Jaume Mimó: "La cultura el que fa és transformar la societat"
Comparteix
El president de La Constància Factoria Cultural ens explica l’origen d’aquesta entitat i la seva tasca al municipi de Cerdanyola del Vallès.
L’any 2018, un grup d’amics apassionats per la cultura va fundar La Constància Factoria Cultural, una entitat de Cerdanyola del Vallès que té com a objectiu organitzar activitats que ajudin a promoure la cultura i a preservar el patrimoni històric, tot enfortint el teixit associatiu del municipi.
Aquesta entitat treballa any rere any per oferir propostes culturals de caràcter integrador, que donin cabuda a tots els sectors socials i generacionals. I, al mateix temps, interactua amb el consistori per convertir Cerdanyola del Vallès en una ciutat d’interès cultural.
El Jaume Mimó, president de l’associació, ens explica més detalladament les diferents tasques que du a terme La Constància des de fa tres anys.
Com neix la Constància?
La Constància va néixer a partir d’un grup de persones que havíem organitzat una sèrie d’actes per a una celebració. Després d’ajuntar-nos i fer reunions per preparar aquestes activitats, ens va agradar tant que ens vam engrescar a fer una altra associació que abracés tot l’àmbit cultural i la part del patrimoni. Som una colla de persones que ens agrada la cultura i que la gaudim.
Quanta gent hi ha al darrere?
Ara mateix a la junta som unes set persones i tenim al voltant de vint col·laboradors que ens ajuden a preparar tots els actes, els anomenem ‘els amics de La Constància’.
Per què vau triar aquest nom?
L’any 1909 es va fundar a Cerdanyola la Cooperativa Agrícola i de Consum La Constància i ara hem volgut recuperar aquest nom. La cooperativa del segle vint i la nostra entitat tenen en comú l’objectiu de fer poble. Volem recuperar les arrels del poble. D’altra banda, el meu lligam és que el meu avi va formar part d’aquesta cooperativa.
La data que us vau constituir com a entitat també és important...
Es va fundar l’1 d’octubre del 2018 i no és casualitat. És una data important, ja que és molt significativa. No negarem que som gent catalanista i independentista.
"Volem recuperar les arrels del poble"
Durant els quasi tres anys de vida de la Constància, quines tasques destacades heu dut a terme?
Hem dut a terme diferents activitats, des de conferències parlant del canvi climàtic a concerts de jazz. També hi ha altres activitats que fem cada any com el contacontes en època de Sant Jordi o al juny una nit d’estels.
Com us ha afectat l’esclat de la pandèmia de la Covid-19?
Durant tot aquest any de pandèmia no hem pogut realitzar cap mena d’activitat. Recentment n’hem fet algunes amb totes les mesures de seguretat que ens demanen les autoritats sanitàries.
Quan dieu que La Constància també treballa pel patrimoni, a què us referiu?
No només fem coses de cultura, també treballem molt el patrimoni, perquè malauradament ja n’hem perdut molt al llarg dels anys i, el que queda, que no és gaire, procurem que es preservi. Darrerament l’Ajuntament ha adquirit cases modernistes i edificis emblemàtics perquè siguin públics i es puguin destinar a acollir diferents activitats.
Què ens pots explicar sobre el teixit associatiu de Cerdanyola del Vallès?
A Cerdanyola hi ha moltes entitats, més de quatre-centes, però actives no n’hi ha tantes. Nosaltres som una gent que ens agrada treballar en xarxa i col·laborar amb les altres entitats. Per exemple, si hem de fer una caminada, contactem amb el centre excursionista, sempre busquem sinergies amb altres entitats. El nostre esperit és fer poble.
Què és el més destacat de la cultura popular del municipi?
Destacaria el fet que la cultura popular catalana s’ha barrejat amb altres de diferents parts d’Espanya. Hi ha una gran part de població descendent dels immigrants d’Andalusia que van venir als anys seixanta. Aquesta gent ha aportat la seva cultura i tenim moltes associacions com, per exemple, la penya flamenca o la Casa d’Andalusia, que contrasten amb associacions tan d’aquí com els diables o els castellers.
A la vostra pàgina web parleu del rol transformador de la cultura, a què us referiu?
Nosaltres pensem que la cultura el que fa és transformar la societat. El desenvolupament d’una societat es mesura, en part, per la seva activitat cultural, aleshores, quan parlem del rol transformador de la cultura és perquè d’alguna manera transformem el municipi amb les nostres accions.
Podries posar algun exemple?
A Cerdanyola s’hi han trobat unes restes romanes i nosaltres com a entitat el que fem és fer pressió als polítics perquè tiri endavant un projecte per crear un parc arqueològic. Aquest parc transformarà la ciutat, ja que passarà de ser una ciutat dormitori a ser un centre de cultura. Vindrà gent de fora a veure les runes, serà un atractiu. Per això pensem que la cultura transforma.
"Ens sembla que els joves no estan massa pendents de la cultura popular"
Veieu al jovent compromès amb la cultura popular?
Ens sembla que els joves no estan massa pendents de la cultura popular. Són molt de pantalles i molt passius. Estan més centrats en el món audiovisual i tot allò que ja ve fet. La veritat és que no els veiem implicats.
Aleshores, creieu que tindreu relleu generacional a La Constància?
Afortunadament sí. Ja tenim alguns joves que s’han interessat, però costa que s’impliquin. Esperem que de mica en mica aniran col·laborant cada vegada més.
Per últim, quins reptes us marqueu d’ara endavant?
Ja veurem què ens presenta. Nosaltres no programem molt, anem pensant any rere any i acceptem propostes dels veïns i veïnes. Però sempre intentem fer coses diferents de les que ja s’han fet i això ens ha donat un cert prestigi al consistori. Quan proposem una activitat, el consistori està obert a escoltar-nos. La resposta popular sempre ha estat molt important en les nostres activitats culturals. Normalment sempre omplim els espais que triem i la gent queda molt contenta.
Afegeix un nou comentari