‘La salut no era això’: cinema que defensa prioritzar les condicions de vida com a motor del benestar
Comparteix
Del 10 al 12 de novembre arriba la Mostra de Cinema 2022 de la campanya ‘Salut, Drets i Acció’, de Medicus Mundi, per reivindicar la importància de les condicions laborals, d’habitatge i vitals per a la salut de les persones.
“A partir del cinema i altres manifestacions artístiques és molt més fàcil arribar al cor i al cap de les persones. Les històries construïdes per artistes de la pantalla provoquen un major impacte del missatge cap al públic”, d’aquesta manera determina Francesc Alvarez, director de Medicus Mundi, la importància reivindicar les vulneracions dels drets humans a través de la pantalla gran.
Tot just fa quinze anys que des de la campanya ‘Salut, Drets i Acció’, de Medicus Mundi, s’organitza la Mostra de Cinema, un espai de lluita per visibilitzar i posar a debat diferents temes que afecten la salut de les persones i vulneren els drets humans.
Un esdeveniment celebrat ininterrompudament cada any que enguany arriba a la setzena edició, que se celebra del 10 al 12 de novembre als Cinemes Maldà de Barcelona, “un espai fantàstic i amb molta història, que aposta per un tipus de cinema menys comercial i més social”, defineix Alvarez.
La importància dels determinants socials de la salut
Les llarguíssimes llistes d’espera, les condicions laborals precàries, la manca de professionals sanitàries, la privatització dels sectors… tots aquests factors són alguns dels que contribueixen a la degradació del nostre sistema de salut. Amb el lema ‘La salut no era això’, la Mostra de Cinema d’enguany qüestiona l’actual model d’hospitalocentrisme.
Aquest novembre, omplim el cinema Maldà de motius per defensar el Dret a la Salut, perquè la salut #NoEraAixò. pic.twitter.com/dmzHBBxRhZ
— Salut, Drets, Acció (@SalutDretsAccio) October 24, 2022
A través de les tres projeccions d’aquesta edició, s’exposa la proposta de potenciar el model de l’atenció primària per tal de crear un sistema públic i comunitari. Per tenir cura de la pacient, cal que es considerin diferents aspectes de la seva vida quotidiana que tenen una afectació directa a la salut, com poden ser unes condicions laborals precàries, residir en un habitatge insalubre o privatitzar i dificultar l'accés al sistema sanitari.
“El que estem dient és que la salut ha de ser una altra cosa. Creiem que les polítiques sanitàries han de tenir en compte altres factors, més enllà d’organismes patògens, infeccions i microbis”, destaca Francesc Alvarez. Són els anomenats determinants socials de la salut.
Les afectacions laborals en el nostre benestar
La primera pel·lícula que es projecta s’anomena ‘The gig is up’, de la directora Shannon Walsh. La temàtica principal és la precarietat laboral derivada de les noves formes d’economia capitalista, les quals es basen en la contractació fraudulenta que, per exemple, pateixen col·lectius de repartidors a domicili o taxistes. “S’està posant molt de moda aquesta ‘economia de bolos’ formada per falsos autònoms. Hi ha importants processos judicials d’empreses que no volen complir les sentències”, defensa Francesc Alvarez.
El que aquest film sosté és que les condicions de treball afecten directament la salut de les persones, més en casos de condicions perilloses, estressants i jornades llargues o caòtiques.’The gig is up’ mostra de quina manera les formes modernes d’organització del treball i l’economia poden afectar seriosament la salut de les treballadores.
Una proposta de salut comunitària
‘Le château en santé’, d’Olivier Bertrand, és la segona projecció de l’edició. La pel·lícula mostra la realitat d’un centre de salut de Marsella on es tracta les pacients des del punt de vista dels determinants socials i la salut comunitària. “Estem parlant d’un centre de salut on els metges s’impliquen amb els pacients per conèixer les seves condicions de vida: quina feina tenen, família…”, explica el director de Medicus Mundi.
I afegeix que poder tractar les persones en funció de l’entorn social i les condicions de vida que tenen seria la manera de treballar ideal per a un metge d’atenció primària.
El dret humà a l’habitatge digne
Per últim, el darrer film de l’edició és ‘Housing against everyone’, de Tomáš Hlaváček. Un llargmetratge que mostra com l’habitatge és fonamental per a la salut. Representa la crua realitat dels anomenats ‘albergs’ de la República Txeca, habitacions de cinc metres quadrats on viuen famílies de cinc o més persones, amb banys compartits utilitzats per quaranta inquilines i espais amb humitats i paràsits.
“Les condicions són tan dolentes que, fins i tot, han costat la vida d’algunes habitants”, explica Francesc Alvarez. El film mostra la història d’un partit polític que lluita per erradicar els ‘albergs’ per crear habitatge públic digne a partir de pisos que són propietat dels ajuntaments.
Una lluita que requereix doble esforç
L’estructura tradicional de la Mostra de Cinema es manté, i, per tant, ofereix un panel d’expertes i activistes, que se celebra després de cada projecció, en el qual s’abordaran les temàtiques principals de les pel·lícules. El públic podrà interactuar, debatre, preguntar i expressar les seves opinions.
Com bé conclou el director de Medicus Mundi, “és important reivindicar aquests temes perquè ja sabem que els drets no els podem donar per conquerits, sinó que, lamentablement, hem d’estar lluitant contínuament perquè no ens els treguin”. Des de l’organització reclamen que cal aturar la creixent privatització de serveis públics, com l’educació o les pensions, duta a terme amb l’únic objectiu del lucre i de convertir serveis bàsics en negocis.
Afegeix un nou comentari