar dos conceptes que visquin en mons diferents. Ho demostren els diversos espectacles que combinen materials de cultura popular i tradicional amb intel·ligència artificial i que enguany podrem veure a la 26a Fira Mediterrània que se celebra, a Manresa, del 5 al 8 d'octubre.

Aquest serà l'eix vertebrador d'aquesta nova edició d'una fira que pretén ser el termòmetre del bon estat en el qual es troben les arts d'arrel, tant a Catalunya com arreu del món. I és que, a més de les propostes catalanes, la Fira Mediterrània torna a prendre el pols internacional, aspecte que en les últimes edicions havia perdut força, però que s'ha recuperat enguany, a nivells prepandèmics, amb una programació formada, gairebé, per la meitat d'artistes provinents de fora de Catalunya, amb una forta presència de propostes d’accent mediterrani.

En total, seran vuitanta-tres propostes artístiques, entre espectacles de música, arts escèniques i cultura popular, seixanta-una de les quals tindran un caràcter d'estrena. Així, la Fira Mediterrània reforça el seu perfil multidisciplinari amb espectacles d'arrel de música, dansa, memòria, llegat, narració oral, teatre o circ, alguns d'ells projectes sorgits arran de les eines de suport a la creació impulsades des de la Fira Mediterrània. La programació es completa amb les Jornades Professionals, amb la intel·ligència artificial com un dels eixos principals.

Ja és possible adquirir les entrades per assistir als espectacles de pagament. La Fira ofereix avantatges econòmics amb la compra de les entrades de forma anticipada. Els espectacles es duran a terme a diversos espais de la ciutat de Manresa, amb propostes a espais com el Teatre Kursaal, el Mercat Puigmercadal, el Museu de Manresa, el Teatre Conservatori, El Sielu o el Refugi antiaeri de la Renaixença, i escenaris a l'aire lliure, com a la plaça Major, a la plaça Europa o a la plaça de la Fira.

L'arrel que mira al futur

La programació de la 26a Fira Mediterrània compta amb espectacles d'artistes que connecten la intel·ligència artificial amb materials d'arrel i de cultura popular. És el cas de 'Crui', de l'Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya; 'Ni.U', de la Núria Andorrà, o 'Berenguera', del Gerard Franch i la Maria Jover. "Durant els darrers anys hem tractat temes com el gènere o la sosteniblitat, amb un arrel que, des d'un passat, ens parla del present; però enguany posem el focus en l'arrel que, des del llegat, parla d'avui, però mirant endavant, cap al futur", explica en Jordi Fosas, director de la Fira Mediterrània.

"Amb aquestes propostes veiem com aquesta intel·ligència artificial, que comença a sobrevolar-nos i que tenim ja molt present, pot interactuar amb aquests materials d'arrel, de cultura popular i tradicional. I com, alhora, els artistes utilitzen la intel·ligència artificial com a eina creativa", afirma Fosas. A banda dels projectes artístics que apuntaran a aquest eix, les activitats que formen la programació de les Jornades Professionals versaran, sobretot, al voltant d'intel·ligència artificial i creació.

Com a curiositat, cal destacar que la intel·ligència artificial ha estat present durant el procés de creació del cartell de la 26a Fira Mediterrània. L'obra és de l’estudi de disseny Kocori, fundada i dirigida per Anna Brugués.

El pols internacional

"Si l'any passat parlàvem de recuperar el carrer, després dels dos anys tan durs de covid, un aspecte que forma part de l'ADN de la Fira i de la cultura popular, ens faltava recuperar el pols artístic internacional que també havia quedat afectat per aquesta situació", manifesta Fosas. Enguany, la programació comptarà amb espectacles d'artistes d'Itàlia, Turquia, França, Algèria, Croàcia, Grècia o Colòmbia.

Aquesta recuperació del pols internacional queda reflectida amb l'elecció de l'espectacle 'Evoé!' per inaugurar l'edició d'aquest any de la Fira Mediterrània. Raül Refree i la cantant Maria Mazzotta, de la mà del dramaturg Jordi Oriol i tretze veus del Cor Plèiede, ofereixen un viatge per la tradició musical de la Pulla, el sud d'Itàlia. "Una proposta que mira directament a aquesta Mediterrània", assenyala Fosas. Destaca, també, l'espectacle 'La Romería', de l'agitador folklòric asturià, Rodrigo Cuevas.

Així com enguany les músiques de la Mediterrània agafen impuls, des de la Fira Mediterrània han volgut també posar el focus una mica més enllà del nucli en el qual treballa la fira. D'aquesta manera, la programació inclou un itinerari sobre l'escena musical d'arrel gallega i portuguesa. En total, són deu propostes artístiques d'aquests indrets. A més, es realitzaran intercanvis artístics i professionals amb el Musicas no Minho (MUMI), OuTonalidades - Circuito português de música ao vivo i amb Expo Iberoamericana de Música a Portugal (EXIB Música).

Pla d'impuls a la dansa d'arrel, a la Fira Mediterània

A la programació de la Fira Mediterrània també hi tenen cabuda projectes d'arrel impulsats des d'eines de suport a la creació que en els darrers s'han creat des de la Fira Mediterrània. És el cas de l'Obrador d'arrel, un programa de suport a les artistes que exploren nous camins a partir de l'arrel i la cultura popular; o el Pla d'impuls a la dansa d'arrel, un espai impulsat juntament amb la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural des d’on oferir eines per posar la dansa d’arrel tradicional dins el mapa cultural a través de la formació, la creació, la participació i la difusió.

"Bona part de la programació permet veure els resultats d'aquests dos plans en els quals estem treballant des de la Fira", assenyala Fosas. Així, la Fira Mediterrània comptarà amb un OFF dedicat al Pla d'impuls a la dansa d'arrel on es podran veure projectes d'esbarts que estan iniciant aquests els acompanyaments que ofereix l'eina. Seran pinzellades en les quals el públic podrà veure què estan fent i com estan treballant els esbarts, ja que aquests projectes s'estrenaran a finals d'aquest any o durant el 2024.

Pel que fa al sector professional, l'OFF també inclou un laboratori d'arrel on participen catorze joves que es volen obrir un camí professional entorn de la dansa d'arrel tradicional. "Els hi hem proposat de treballar conjuntament una peça d'uns deu minuts per veure com aquests joves utilitzarien tots aquests materials d'arrel", explica el director de la Fira Mediterrània. 'Rel i grapa', del Víctor Pérez Armero, 'Autoodi', amb Pere Seda i Sònia Àrias o 'ERA', de l'Esbart Rocasagna i el Quim Bigas, altres propostes incloses en la programació que treballen amb materials d'arrel.

"En els últims tres anys ens hem dotat d'unes eines molt interessants per promoure la creació i un mercat entorn dels projectes d'arrel. Crec que la dansa d'arrel es troba en un bon moment, i la Fira n'és un reflex. La Fira està sent generadora i provocadora, busca complicitats amb festivals i equipaments, més enllà inclús de gent que ja treballa habitualment amb aquests materials d'arrel, de cultura popular i tradicional", manifesta Fosas. "Volem sortir també dels marcs en què habitualment ja treballem i poder anar més enllà", afegeix.

Afegeix un comentari nou