Guia castellera per a principiants: les parts d’un castell
Comparteix
Us oferim una guia introductòria perquè pugueu entendre i gaudir de les diades previstes pel territori. Avui parlem de les parts d’un castell.
Els castells es composen de tres grans blocs: la pinya, el tronc i el pom de dalt.
1) La pinya
És la base del castell. La seva funció és la de suportar l’estructura que es forma damunt seu, contrarestant els pesos i evitant deformacions, però també actuar de fre en cas de possibles caigudes. Encara que no ho sembli, tots els castellers que la conformen tenen un rol i una posició concreta.
La pinya té dues parts: l’equip de baix i l’equip de mans.
L’equip del baix és el nucli del qual sorgeix la resta de la pinya i està format pels baixos, les crosses i els contraforts. Són sempre els castellers més baixos d’alçada.
- Els baixos són el primer pis, per tant els castellers que aguanten el castell sobre la seva esquena.
- Les crosses són les persones que es col·loquen sota les aixelles dels baixos per evitar que s’enfonsin pel pes del castell.
- Els contraforts se situen darrere dels baixos i els empenyen amb el pit per tal de que aquests caiguin cap enrere pel pes del castell.
L’equip de mans actua com a suport del tronc i està integrat per les persones més altes de les colles.
- Les agulles es troben al mig del castell, suportant per davant als baixos, tot i que la seva funció és la de sostenir els genolls dels castellers que conformen el segon pis.
- Els primeres mans es col·loquen darrere dels contraforts i sostenen el cul de les persones del segon pis per evitar que aquests s’asseguin pel pes del castell.
- Els laterals, entre la crossa i el contrafort, fan doble feina: impedeixen que els del segon pis es desplacin cap al costat i reforcen a la crossa perquè no s’ensorri.
- Els daus se situen entre crossa i crossa i també neutralitzen el desplaçament lateral dels segons, però sobretot eviten moviments dins de l’estructura del castell.
- La resta de la pinya són els castellers que, seguint un determinat ordre i posició, eixamplen la base. Com més alt sigui el castell, més gran serà la pinya.
En algunes construccions més elevades i difícils calen suports addicionals per sobre de la base: el folre i les manilles. En concret, el primer suport per sobre de la pinya és el folre. En cas que fos necessari un segon, es construirien les manilles per damunt del folre. Molt excepcionalment, s’empren els puntals: una quarta base per sobre de la pinya, el folre i les manilles.
2) El tronc
El tronc està format pels diferents pisos que integren el castell sota el nom de segons, terços, quarts, quints, sisens i setens. Els castellers més forts i pesats se situen en els pisos inferiors, mentre que els més lleugers als superiors.
3) El pom de dalt
Són els tres darrers pisos del castell i està format pels dosos, l’aixecador i l’enxaneta.
- Els dosos són l’antepenúltim pis i el conformen dos castellers.
- L’aixecador és el penúltim i té la funció de quedar ben acotxat per tal que l’enxaneta pugui pujar.
- L’enxaneta és el petit o la petita que tanca el castell, aconseguint transformar les angoixes de la plaça en aplaudiments.
Per a més informació...
- Guia castellera per a principiants: els tipus de castells (Xarxanet.org)
- El llibre ‘Tot el que cal saber del món casteller’, de Raquel Sans i Patrícia Martínez del Hoyo, publicat per Ara Llibres i Televisió de Catalunya, 2013.
- Web del Diccionari casteller
- Web de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya
Enhorabona per aquesta guia. Teniu pensat fer més capítols? Seria de gran utilitat per seguir donant a conèixer el món casteller.