El Teatre Arnau es reinventa al carrer
Comparteix
'Recorda, Revolta, Retorna, L'Arnau'. Veïnat, entitats i l'Ajuntament de Barcelona presenten la programació del nou Teatre Arnau Itinerant.
El Teatre Arnau es reinventa. A partir d'ara, sota el nom de l'Arnau Itinerant, l'equipament de titularitat pública però de gestió comunitària, inicia una nova era, en la qual les persones prendran tot el protagonisme. Des de l'espai de coordinació de l'Arnau Itinerant, la Sílvia Cortés apuntava ahir en la compareixença de premsa de presentació de la nova programació que “Estem contentes perquè hem aconseguit un teatre més i un Strabucks menys". La regidora responsable de l'àrea de Ciutat Vella i de Participació i Districtes, Gala Pin, també donava credibilitat a què "El nou Teatre Arnau és la demostració que la cultura comunitària genera processos irreversibles de transformació social".
Des que l'antic Teatre Arnau tancava les portes l'any 1999, plataformes veïnals, entitats i professionals van aconseguir, a través d'un procés participatiu i assembleari, evitar la demolició de l'edifici emblemàtic de la ciutat. El 2011 l'Ajuntament comprava l'edifici en runes. L'any 2016, en un procés participatiu impulsat per l'Ajuntament de Barcelona, naixia l'idea de l'Arnau Itinerant. Ara, mentre duren les obres de rehabilitació del teatre, el veïnat dels barris del Raval, el Poble-Sec i Sant Antoni presenten aquesta proposta de teatre nòmada, arrelat als barris, que vol ser un laboratori per experimentar noves formes de gestió artística i comunitària.
Divendres 28, l'Arnau Itinerant presenta programació
Per tant, i fins que la seu no estigui a punt, la programació del teatre serà itinerant, amb la producció de dos espectacles i donarà vida a un arxiu virtual basat en testimonis orals, escrits i objectes aportats pel veïnatge del Raval, el Poble-Sec i Sant Antoni, sobre el Teatre Arnau i el Paral·lel.
La programació escènica de l'Arnau s'enceta el pròxim 28 de setembre amb l'estrena de l'obra C/ Hospital amb St. Jeroni, escrita per Jordi Prat i Coll, dirigida per Roberto Romei i Laia Ricart i que presenta la companyia Blanco Roto. Blanco Roto forma part d'El Col·lectiu (Assemblea de Companyies Independents), que aglutina 47 companyies de teatre independent.
El nou model de gestió
La comunitat és el pinyol de la gestió, producció i comunicació de totes les propostes, un model poc comú, que pot enriquir l'ecosistema cultural de la ciutat. "La prioritat de l'Arnau Itinerant no és la rendibilitat econòmica, sinó donar importància a la investigació, oferir propostes arriscades, garantir unes condicions laborals i professionals dignes, paritàries i treballar en xarxa amb les entitats", afirmen les impulsores. L'aposta és clara: esdevenir un laboratori sociocultural que transformi els barris a través del risc, la creativitat i l'autogestió.
Afegeix un nou comentari