La 32a edició dels Premis Ateneus reconeixen la tasca i l'esforç del món associatiu

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
Cerimònia d'entrega dels Premis Ateneus 2021, en una carpa del Circ Històric Raluy, a Barcelona. Font: Federació d'Ateneus de Catalunya
Cerimònia d'entrega dels Premis Ateneus 2021, en una carpa del Circ Històric Raluy, a Barcelona. Font: Federació d'Ateneus de Catalunya
Jordi Milán, director de la companyia La Cubana, fent un discurs d'agraïment després d'haver guanyat el reconeixement 'Premi d'Honor'. Font: Federació d'Ateneus de Catalunya
Jordi Milán, director de la companyia La Cubana, fent un discurs d'agraïment després d'haver guanyat el reconeixement 'Premi d'Honor'. Font: Federació d'Ateneus de Catalunya
Escenari de la carpa del Circ Històric Raluy on es va celebrar la 32a Gala dels Premis Ateneus. Font: Federació d'Ateneus de Catalunya
Escenari de la carpa del Circ Històric Raluy on es va celebrar la 32a Gala dels Premis Ateneus. Font: Federació d'Ateneus de Catalunya

La 32a edició dels Premis Ateneus reconeixen la tasca i l'esforç del món associatiu

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

Enguany s'han presentat més de vuitanta candidatures en cinc categories i s'ha inclòs el reconeixement ‘Premi d’Honor’, que ha estat lliurat a La Cubana.

La carpa del Circ Històric Raluy, al Moll de la Fusta de Barcelona, ha acollit la trenta-dosena Gala dels Premis Ateneus, organitzats, com cada any, per la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) i amb l’objectiu de reconèixer l'esforç i creativitat de les diferents accions, projectes i iniciatives de les entitats culturals del país, que han lluitat en una època complicada plena de restriccions i dificultats.

Enguany, ha comptat amb una participació de vuitanta-cinc candidatures presentades en cinc categories: ‘Comunicació Associativa’, ‘Creativitat Artística’, ‘Foment de la Participació’, ‘Treball en Xarxa’ i ‘Jove, proposa!’. Un total de seixanta-cinc entitats són les que han volgut optar a un guardó dels Premis Ateneus 2021.

A més, una de les novetats d’aquesta trenta-dosena edició ha estat la inclusió del reconeixement del ‘Premi Honorífic’, sorgit amb l’objectiu de posar en valor les tasques d’entitats, institucions o persones relacionades amb el món ateneístic que han destacat per la seva vocació i dedicació al llarg dels anys.

Els guardons es dirigeixen a totes les entitats sense ànim de lucre que presenten propostes dels seus projectes, accions i iniciatives en alguna de les categories existents. L’entitat guanyadora rep un reconeixement i una dotació econòmica que els permet continuar amb la seva tasca.

Les entitats guardonades

La gala ha presentat els guanyadors de cada una de les sis categories, en una cerimònia honorífica. L’Associació Núria Social d’Olot ha estat guardonada en primer lloc en la categoria de ‘Comunicació Associativa’, gràcies al projecte ‘Comunicació de la dinamització sociocultural del Núria Social’. Aquesta primera categoria reconeix l’esforç comunicatiu de les entitats per arribar a les persones associades i al conjunt de la ciutadania.

La iniciativa 'Comunicació de la dinamització sociocultural del Núria Social' és una estratègia global de comunicació en plena situació de crisi sanitària causada per la pandèmia, que dona a conèixer les accions artístiques i culturals de l’Associació Núria Social d’Olot. A més, contemplava un intercanvi de cultura des d’un enfocament popular i participatiu.

Pel que fa a la categoria de 'Creativitat Artística', el primer premi ha estat pel Patronat de la Catequística de Figueres, per la seva Acció '66 butaques: acció cultural'. Aquest projecte és un cicle de diferents estils musicals minoritaris que pretenen generar una relació públic i artista més profunda. Tot això, en un espai de coneixement i intercanvi.

El foment de la participació mitjançant actes culturals i festius d’arrel catalana és el que engloba la categoria ‘Foment de la Participació’ que, enguany, s’ha atorgat el primer premi a l’Associació El Trinquet de Centelles pel seu projecte ‘La Nau Espacial’, ja que ofereix a la població de Centelles una programació cultural estable i alternativa, posant èmfasi a obres i creacions multidisciplinàries de petit format d’artistes catalans.

El projecte ‘Comissió Lila’ dels Lluïsos d’Horta de Barcelona ha estat premiat amb el guardó de la categoria ‘Jove, proposa!’. Aquesta categoria engloba les iniciatives organitzades per grups de joves d’entre setze i trenta anys. ‘Comissió Lila’ és un instrument de gestió que permet treballar des d’una perspectiva de gènere i amb dinàmiques inclusives. Es qüestionen i es fa autocrítica de les dinàmiques internes de l’entitat, i sensibilitza i implica les persones associades en l’elaboració de protocols.

De la categoria ‘Treball en xarxa’, l’entitat guardonada ha estat el Centre Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui, pel seu projecte ‘COOBERT, cooperativa d’habitatge’, que impulsa la creació d’una cooperativa amb l’objectiu d’oferir recursos a les persones en l’etapa d’accés a l’habitatge. Col·laboren amb Apindep Ronçana SCCL i Cooperativa 70.

Per últim, el nou reconeixement que s’ha inclòs als Premis Ateneus 2021, el ‘Premi Honorífic’ ha estat per la companyia La Cubana, que just aquest any celebra el seu 40 + 1 aniversari. La consideren una formació de prestigi, amb una exitosa carrera que va començar a l’ateneu Casino Prado Suburense de Sitges. En destaquen la seva tasca en l’àmbit cultural i artístic del nostre país, sobretot.

Uns premis amb llarga història

Els Premis Ateneus se celebren des de l’any 1989, i la seva raó de ser és reconèixer la creativitat, l’originalitat, la qualitat i l’esforç que duen a terme les diferents associacions culturals, i les persones i empreses del país que divulguen la cultura i l’associacionisme cultural.

El circ, les acrobàcies i la il·lusió han inundat la celebració d’enguany, que ha comptat amb una mostra del nou espectacle de la companyia del Teatre Circ Rosa Raluy, Vekante, que s’estableix a Barcelona fins al 27 de febrer de 2022. La gala d’enguany ha volgut relacionar de manera simbòlica la tradició mil·lenària i el patrimoni del circ, que ha adaptat la seva activitat als nous temps, gràcies a entitats ateneistes, que han lluitat contra la crisi sanitària i econòmica que ha generat la pandèmia.

Aquest any, l’esdeveniment ha comptat amb la presència d’autoritats com Adelaida Moya, Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya; Àlex Sastre, Director General de Joventut; els diputats al Parlament, Rocío Garcia (PSC), Francesc Ten (Junts per Catalunya) i Jessica González (Catalunya en Comú); i la regidora de l’Ajuntament de Barcelona Neus Munté.

Afegeix un comentari nou