El català i la Unió Europea:

 Font:
Font:

El català i la Unió Europea:

Resum: 

Reproduïm un breu article que reflexiona sobre la situació del català a Europa i més en concret en els actes oficials internacionals celebrats al nostre país. De les actituds d'auto renúncia... per acabar afirmant que... "Són anomalies que provoca la Unió Europea en els nostres territoris i que són un mal símptoma per al futur de la nostra identitat a Europa".

El dia 25 de març passat es va organitzar a Salt (Gironès) una jornada tècnica en el marc del programa operatiu de cooperació territorial França-Espanya-Andorra 2007-2013. Hi hagué una assistència d’unes dues-centes persones, representants dels diversos projectes seleccionats per als fons FEDER. La majoria eren catalans, del nord i del sud. Hi havia alguns aragonesos (tot i que s’havia organitzat una jornada idèntica a Saragossa dos dies abans) i suposem que alguns occitans.

Com sol passar en aquest tipus d’actes, els nostres representants polítics feren la seva intervenció en castellà, perquè les llengües de treball eren el castellà i el francès. Una directora general de la Generalitat de Catalunya i l’alcaldessa de Salt presentaren les jornades renunciant a fer-ho en català. Una situació incòmoda per a elles i per a la majoria del públic. Una situació tècnicament de bon resoldre perquè, aquell dia, les dues traductores simultànies eren d’expressió catalana i podien haver traduït els seus discursos l’una al francès i l’altra al castellà.

Un altre cas relacionat amb aquest mateix programa de cooperació territorial digne d’esment i preocupant: quan el president, tot just ara reelegit, de la Regió Llenguadoc-Rosselló, Georges Frêche, va presentar aquest programa a Montpeller, en la ciutat on va néixer Jaume I i just en l’any de celebració dels 800 anys del seu naixement. Frêche, que és historiador del dret romà i persona de cultura, es va referir a Jaume I com a ‘rei espanyol’ i va dir que a Andorra es parlava andorrà.

Són anomalies que provoca la Unió Europea en els nostres territoris i que són un mal símptoma per al futur de la nostra identitat a Europa.

Publicat a Tornaveu 09

Afegeix un comentari nou