Oriol Hosta: "Tindrem vida per cinquanta o cent anys més!"

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Oriol Hosta: "Tindrem vida per cinquanta o cent anys més!"

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Lluïsos de Gràcia estrena nou edifici. En parlem amb els seu president.

Un total de 3.000 m² repartits en tres plantes i un teatre renovat amb 180 butaques són els resultats palpables de les reformes de l’edifici de Lluïsos de Gràcia (Barcelona). Durant els darrers dos anys, l’emblemàtica entitat ha estat submergida en l’execució d’unes obres als espais interiors. Durant aquest temps, els 1.500 socis no han aturat l’activitat a l’entitat gracienca, amb una vintena de seccions, que s’han hagut d’adaptar a un espai provisional. La inauguració oficial de Lluïsos de Gràcia es farà el 15 de novembre.

El pressupost de les obres és de 3 milions d’euros en total i, per finançar part del projecte, l’entitat va impulsar la campanya “400x500”, que sol·licita l’ajuda econòmica de 500 euros de dipòsit de 400 famílies. L’objectiu és assolir els 200.000 euros en dipòsits. Per ara l’entitat n’ha aconseguit 41.000.

Oriol Hosta és el de president de Lluïsos de Gràcia.

Amb 160 anys d’història dels Lluïsos de Gràcia, en quin moment us plantegeu el projecte de reforma de l’edifici de l’entitat?

La necessitat apareix cap al 2006, quan en Jordi Casassas n’era president i la resta de membres de la Junta Directiva van veure que la casa s’havia d’actualitzar en normativa. Amb 160 anys d’història, la normativa aplicada als edificis d’activitat pública ha estat posterior a la nostra presència a la vila de Gràcia. Aquest és un problema que arrosseguem moltes entitats centenàries i que hem d’adaptar-nos. En aquest sentit, faig un toc d’atenció: cal vigilar aquesta situació d’al·legalitat, no desitjada, però cal suport de les administracions per a fer-ho viable.

Quins espais ha guanyat l’entitat?

El teatre és la joia de la corona. És el pal de paller, l’epicentre de la reforma dels Lluïsos. Però també hem guanyat molts espais interessants, hem ordenat la casa, la comunicació interior ha millorat moltíssim, hem recuperat un ampli terrat que abans no teníem on ara entrenen els de bàsquet i hi juguen els de l’esplai i alguns hi prenen la fresca. Ara mateix aprofitem cada centímetre dels que disposem.

Quin són les millores en mobilitat i seguretat?

La facilitat a l’accessibilitat al nou edifici era una tasca pendent i primordial dins del projecte. Ara tenim una casa oberta a tothom i, per altra banda és una casa segura. S’ha construït sota la normativa vigent de prevenció del foc, entre d’altres. Així tenim una casa accessible, segura i actual.

Com s’ha finançat el projecte?

Les reformes de l’edifici tenen un pressupost de 3 milions d’euros en total. Penso que el cas del finançament d’aquesta obra pot reflectir que els polítics i la societat civil, de vegades sí que es troben. El coneixement de la realitat de les entitats de Jaume Ciurana és el que impulsa la creació d’una subvenció per a rehabilitar teatres d’entitats culturals a la ciutat de Barcelona. L’1,3 M€ d’aquesta subvenció de l’Ajuntament de Barcelona ens permet és el que ens permet arrencar amb el projecte. Paral·lelament, l’entitat s’ha endeutat per 25 anys. Per tant, a diferència d’altres casos, són els socis i sòcies dels Lluïsos qui paguen la hipoteca per millorar la seva entitat. Potser no haurien de ser, no solament els socis els qui fessin aquest esforç econòmic tant important, en tant que es tracta d’un equipament de barri obert a tothom. Comptàvem amb 850.000 euros que ens havia de pagar un promotor pel dret d’edificabilitat d’uns terrenys que té l’entitat a passeig de Gràcia amb Diagonal, on s’hi projectava un hotel, però sembla ser que l’Ajuntament no ha donat permís i, per tant, no hem pogut resoldre el problema econòmic de les obres. L’obra s’ha acabat i ens queden pegar 750.000 euros.

I com teniu previst resoldre aquest inconvenient?

Primer hem demanat ajuda al propi constructor, que ens l’ha donada. Hem parlat amb les entitats de crèdit que treballen amb Lluïsos i han resolt que ens ajudaran un tram més. Però quan no tenim recursos, fem servir la imaginació i vam engegar la campanya “400x500” per assolir 200.000 euros. Aquesta campanya és una crida a 400 famílies que poden realitzar un dipòsit de 500 euros per fer realitat el projecte. Per ara portem recaptats 41.000 euros. Demanem que ens deixin els diners durant dos anys, mentre mirem de convèncer a l’Ajuntament de Barcelona de que és qui hauria de posar els diners que falten per la història de l’entitat i la seva aportació a la ciutat. Som conscients que intentem arribar a una xifra complicada però creiem que amb insistència ens en sortirem.

Parlem de la joia de la corona: el nou teatre.

El teatre és un equilibri entre econòmic i de sostenibilitat. Hem mantingut les gairebé 200 butaques i, com a novetat, retràctils per a donar més versatilitat d’usos. Li traiem suc a la polivalència d’aquest espai ara que estrenem nova temporada. Sempre ens adrecem al públic familiar, amb espectacles infantils. Com a novetat, que Oriol Broggi ens doni un cop de mà en la programació és un orgull. Ens ajuda amb les companyies residents que en un futur actuaran a l’escenari de Lluïsos teatre. Ens dóna qualitat i prestigi amb companyies joves que estan iniciant la seva trajectòria a l’entitat.

Com treballa la cohesió social, avui, l’entitat?

Lluïsos és un nucli de socialització intergeneracional; ofereix la possibilitat de participar i de responsabilitzar-se d’activitats. Un pot trobar espais de debat, decisió i confort als Lluïsos. Des del bàsquet, una de les activitats esportives més nombrosa de casa nostra i que té pendent la renovació de la pista que ha quedat obsoleta, passant pel teatre, cantant en una de les set corals que tenim, l’agrupament escolta... L’entitat ofereix múltiples possibilitats per a totes les franges d’edat. Volem mantenir una base social forta i cohesionada. Amb el nou edifici, segurament tindrem vida per cinquanta o cent anys més!

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou