Àmbit de la notícia
Cultural

Cafè Continental: debat intel·lectual amb una birra a la mà

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Ona Capel, Lena Casanoves i Martí Serra, membres de Cafè Continental, durant l'entrevista al jardí de l'Ateneu Barcelonès. Font: Colectic.
    Ona Capel, Lena Casanoves i Martí Serra, membres de Cafè Continental, durant l'entrevista al jardí de l'Ateneu Barcelonès. Font: Colectic. Font: Colectic

Des del passat gener, l’Ateneu Barcelonès compta amb un cicle de tertúlies joves que està obrint la institució a les temàtiques que preocupen a les noves generacions.

A mitja tarda d'un dimarts de juny, el jardí de l'Ateneu Barcelonès està ple. En una de les taules, entre cafès amb gel i llibretes, les membres del Cafè Continental ultimen els detalls de la tertúlia d'avui. En poc més d'una hora parlaran sobre educació en l'era digital amb el director del Barcelona Institute of Science and Technology, Eduard Vallory, i la directora pedagògica de l'Escola BetàniaPatmos, Pilar Pérez.

La d'aquesta tarda és l'onzena tertúlia que organitzen des que, al gener d'aquest mateix any, un grup de joves vinculades a l'Ateneu Barcelonès poses en marxa la iniciativa del Cafè Continental, un "espai de trobada obert, multidisciplinari i transversal amb una mirada sobretot cultural". Així és com el defineix el Pol Villaverde, estudiant d'últim curs de Filosofia, Política i Economia a la Universitat Pompeu Fabra i impulsor de la iniciativa. El Cafè Continental, continua Villaverde, "catalitza una voluntat de fer tertúlies per tractar temes diversos amb una certa periodicitat, però desmitificant-los, amb una birra a la mà".

Per a Martí Serra, estudiant de vint-i-un anys i també membre del grup motor, els elements clau del Cafè són la pausa, el caràcter interdisciplinari de les tertúlies i l'element lúdic de tot plegat. "Fan falta espais de pensament tranquil per a joves", comenta Serra, "ja que la majoria estan monopolitzats per gent gran". "A més", continua, "'pausat' també vol dir sense mòbils, sense xarxes, perquè, a vegades, un debat a Twitter no és el mateix que un debat cara a cara. A Twitter potser ens acabaríem insultant i aquí podem trobar un punt en comú".

Més enllà del debat, de les temàtiques que es tracten a cadascuna de les tertúlies, les membres del grup motor destaquen el factor humà de la iniciativa. "Érem uns quants joves que érem socis i potser ens creuàvem, però no ens coneixíem i no teníem una excusa per xerrar i per veure si compartiem interessos. Ara, en canvi, hem fet molta pinya. Després de les tertúlies venen les birres i, després, els sopars i així ens hem fet amics també", explica el Pol Villaverde.

L'Ona Capel, filòloga de vint-i-tres anys i membre del grup motor del Cafè Continental, va ser la responsable de donar l'última empenta al projecte en forma d'inspiració i referències. "Jo estava a Madrid per feina", explica, "i em vaig vincular al seu Ateneu. Allà vaig descobrir que hi havia una iniciativa de debats joves anomenada 'Café Universal', on es tractaven temes molt interessants i que, a més, servia per conèixer gent".

"Les institucions, especialment les que han tingut un pes històric a Catalunya, s'han de posar al dia i això passa per actualitzar els temes i els enfocaments que s'hi tracten."

Amb aquests objectius, la iniciativa va presentar-se al Premi Ateneus i va aconseguir la dotació econòmica suficient per posar en marxa el projecte.

Mig any després, el grup motor ha augmentat fins a superar la desena d'integrants. Una de les més recents és la Lena Casanoves, estudiant de segon d'Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra, i sòcia de l'Ateneu des de la passada diada de Sant Jordi. "Vaig començar a venir recurrentment als Cafès Continentals perquè m'interessaven els temes", explica la Lena, "i després t'acabaves quedant a fer la birra, si cal surts a sopar... A poc a poc, vaig anar teixint més relacions aquí dins i al final em vaig acabar fent sòcia".

Modernitzar-se per assegurar la rellevància de l’Ateneu

"Nosaltres no estem revolucionant res", comenta el Martí Serra quan se li pregunta sobre la irrupció de temàtiques i perspectives joves en el si de l'Ateneu. "Som una manifestació d'una feina que es porta fent fa temps. No dic que es faci des de dalt, sinó que hi ha molta gent, per exemple, les responsables de la secció de Feminismes o de la secció de Literatura que porten gairebé tres anys rejovenint i modernitzant l'Ateneu".

"Som conscients que l'Ateneu pot fer molt respecte", comenta l'Ona Capel, "per això nosaltres optem pel boca a boca, així arribem a molta més gent i, quan venen a les tertúlies i veuen que darrere del projecte realment hi ha gent jove, ja no els hi fa tant de respecte", afegeix. És el cas de la Lena, la més recent incorporació al Cafè Continental, que, en aquest sentit, explica que "poder entrar en un espai que en un primer moment sembla molt hermètic i veure que hi ha gent de la teva edat, implicada i treballadora i que et dona l'oportunitat de debatre sobre qualsevol tema és un plaer".

Al llarg d'aquests primers mesos d'activitat, al Cafè Continental s'ha parlat de temes tan diversos com la tasca dels ateneus, la renda bàsica universal, la cultura catalana, el feminisme als mitjans de comunicació, l'antiespecisme o l'urbanisme de la ciutat de Barcelona. Les tertúlies han comptat amb la participació de la crítica literària Marina Porras, la compositora Raquel García-Tomás o el cap de la secció d'internacional del Diari ARA, Francesc Millán.

"Crec que les institucions, especialment les que han tingut un pes històric a Catalunya, com és el cas de l'Ateneu Barcelonès, s'han de posar al dia i això també passa per actualitzar els temes i els enfocaments que s'hi tracten", comenta el Pol Villaverde, "la clau és compassar els debats que es tenen a l'Ateneu amb la societat, perquè la seva tasca continuí sent socialment rellevant".

El Cafè Continental és un espai de debat obert per joves d'entre 18 i 30 anys, siguin sòcies o no de l'Ateneu Barcelonès. Les tertúlies es duen a terme cada dues setmanes i les temàtiques s'anuncien prèviament a través dels perfils de xarxes socials del projecte.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari