Les Falles del Pirineu són Patrimoni de la Humanitat

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Les Falles del Pirineu són Patrimoni de la Humanitat

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

La UNESCO reconeix les festes del foc d’una seixantena de municipis de Catalunya, Andorra, Occitània i la Franja.

"Les festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus", candidatura presentada pel govern andorrà, han estat declarades patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO a l’assemblea celebrada aquest dimarts a Namíbia. Les conegudes com a “Falles del Pirineu” són una tradició, d'origen precristià, que se celebra a 63 pobles en comarques com els Pallars, la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Berguedà. Un dels punts que es valoraven del document era la transversalitat de la candidatura, que comptava amb el suport oficial de tres estats. També el fet que la iniciativa hagués sorgit, ara fa dos anys, de les entitats organitzadores de les Falles.

Aquestes festes tenen orígens molt antics, de culte al sol, molt relacionades amb l'èxit de les collites, i l'arribada del bon temps amb el solstici de l'estiu. Algunes però, també es relacionen amb la fecunditat, fer fora els mals esperits o els rituals solars.

Algunes de les falles pirinenques més populars es concentren al Pallars, com les falles d’Isil, les de la Pobla de Segur i les d'Alins.

Amb aquesta declaració, Catalunya suma un altre element a la seva llista de patrimoni immaterial de la humanitat, després dels castells i la Patum de Berga.

Vídeos de la candidatura presentada a la UNESCO:

"Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus"

Falles de Senet i Vilaller (Alta Ribagorça)

Fia-faia (Berguedà)

Falles d'Isil (Pallars Sobirà)

Falles de Llesp (Alta Ribagorça)

Falles de Senet (Alta Ribagorça)

Falles d'Alins (Pallars Sobirà)

Falles d'Andorra la Vella (Andorra)

Afegeix un comentari nou